Een verborgen narcist is overgevoelig (met name voor kritiek), voelt zich met regelmaat onbegrepen, is passief-agressief en voelt zich veilig als hij of zij macht heeft over anderen. Vaak heeft een verborgen narcist onpersoonlijke en/of stroeve relaties met zijn of haar omgeving.
Verborgen narcisten nemen heel subtiel, zelfs bijna onmerkbaar, hun machtspositie in. In het begin heb je het niet in de gaten, maar verborgen narcisten zullen te pas en te onpas andere mensen op slinkse wijze manipuleren om hun eigen positie veilig te stellen.
Bij mensen met een narcistische persoonlijkheid kunnen we onderscheid maken tussen kwetsbaar narcisme en grandioos narcisme. Bij kwetsbaar narcisme zien we vooral iemand die woedend reageert of overstuur raakt bij onrechtmatige behandeling, moeite heeft met het ontvangen van kritiek, en overgevoelig is voor falen.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Verborgen narcisme
Ze opereren vanuit dezelfde gevoelens van minderwaardigheid als een klassieke narcist, maar vertonen vaak gedrag dat men associeert met een introverte persoonlijkheid: ze zijn veeleer verlegen, angstig, onzeker en overgevoelig.
Waar een openlijke narcist zich arrogant en extra zelfverzekerd voordoet, lijkt een verborgen narcist zich eerder onzeker en breekbaar te voelen. En hoewel hij of zij in de kern net zo egocentrisch, veeleisend en manipulatief is als de openlijke narcist, uit iemand met verborgen narcisme zich vooral passief.
Narcisten gebruiken deze zinnen om je uit balans te halen, in verwarring te brengen waardoor je twijfelt zodat je alle aandacht op de narcist richt in plaats van op jezelf en op je eigen leven. Wat alle narcisten zeggen: “Ik heb dat nooit gezegd!” en: “Jij verdraaid ook echt alles wat ik zeg.!”
Narcisten zijn zich er wel terdege van bewust dat ze narcistisch zijn, maar ook van hun reputatie. Diep vanbinnen, (blijkt uit onderzoek) weten ze dat anderen hen anders waarnemen dan hoe zij zichzelf proberen te profileren.
Je kunt een narcist boos maken door het ontvangen van een compliment. Ongeacht of het nou een compliment is voor een prestatie die je hebt geleverd, of een beloning op je werk. Wanneer iemand anders dan de narcist een compliment ontvangt worden ze boos. Ze geven hieraan uiting door je te devalueren.
Wetenschappers hebben ontdekt dat er geen ingewikkelde vragenlijst nodig is om te achterhalen of iemand een narcist is. Eén simpele vraag volstaat. En die vraag luidt – kortgezegd – “Ben je een narcist?”
Wanneer een narcist klaar met je is zal hij of zij meestal niet moedig genoeg zijn om je te confronteren. In plaats van dat hij of zij je in de ogen kijkt en afsluiting biedt wanneer de relatie aan het einde is, zal hij of zij je toegang tot hem of haar blokkeren en gewoon aannemen dat je het snapt.
Vaak zeggen narcisten dingen bewust om je te raken of onzeker te maken of houden. Als je hier vervolgens op ingaat, komt het geregeld voor dat ze zullen ontkennen dat ze dit ooit gezegd hebben en dat je dingen hoort die er niet zijn of dat jij dingen verdraait.
Twijfelen aan hun eigen waarnemingsvermogen, denken dat het aan henzelf ligt en luisteren niet naar hun intuïtie. Zij geven hun grenzen niet of onvoldoende goed aan. Zijn in de loop van hun leven onzeker geworden over zichzelf. Vaak ligt de gezinssituatie uit hun jeugd daar aan ten grondslag.
Tip 1 – Allereerst: onderschat niet hoe gevaarlijk, manipulatief en samenzwerend een narcist kan zijn. Te vaak verwarren mensen narcisten met een gewoon iemand die een wat opgeblazen ego heeft. Een echte narcist is wreed, onbegrijpelijk en kan ernstige emotionele en fysieke schade veroorzaken.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Je moet je voordoen alsof je dood bent voor hem. Vanaf vandaag kan hij niets meer over jou te weten komen, hij kan niet meer achterhalen hoe je je voelt, wat je aan het doen bent, of je er wel of niet mee zit etc etc. Negeren, wordt verteld, is het ergste wat je een narcist kan aandoen.
Wanneer de narcist iets niet bevalt, als hij zijn zin niet krijgt, of zijn ego wordt gekrenkt, dan kan hij je straffen door je soms uren of soms zelfs dagen te negeren en geen woord te zeggen. Deze vorm van de passief-agressieve soort woede noemen we de zogenaamde "stilte behandeling".
Voorbeelden van triggeren en overreacties:
Een man wordt verbaal grof wanneer zijn kind per ongeluk een voorwerp breekt. Een vrouw beschuldigt haar echtgenoot van een affaire als hij vijf minuten te laat thuiskomt. Een moeder verwerpt haar dochter, omdat ze na het ontvangen van een verjaardagscadeau niet bevalt.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Manipulatie; Gaslighting, hoe de narcist jou gek maakt!
Hij is eigenlijk bezig met het verstoren van je eigen realiteitsgevoel. Jij gaat twijfelen aan je eigen gevoel, uitspraken en herinneringen. Wat jij ervaart wordt onderuit getrapt door de narcist op zo'n gemene wijze dat jij gaat twijfelen aan jezelf.
Hij voelt zich superieur aan anderen en eist bewondering en respect, zonder het te verdienen. Een narcist is buitengewoon moeilijk om mee te leven, hij eist het beste van alles en verwacht dat je continu aan zijn behoeften voldoet.
Volgens het handboek van psychologische aandoeningen (de DSM) is een narcistische persoonlijkheidsstoornis als volgt te definiëren: Overdreven gevoel van eigenwaarde, grote behoefte aan bewondering van anderen en een gebrek aan empathie (dit zijn de kenmerken die we eerder noemden in dit artikel).