Basilicum is, net zoals oregano, een van de meest gebruikte kruiden in de Italiaanse keuken. Dit kruid past dan ook goed bij alle gerechten met een Italiaanse achtergrond of met een zuiders tintje zoals Mexicaans en Spaans. Pastasaus, tomatensoep, groenten zoals aubergine, tomaten, courgette en paprika, …
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Latijnse naam: Ocimum Basilicum. Smaak: peperachtig, intensief, volle smaak. Lekker bij volgende groenten: aubergines – courgette – erwten – spinazie – tomaten. Lekker bij volgend vlees: gehakt – kalf – kalkoen – lam.
Bepaalde kruiden kun je beter niet bij elkaar zetten omdat ze onderling kruisen. Een voorbeeld daarvan is de combinatie dille-venkel. De plantjes die daaruit ontstaan hebben veel minder smaak dan dille of venkel los.
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Basilicum kan je in vele gerechten gebruiken, het kruid is lekker als thee én het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Geen wonder dat het plantje ook bekend staat onder de naam koningskruid.
Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien.
Gebruik basilicum
Let bij het gebruik van basilicum in warme gerechten op dat je de blaadjes er pas op het laatste moment in doet. Het verliest namelijk veel smaak als het te lang verhit wordt. Het kan zelfs zijn dat je gerecht een bittere smaak krijgt als je het te vroeg toevoegt.
Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in. Opnieuw invriezen.
Basilicum houdt niet van een uitgedroogde bodem. Zorg er dus voor dat de basilicum plant niet helemaal uitdroogt. Wanneer je basilicum in een pot hebt staan moet je vaker water geven, omdat het plantje in pot sneller uitdroogt dan wanneer de plant in de volle grond staat. Geef kleine beetjes water.
De maximale aanbevolen hoeveelheid basilicum per dag is 4 gram.
Ja, basilicum kan je zeker rauw eten en is dan ook het lekkerst. Als je basilicum gebruikt in een warm gerecht, voeg het kruid dan pas aan het einde van de bereiding toe. Als je de basilicum aan het begin van de bereiding toevoegt kan het kruid een bittere smaak afgeven.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Losse blaadjes kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen. Dit komt de smaak ten goede.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Basilicum heeft overigens een heilzame werking op de spijsvertering, verlicht hoofdpijnen en remt ontstekingen. En er kan een heerlijk kalmerende en vochtafdrijvende thee van worden getrokken: doe één theelepel gekneusde blaadjes in een kop kokend water, drink tweemaal daags met kleine teugjes.
De bladeren van de basilicumplant hebben antivirale eigenschappen en worden gebruikt als tonicum, als maagversterkend middel en tegen krampen. Basilicum wordt ook vaak gebruikt voor de behandeling van een opgeblazen gevoel, een slechte spijsvertering en maagzuur.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.