De Taaltoets-pabo haal je zo begint met een diagnostische toets waarmee studenten direct het niveau van hun taalvaardigheid op de verschillende domeinen kunnen bepalen. Vervolgens wordt de belangrijkste theorie in schema's gegeven en direct toegepast in de uitwerking van de diagnostische toets.
Hoewel iedere student drie kansen krijgt om de rekentoets te behalen, merken we dat veel eerstejaarsstudenten op dit onderdeel uitvallen.
Welke toetsen moet ik maken om te kunnen starten aan de pabo? Je moet de 21+-toets succesvol afronden én je de drie toelatingstoetsen halen (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek). Je moet de drie toelatingstoetsen halen (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek).
Elke toets bestaat uit 60 meerkeuzevragen waar je minimaal 40 vragen goed moet hebben. Je hebt 90 minuten per toets, je mag 1 herkansing doen per jaar en een gehaalde toets is een half jaar geldig.
Het maken van de toelatingstoetsen is een hele uitdaging en het is belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Het is aan te raden om vier weken voor de toets te beginnen met leren. Hierdoor heb je genoeg tijd om alle stof te behandelen die in de toelatingstoets voorkomt.
Hoe ziet de toets eruit? Elke toets bestaat uit zestig vragen en duurt anderhalf uur. Als je een dyslexieverklaring hebt, krijg je een half uur extra om een toets te maken. De toetsen zijn digitaal.
Voor ieder vak waarvoor je de toelatingstoets moet maken, heb je twee kansen: een eerste kans en een herkansing. Een herkansing boeken is toegestaan, zodra er een onvoldoende resultaat is behaald. De toelatingstoetsen kunnen alleen in zijn geheel herkanst worden, het is niet mogelijk om per domein te herkansen.
(120 minuten als je een dyslexieverklaring hebt en de dyslexie-variant van een toets boekt). – een behaald certificaat is 5 jaar geldig, ook met terugwerkende kracht. Voor de start van de pabo kunnen studenten per vak twee toelatingstoetsen maken.
Na de afname
Na afname verwerkt Cito de resultaten en binnen drie weken ontvangt de aspirant pabostudent de uitslag en eventuele certificaten.
In het eerste jaar van de pabo moeten alle studenten een rekentoets doen: de WisCAT. Om de WisCAT te halen, is het belangrijk dat je de inhoud van het referentieniveau 3F goed beheerst. Dit is het niveau rekenen waar je op het mbo of havo examen in hebt gedaan.
Als je de Wiscat niet gehaald hebt door slordig werken, dan is de eerste tip goed en rustig lezen. Kijk naar de getallen in de som en kijk naar wat ze van je vragen. Vervolgens kijk je hoe je antwoord moet geven. Moet je je antwoord afronden op een heel getal of op twee getallen achter de komma.
De landelijke kennistoets is gebaseerd op de Kennisbasis Nederlands (ingangsdatum studiejaar 2018-2019) van de lerarenopleiding basisonderwijs en is te vinden op www.10voordeleraar.nl. De toets bevat in totaal 80 vragen en bestaat uit meerkeuzevragen met drie of vier antwoordalternatieven. Een antwoord is goed of fout.
De wiscat toets is een verplichte toets. Je hebt drie kansen voor de toets. Wanneer je de toets niet haalt moet je de pabo verlaten.
Waarom is de taaltoets verplicht voor alle studenten? Het is lastiger om goede studieresultaten te behalen, wanneer je de instructietaal van je opleiding niet voldoende beheerst. Daarom heeft de Vrije Universiteit de taaltoets verplicht gesteld voor alle eerstejaars bachelorstudenten.
De Wiscat toets is een rekentoets die landelijk is ingevoerd als eis voor de pabo. Dit betekent dat je in het eerste jaar deze toets moet behalen. Je maakt hem aan het begin van het jaar en mocht je hem dan niet halen, heb je dat schooljaar nog twee herkansingen.
De pabo is 'pittig', zegt een respondent. Dat blijkt ook uit de uitkomsten van de enquête. Veruit de meeste mannen stoppen omdat ze te weinig studiepunten hebben gehaald. Ze lijken vooral de hoeveelheid verschillende vakken moeilijk te vinden.
Als je slaagt voor de toets krijg je een certificaat dat landelijk geldig is voor een jaar en 9 maanden.
Je hebt genoeg kennis van een vakgebied als je: een havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in dat vakgebied (voor natuur en techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie);
Hoe kun je met een vmbo-diploma naar de pabo? Daarvoor zijn twee mogelijkheden: Ga een vervolgopleiding doen (havo of mbo-4) en meld je vervolgens aan voor de pabo. Ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een 21+-toets doen bij de pabo.
In de pabo-opleiding komen alle basisschoolvakken aan bod: rekenen/wiskunde, taal, Engels, schrijven, bewegingsonderwijs, beeldende vorming, drama, muziek, natuur & techniek, geschiedenis, aardrijkskunde en levensbeschouwing.
Je kunt deze toelatingstoetsen voor de start van de pabo halen. Daarmee laat je zien aan de extra toelatingseisen voor dat vak te voldoen. Je bent dan vrijgesteld van de verdere toetsing voor dat vak in het eerste jaar van de pabo.
Op grond van je leeftijd kun je een toelatingsexamen maken: het 21+-toelatingsonderzoek (colloquium doctum). Dit toelatingsexamen toetst of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om een hbo-opleiding te volgen. Bekijk hier de toelatingseisen per opleiding.