Fotochromatische fietsbrillen zijn ideaal voor tijdens mountainbike of graveltochten, omdat je dan vaak van omgeving wisselt. In het bos zal de lens relatief veel licht doorlaten, maar als je in de volle zon rijdt zal de lens meer licht tegenhouden zodat jij niet verblind wordt door het licht.
Het is dus erg belangrijk om je ogen hiertegen te beschermen met een fietsbril. Daarbij beschermt het ook tegen vervelende insecten, stof en andere gevaren zoals takken. Als je vaker en langer fietst, moet je zeker een nauwsluitende bril dragen om je ogen te beschermen, zoals onze Essential Beam-bril.
Voor junioren is het kiezen van de juiste maat fietsbril wat gemakkelijker. Kies voor de leeftijd 6 tot 9 jaar voor een maat S bril.Voor de leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar is een M bril de beste keuze, terwijl 15-plussers het beste kunnen kiezen voor een L maat.
Een fietsbril is een ergonomisch gevormde (zonne)bril die vooral door sportfietsers wordt gedragen, denk aan mountainbikers en wielrenners. De bril beschermt je ogen tegen vuil, wind, regen en schadelijke UV-straling. Daarnaast is dit accessoire een belangrijke aanvulling op de rest van je fietskleding.
De fietsbril in combinatie met je helm
De pootjes van de fietsbril draag je overigens altijd over de helmbandjes. Hierdoor sluiten de riempjes goed aan en kan de bril bij een valpartij losschieten, zodat deze je gezicht niet beschadigt.
Rood of roze glas vermindert vooral lichtschittering. Roze glazen in een zonnebril maken het zicht veel helderder en verhogen dus de zichtbaarheid en het contrast. Daarom zijn deze brillen ook aan te raden als je op een bewolkte dag op de skipiste staat.
Hoe weet je welke maat (zonne)bril je hebt? Als je al een bril of zonnebril hebt, kun je eenvoudig jouw brilmaat achterhalen door ze af te lezen van je huidige bril, vaak aan de binnenkant van de pootjes. Dit nummer bestaat uit twee cijfers, spatie, nog twee cijfers, spatie en nog drie cijfers.
U kunt het best de maat pakken die even breed als uw hoofd is. Als voorbeeld nemen we de maat 58mm. De totale breedte van het montuur is 58+58+14= 130mm, oftewel 13cm. Ons advies is om nooit een zonnebril te bestellen die 1,5cm groter of smaller dan uw hoofd is.
AGU Verve HD II
Ook tijdens de Tour de France heb je onder andere Wout van Aert misschien al gespot met deze fraaie bril. Als profrenner wil hij natuurlijk ten alle tijden voorzien zijn van optimaal zicht. Hiervoor zorg de Brede UV 400 HD lens.
Een fotochromatische fietsbril, ook wel een meekleurende fietsbril genoemd, is een zonnebril met een variabele lichtdoorlatendheid. Afhankelijk van de hoeveelheid licht zal de lens meer of minder licht doorlaten. Hoe feller de zon schijnt, hoe minder licht er wordt doorgelaten.
Oranje en roze gekleurde glazen verbeteren de gezichtsscherpte en zijn sterk aanbevolen bij het fietsen. Ze zorgen voor het meest heldere gezichtsveld en zijn ideaal bij zwak of geen zonlicht. Dankzij het sterke kleurencontrast zijn deze kleuren bijzonder aanbevolen bij het fietsen op wegen.
Wat is beter: een bril of lenzen? Lenzen bieden beter zicht dan een bril, omdat ze direct op je oog zitten. Een bril corrigeert oogafwijkingen iets minder goed, doordat de ruimte tussen je ogen en brilglazen niet altijd gelijk is. Kies voor het beste zicht dus voor lenzen.
De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
Kies voor een montuur met een warme kleur, zoals okergeel, mahonie, kersenrood, legergroen en terracotta. Ik heb rood haar. Monturen met een uitgesproken, opvallende kleur staan jou geweldig, maar ook zachtere, warme, aardse tinten kun je goed hebben. Denk aan bruin, koper en kaki.
De brillenglazen
De bovenkant van het montuur moet zich onder de wenkbrauwen en boven de huidplooi van het oog bevinden. Dit biedt het beste zicht, aangezien de rand van het montuur of de brillenglazen niet in de weg zitten.
Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Deze vormen zorgen ervoor dat je gezicht minder lang lijkt. Een langwerpig gezicht kan goed een iets groter montuur hebben.
Als u al een bril heeft die qua vorm lijkt op de bril waarop uw oog gevallen is (bv. rechthoekig), kunt u die bril als uitgangspunt gebruiken. Meet daarvoor met een liniaal aan de bovenkant van het frame de afstand van de ene kant naar de andere.
Neem een minder zware bril
Hoe zwaarder je bril is, hoe meer druk er ontstaat op de neus. Dit kan ervoor zorgen dat er erge rode vlekken op de neus door je bril ontstaan. Een zware bril kan zelfs voor vrij diepe deukjes en erg rode vlekken zorgen. Door te kiezen voor een lichtere bril zal je dit probleem verhelpen.
De breedte van een zonnebril
Eerst en vooral staat er in iedere bril of zonnebril een lensbreedte en neusmaat, bijvoorbeeld 54/19. Hierbij staat het getal 54 voor de maximale diameter van het zonneglas in mm. We spreken ook wel van de lensbreedte.
Een langwerpig gezicht is een lang en smal gezicht met over het algemeen hoge jukbeenderen. Meestal in combinatie met een langere neus en een hoger voorhoofd. Bij een lang gezicht passen vierkante, grotere en vierkante monturen. Een pilotenbril zal je vast ook goed staan.
De kleur van de glazen bij de keuze van een zonnebril heeft verder geen invloed op de mate van bescherming tegen Uv-stralen.
Een blauw licht filter bril:
Neutraliseert het blauwe licht;Vermindert lichtschittering;Brengt je ogen tot rust en zorgt dat je minder knijpt met je ogen;Zorgt voor een scherper contrast.
Brillen met een Blauw Licht Filter blokkeren hoogenergetisch blauw licht zodat je ogen minder vermoeid raken. Je leest meer over onze blauw licht filter brillen op sterkte én zonder brilrecept hieronder.