Goed winterharde vaste plant. De standplaats vochtige doorlatende grond,volle zon tot halfschaduw. De plant trekt bijen en vlinders aan.
Lavas is ook wel bekend als de 'maggiplant' en wordt onder andere in soep gebruikt. Dit kruid is meerjarig en heeft een voorkeur voor een vochtige plek.
De Botanische naam is Levisticum officinale en de Nederlandse naam is Lavas of Maggiplant, familie van de Apiaceae. De volgroeide hoogte van deze zeer winterharde kruidenplant is circa 1.75 meter.
Lavas soorten
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, vanwege de sterke aroma's die erg lijken op die van maggi. Maggi heeft echter niets met lavas te maken, het wordt van andere ingrediënten gemaakt. Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant.
De Levisticum officinale is ook wel bekend als Lavas. Deze Apiaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 175 centimeter.
Lavas of Maggikruid is gezond!
Lavas is een zoutvervanger in gerechten en dus de oplossing voor mensen die een zoutloos dieet volgen. Daarnaast kan lavas helpen andere klachten te verlichten. De naam zegt het al, Levare, wat is afgeleid van de geslachtsnaam Levisticum, betekent vrijvertaald verlichten.
Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus. Ook bij asperges wordt lavas vaak gebruikt als smaakmaker, meestal in combinatie met een gekookt eitje – probeer ook maar eens in aspergesoep!
Wanneer je 'm in voedzame grond plant en regelmatig water geeft, wordt Lavas zo'n 1,5 tot 2 meter hoog! De plant groeit uitbundig in de zomer en verdwijnt volledig in de winter.
Levisticum officinale (Maggiplant) is een forse kruidenplant met hoog opgaande, stevige stengels en donkergroen aromatisch blad. Levisticum officinale (Maggiplant) kan een hoogte bereiken van circa 1,5 m.
Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Lavas heeft vele volksnamen, zoals maggiplant, lubbestok, leverstok, bastaardselder, bergselder, Franse selder, Russische selder, lavaselder, manskracht, processieplant en sermontaine.
De smaak valt te beschrijven als selderijachtig. Zo kunnen de pittige, fijn versnipperde bladeren net dat extraatje meer geven aan soep, saus, spinazie, stoofpotten, wortelen en aardappelen. Sommige bakkers gebruiken lavas zelfs als smaakversterker in hun brood.
Lavas heeft een herkenbaar uiterlijk, en toch is het een vers kruid dat minder bekend is in de keuken. Dat uiterlijk lijkt op de selderij, een kruid waarmee lavas ook de smaak gemeen heeft.
Je kunt het ook invriezen.
Hij groeit het best op een goed doorlaatbare bodem, maar eist nagenoeg geen extra meststoffen. De smaak doet denken aan selderij, maar dan iets voller en geconcentreerder. Er zijn 2 manieren om lavas te vermeerderen. Je kunt een oude moederplant scheuren, of je zaait in het voorjaar; om nieuw plantgoed te bekomen.
Bamboe is enorm sterk. Op het natuurproduct kan een grote spanning staan voordat het breekt. Het is ook niet voor niets een van de sterkste bouwmaterialen ter wereld. Er wordt zelfs beweert dat bamboe in verhouding 7x sterker is dan staal.
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Ken je de smaak van maggi? Dat is de smaak van de maggiplant. De officiele naam is Lavas, de Latijnse naam Levisticum officinale.
Lavas is ook wel bekend als de 'maggiplant' en wordt onder andere in soep gebruikt. Dit kruid is meerjarig en heeft een voorkeur voor een vochtige plek. Lavas kan enige schaduw goed verdragen.
De plant is zeer winterhard en lang oogstbaar. Ieder voorjaar moet de Levisticum Officinale helemaal teruggeknipt worden. Plaats Maggi-kruid op een zonnige of half schaduw plek in voedzame, niet te natte grond.
Maggiplanten groeien het beste in voedzame grond. Ze verlangen ook zon en veel water. Eenmaal aangeslagen kunnen maggiplanten wel twee meter hoog worden. Geef ze dus de ruimte om te groeien.
Lavas (Levisticum officinale) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae). De Romeinen verspreidden het kruid met hun veroveringstochten door Europa. Als je een blaadje van de plant tussen je vingers wrijft, ruik je onmiskenbaar Maggi.
Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Ingevoren lavas is enkele maanden houdbaar.
Lavas is ook bekend onder de naam maggikruid. De bladeren hebben een doordringende selderachtige geur en smaak. Eén blaadje geeft al een typische bouillonsmaak aan uw gerechten. Een lavasplant kan tot 2 meter hoog worden.