De werkweek is voor Zweden korter dan in Nederland. 40 uur vs 37,5 uur per week voor de organisatie waar Mark werkt. EuroStat onderzocht in 2012 de reële werkuren per week inclusief overuren. In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur.
Zweden. In Zweden werd in 2014 een experiment uitgevoerd met een 30-uren werkweek in plaats van de standaard 40-uren werkweek, nadat Toyota ook al langer met een 30-urenweek werkte. Er werd aangekondigd dat Zweden overwoog om in zijn geheel de 30-uren week tot standaard te maken.
6 urige werkdag Zweden
Zweden was vorig jaar al in het nieuws met hun overstap naar een 6-urige werkdag in plaats van de gebruikelijke 8 uur. De theorie achter deze overstap is het fenomeen Parkinson's Law, dat stelt dat werk zich uitbreidt naar de hoeveelheid uur die je krijgt om dit werk uit te voeren.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
De gebruikelijke werktijden in Noorwegen zijn tot 40 uur per week. Dit betekent meestal een verdeling van 8 uur per dag gedurende 5 dagen en werktijden van 8 uur 's morgens tot 4 uur 's middags. Overwerk wordt betaald – minimum bonussen van 40 procent zijn hier gebruikelijk voor gewone werknemers.
De gemiddelde prijs van een woning van een woning met twee slaapkamers in Noorwegen is €328.500,40¹². Natuurlijk hangt de prijs van de woning af van het soort woning en de locatie. In de kleinere dorpen is het kopen van een huis of een stuk land vaak goedkoper dan in Nederland.
Nederland doe het op het gebied van aantal gemiddelde werkuren in Europa gemiddeld met 40.83 uur per week, in Belgie en Duitsland wordt gemiddeld meer uren per week gewerkt (beide 41.07 uur).
De meeste voltijders hebben een arbeidsduur van 38 uur per week. 36 en 40 uur komen ook veel voor. De lengte van de arbeidsduur hangt af van de sector. In de horeca en detailhandel geldt bijvoorbeeld een voltijds werkweek van 38 uur.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek.
40 uur per week -en soms zelfs meer- werken wordt tegenwoordig als de normaalste zaak van de wereld beschouwd. We zijn immers allemaal druk, druk, druk en hebben onze vaste lasten om te betalen. Maar er zijn genoeg onderzoekers die beweren dat zoveel werken ons helemaal niet ten goede komt.
In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur. Een ander bijzonder verschil is het Zweedse koffiemoment, ofwel 'Fika'. In veel organisaties is het 'heilig en verplicht' om een pauzemoment te nemen tijdens het werken, het leven en de mensen om je heen te waarderen.
Een normale werkdag duurt 7,5 uren. En een normale werkweek kent 5 dagen á 7,5 uur, oftewel 37,5 uur. Het maximaal aantal te werken uren per loonperiode van 4 weken bedraagt 170 uur. Er kan 7,5 uur gewerkt worden tussen 6.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds (tenzij er in ploegendiensten wordt gewerkt).
Dit is afhankelijk van de winkels/magazijn waar je werkt, maar ook op welke dag en welke afdeling je werkt. In de winkels liggen begintijden tussen 08:00 uur en 09:30 uur. Dit ligt aan de functie. De normale werk dag in de winkel begint om 09:30 tot 18:00 en op zaterdagen is dit van 08:00 tot 17:00.
Een nummer over dag in dag uit werken, vijf dagen per week. Een fulltime dienstverband in Nederland is 36 tot 40 uren per week.
Spanje had een gemiddelde werkweek van 37,5 uur wat iets meer is dan België met 37,2 uur.
In theorie werk je dan wel maar 4 dagen, in de praktijk verricht je vaak nog steeds hetzelfde werk als in een 40-uren week. Dit is iets wat vaak onbewust zo loopt, omdat er nu eenmaal veel werk is dat verricht moet worden in een organisatie.
De voordelen van 40 uur werken
Heb je veel werk en vindt een werknemer het niet erg om veel te werken? Dan is een 40-urige werkweek prima geschikt. Een grote motivatie voor een werknemer om fulltime te werken zit hem natuurlijk in het maximale salaris en bijvoorbeeld de pensioenregeling.
Samen met de woensdag is vrijdag de populairste dag om vrij te zijn. Zo heb je namelijk altijd een lekker lang weekend. Mensen vinden vrijdag sowieso een lekkere dag omdat het weekend voor de deur staat.
Als we kijken naar gemiddelden van 5-jaars-leeftijdsgroepen verdienden jongeren tot 25 jaar 14 euro of minder per uur. Werknemers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar verdienden een uurloon dat ligt tussen 19 en 25 euro. Werknemers in de leeftijd van 40 tot 65 jaar verdienden een uurloon van 27 euro of hoger.
Fulltime werken, ook wel voltijd werken genoemd, betekent dat je een baan hebt waarin je gemiddeld 35 tot 40 uur per week werkt. Wanneer je een reguliere werkweek hebt waarbij je in het weekend vrij bent, werk je vijf dagen in de week.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Hongkong steekt er met kop en schouders bovenuit wat betreft hardwerkers. Hier wordt wekelijks gemiddeld meer dan vijftig uur gewerkt. Op de tweede plaats staat Mumbai met 43,7 uur, op de voet gevolgd door Mexico City met 43,5 uur.
Degenen met de langste werkweken waren Griekenland (40,1 uur), Roemenië (39,8 uur), Polen (39,7 uur) en Bulgarije (39,5 uur). Nederland had daarentegen de kortste gemiddelde werkweek (32,2 uur), gevolgd door Oostenrijk (33,7 uur) en Duitsland (34,6 uur).
Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren. Ook in Polen, Duitsland, Hongarije, Nederland en Spanje worden minder dan elfhonderd uren per jaar arbeid verricht.
Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.