Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Als je huidtype 2 hebt, verbrandt je al minder snel dan iemand met huidtype 1 en wordt je iets sneller bruin. Mensen met huidtype 2 hebben vaak een lichte huid met blond haar en grijze, groene of lichtbruine ogen. Je huid wordt langzaam bruin en je verbrandt nog best snel.
Hoe kun je het snelst bruin worden met een lichte huid? Door je juist goed in te smeren met een hoge factor. Daardoor kan je huid langzaam verkleuren zonder in de stress te schieten (oftewel: verbranden). Wanneer je een lichte huidskleur hebt en makkelijk verbrandt, bestaat zoiets als snel bruinen niet.
Je kunt natuurlijk ook bruin worden zonder in de zon te moeten. Dat is veruit de veiligste manier voor een bruin kleurtje. Wil je bijvoorbeeld snel bruine benen? Met een zelfbruiner geef je jouw huid een bruin kleurtje zonder dat je in de zon hoeft te komen.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
Dat klopt niet. Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is.
Zonnen aan het water
Water reflecteert uv-straling, dus je wordt sneller bruin aan zee of bij het zwembad. Daarnaast wordt zonlicht ook op grote, lichte oppervlakten gereflecteerd, dus het strand en de witte vakantiehuisjes in Griekenland geven ook extra straling.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
Om bruin te kunnen worden, dient er melanine pigment aangemaakt te worden. Melanine pigment reguleert de kleur van de huid. Het kan zijn dat je gezicht minder melanine bevat dan de rest van je lichaam. Dit betekent dat je hier minder pigment aan maakt om bruin te worden.
Laat ons met de deur in huis vallen: de enige manier om een 'gezond' bruin kleurtje te krijgen, is met een zelfbruiner. Dermatologen benadrukken immers al jaren dat de zon en zonnebank huidveroudering en huidkanker kunnen veroorzaken, en dat een zongebruinde huid in principe een beschadigde huid is.
Tussen 12.00 en 15.00 kun je het beste de zon vermijden. De zon staat dan op zijn hoogst en je hebt het meeste kans om te verbranden.
Huidtype 2
De huid verbrandt snel en wordt langzaam bruin. Mensen met dit huidtype hebben meestal blond haar en grijze, groene of blauwe ogen.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen.Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
Om de huid te beschermen tegen UV-straling van de zon, wordt het pigment melanine aangemaakt door de pigmentcellen. Bij te veel UV-licht kunnen de pigmentcellen in de war geraken en te veel melanine aanmaken waardoor dit pigment zich op één plek verzamelt en pigmentvlekken ontstaan op onze huid.
Betacaroteen zit in verschillende soorten groenten en fruit en beschermt je huid tegen veroudering door blootstelling aan de zon, maar zorgt er ook voor dat je bruine kleurtje langer blijft. Betacaroteen zit vooral in worteltjes, kool, broccoli, zoete aardappel, meloen, watermeloen, spinazie, tomaat en pompoen.
Op het strand en het water ontvangen we meer uv-straling door een bijkomende weerkaatsing. Zelfs bij bewolking kan de hoeveelheid uv-straling nog steeds hoog zijn. Wolken beschermen de aarde nauwelijks tegen zonnestraling: ze kunnen tot 90% van de straling doorlaten.
Hoe lang je in de zon moet zitten om bruin te worden ligt aan verschillende factoren, niet bij iedereen is dit hetzelfde. Het ligt bijvoorbeeld aan je huidtype, de intensiteit van de zon en de beschermingsmaatregelen die je neemt. Je kunt dus niet zeggen, na 30 minuten zonnen wordt je bruin.
Ga bijvoorbeeld zonnen aan het water. Water reflecteert uv-straling, waardoor je sneller bruin wordt. Vergeet daarbij niet om te smeren, want je verbrand ook sneller dan je denkt. Ook zweet zorgt voor extra weerkaatsing, dus sporten in de zon is een aanrader.
Blijf daarom bij voorkeur uit de zon en kies er liever voor om na 3 uur pas te gaan zonnen. Je wordt dan nog steeds bruin, maar het is minder slecht voor je huid. Vergeet alleen niet om je na 3-en ook nog gewoon in de smeren met zonnebrandcrème.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op.Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Kies je make-up bewust
Heb je dus een koele ondertoon in je huid, dan kunnen kleuren als dieprood en donkerblauw je huid bruiner doen lijken. Bij een warme ondertoon zijn lipstick en oogschaduw in kleuren als olijfgroen en perzik perfect als je je huid bruiner wil laten lijken.
Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan.Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit. Gebruik dus zonnebrand van minimaal factor 30, dat je dertig minuten voordat je in de zon gaat moet opsmeren.
De meeste mensen verkleuren als ze 30 milligram betacaroteen binnenkrijgen, oftewel 5 flinke wortelen. De verkleuring is het best te zien op lichte plekken, zoals de handpalmen.