Verlovingsring blijft links, trouwring wordt rechts gedragen. Het is net zo gebruikelijk om de verlovingsring te dragen voor de bruiloft en daarna. De verlovingsring blijft op de ringvinger van de linkerhand en de trouwring komt naar rechts.
Welke ring wordt waar gedragen? In Nederland wordt over het algemeen de verlovingsring gedragen aan de ringvinger van de linkerhand. Trouwringen worden meestal gedragen aan de ringvinger van de rechterhand.
Het dragen van de verlovingsring kan vanaf dat moment tot de rest van het leven, maar hoeft natuurlijk niet. Zo zijn er echtparen die ervoor kiezen om na de bruiloft de verlovingsring af te doen en ervoor kiezen om uitsluitend de trouwring te gaan dragen. Hierin bent u volledig vrij.
Over het algemeen zijn verlovingsringen duurder dan trouwringen. Dit komt omdat trouwringen (over het algemeen, je kunt je eigen ring natuurlijk altijd aanpassen zoals jij het wil) geen stenen hebben. Ze zijn vaak glad en die van de man en de vrouw lijken erg op elkaar.
Verlovingsringen zijn er al vanaf 300 Euro. De gemiddelde prijs van een verlovingsring ligt echter wel wat hoger. De gemiddelde prijs schommelt ergens rond de 1.000 tot 1.500 Euro. Een trouwring is vervolgens doorgaans wat duurder.
Recent onderzoek toont aan dat Europeanen gemiddeld 2000 à 2500 euro spenderen aan een verlovingsring. In Amerika zien ze het nog grootser. De gemiddelde Amerikaan geeft namelijk het dubbele uit, zo'n 5000 euro, daar ziet men het zo : hoe groter de steen, hoe groter de liefde!
De ideale oplossing is een vriendin van je geliefde laten uitzoeken wat je partner mooi vindt en dan samen met die vriendin een ring gaan kiezen. Ook leuk is de vraag stellen met een leeg doosje – zo is ze toch enigszins verrast – en vervolgens samen de ring te gaan uitkiezen. '
Traditioneel gezien betaalt de bruid voor de trouwring van de bruidegom en de bruidegom betaalt voor de verlovingsring en de bijpassende trouwring voor de bruid. Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden.
14 karaat goud in een trouwring bijvoorbeeld is 58,333% goud en de rest is een ander metaal zoals koper en zilver. Een trouwring weegt ongeveer 3 gram. De waarde van het goud is dan 3 gram x 58,333% van 31 euro per gram minus de kosten van het smelten. Gemiddeld komt een trouwring dan op € 45.
Verloofden dragen den gladden gouden band (of den fantasiering) uitsluitend aan den linker ringvinger. Getrouwden dragen den trouwring aan den rechtervinger. Katholieken dragen den verlovingsring aan de rechterhand, den trouwring aan de linker.
Traditioneel gezien komt de keuze van de hand waar je de trouwring draagt dus vanuit het geloof. In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links, en de Protestanten juist rechts.
De andere meest voorkomende keuze is de geheel witgouden ring. In witgoud komt de diamant namelijk het mooiste uit. Een ander metaal wat vaak gebruikt wordt voor verlovingsringen is Platina. Dit is een duurder materiaal dan witgoud omdat het een blijvende mooie witte kleur heeft en het minder snel krast.
Wat betreft de etiketten van een huwelijksaanzoek maakt het niet uit op welke knie je iemand ten huwelijk vraagt. De kans is groot dat je hier geen eens over na zult denken en gewoon op één knie zakt. Net die ene knie die goed aanvoelt.
Ring om je duim
Dan staat dat voor onafhankelijkheid, kracht en doelgerichtheid. Mensen die een ring om hun duim dragen zijn vaak krachtige en zelfverzekerde mensen die weten wat ze willen.
De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.
Traditioneel worden trouwringen vaak gegraveerd met de trouwdatum en de naam van de echtgenoot of echtgenote. Als je liever iets anders wilt, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een mooie spreuk, een bepaald motto of een gezegde.
Mocht je gaan voor een aanzoek zonder ring, kijk dan of je wel iets symbolisch kunt doen. Denk aan een armbandje of een mooie (edel)steen die iets voor jullie betekent. Het lijkt op dit moment misschien onbelangrijk, maar het wordt echt waardevoller!
Een uniek cadeau voor de bruiloft van je zoon
Het is gebruikelijk om bijvoorbeeld het pak van je zoon te betalen wanneer hij gaat trouwen. Het is slim om hier afspraken over te maken. Het is logisch dat je misschien ook wel wat fysieks wil geven.
Vroeger was het traditie dat de ouders van de bruid de bruiloft betaalden, maar tegenwoordig betalen de meeste bruidsparen hun grote dag helemaal of deels zelf.
Ouders van bruidegom dekken extra kosten
Dit is geen verplichte taak, ze hoeven alleen mee te betalen als ze dat willen en/of kunnen. Sommige kosten van de bruiloft worden vanuit traditie vergoed door de ouders van de bruidegom, zoals het bruidsboeket of de corsages, drank voor het avondfeest of de huwelijksreis.
Salaris van drie maanden
Volgens sommige experts zou de koper ongeveer drie volle maandsalarisen aan de ring moeten besteden. Neem dit met een korreltje zout, want het is natuurlijk geen vuistregel.
Dit is puur een kwestie van eigen budget, en hangt ook heel erg af van hoe u er tegenover staat. Een verlovingsring kopen is immers een eenmalige investering voor het leven. Die eenmalige uitgave wordt snel vergeten als u uw partner met veel liefde en trots de ring ziet dragen.
Trouwringen in Nederland kosten gemiddeld ongeveer €1200,- per set. Toch kun je ook een stuk goedkoper of juist duurder uit zijn met de aanschaf van trouwringen. De prijzen van trouwringen kunnen erg uiteenlopen, de prijs hangt af van verschillende factoren.
Waarom is een trouwring nu eigenlijk zo duur? Dat ligt aan het materiaal, maar ook aan de diamanten die je erin wil laten zetten. Meer diamanten verhoogt logischerwijs de prijs. Het materiaal waarvan de ring is gemaakt speelt ook een belangrijke rol.