Soorten onkruid die worden behandeld zijn o.a.kruipende boterbloem, heermoes, haagwinde, brandnetel, akkerwinde, distel, zevenblad, groene aanslag, mos, grassen/ kweekgras, mos, tweezaadlobbigen, witte klaver, weegbree, algen, waterplanten, waternavel.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Er zijn verschillende oorzaken. Heb je bijvoorbeeld veel bomen in de tuin? Dat zorgt voor schaduw en daar kun je, vooral na een regenachtige periode, mos aantreffen. Andere oorzaken zijn het te kort maaien van je gazon of een zure grond met onvoldoende voedingsstoffen voor je grasplanten.
Nog vaker dan onkruid komt mos vorming voor in het gazon. Gras krijgt geen kans om te groeien door verdroging en omdat gras niet wortelt in mos. Dit komt doordat mos voor een dikke bovenlaag zorgt, waardoor al het water in het mos blijft zitten.
Mos is een moeilijke tegenstander voor je gazon. Het groeit namelijk veel makkelijker onder moeilijke omstandigheden dan dat jouw grasmat doet. Zo houdt mos van een zure grond, gras niet. Mos groeit goed in schaduw, gras niet.
Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het mos hangen, het gras verdroogt en wortelt niet in mos.
Mosgroei heeft vaak te maken met een vochtige, wat verdichte, onbedekte bovengrond. Niet alleen in gazons, ook in beplanting kan mosgroei optreden en lastig worden. Mos begint eerder in het jaar te groeien dan gras of beplanting, en profiteert van de ruimte die het krijgt op open plekken.
Mos houdt van schaduw, gras niet. Mos houdt van zure grond, gras niet. Mos kan beter tegen nattigheid en groeit ook als de grond verdicht is. Mos groeit bij lagere temperaturen en bij minder licht dan gras en heeft daarom in het vroege voorjaar meteen al een voorsprong.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Mossen zijn een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, scheppen een gunstig microklimaat voor ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten.
Na een natte winter kan het mos in je gazon flink gaan woekeren. Vaak zijn er kale plekken ontstaan waarin zich mos genesteld heeft. Door je gazon te verticuteren ontmos je niet alleen, je verwijdert ook de viltlaag. Doe dit een keer in het vroege voorjaar (na de eerste maaibeurt) en nog een keer in het najaar.
Je kunt de wortels van mos samen met de bovenste laag, de viltlaag, van het gazon doorsnijden door te verticuteren. Als je verticuteert, haal je mossen, onkruid en dode grassen – die vormen de bovenste laag – weg uit je grasmat. Er zijn speciale verticuteerharken voor of je kunt het met een verticuteermachine doen.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme.
Mos tussen de tegels ontstaat doordat er weinig licht op de bestrating komt. Hierdoor is de bestrating vaak vochtig. Een vochtige bestrating in combinatie met schaduw is ideaal voor de vorming mossen, want ze houden namelijk van een vochtige omgeving.
Door de muur te reinigen verwijder je de zichtbare aangroei van mossen en algen. Algen behandel je met een algendodend middel, zoals groene aanslagreiniger. Je spuit het middel op de gevel en laat het ongeveer 18 uur inwerken. Daarna spoel je de ondergrond af en borstel je de algen met schoon water weg.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Breng met een oude tandenborstel wat chloor aan op de groene aanslag en laat dit ongeveer een uur intrekken. Als je het vervolgens met een schone, natte doek weghaalt zal je verstelt staan van de resultaten!
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Meestal volstaat het om de klinkers eens goed te vegen met een harde borstel en af te spoelen met water. Klinkers reinigen met javel, in een combinatie met zout en water kan ook. Het is dan wel nodig om de oprit achteraf nog te vegen zodat de mossen en algen kunnen afsterven.
Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen en andere kleine dieren. Muizen eten de sporenkapsels, en vogels pikken in het mos op zoek naar kleine beestjes. Als je een mospakket in losse blokjes door elkaar ziet liggen, is het gesloopt door een hongerige vogel.
Mos in het gras voorkomen
Er zijn schaduwplaatsen onder bomen of er is sprake van schaduw van je huis. Mos ontstaat op deze donkere en vochtige plaatsen. Gras is niet goed bestand tegen weinig zonlicht en nattigheid, dus valt er gras weg en komt het mos hiervoor in de plaats.
Doordat ook de wortels van het mos worden doorgesneden, zal er niet snel nieuw mos ontstaan. Je kunt het verticuteren ook zien als het beluchten van de grond. Je maakt de grond immers hiermee losser, de wortels van je gras krijgen meer zuurstof. Het verticuteren kun je het beste twee keer per jaar doen.
Mossen houden van iets zure grond. Een pH van 5,5 is prima. Dat lukt bijvoorbeeld met heideplantenmest, karnemelk, aluminiumsulfaat, zwavelbloem en door turfmolm door de grond te mengen. Daarna moet u geduld hebben.