Het waren in eerste instantie luxe koekjes, en zeker niet voor iedereen weggelegd. Later kookten mensen ermee. Henzen: "Ze werden hard en knapperig gebakken, zodat je ze ook lang kon bewaren. Er zaten veel specerijen in en werden gebruikt om sauzen te binden en smaak te geven."
Duurzaamheid taaitaai
Ook dit zoetmiddel kan van eigen bodem komen. Aan deze taaie koeken wordt – helaas – ook vaak palmolie toegevoegd. Naast dat deze olie niet goed is voor onze gezondheid (verzadigd vet!), heeft het een negatief effect op de planeet.
Taaitaai is een typische lekkernij die met name in de sinterklaastijd wordt gegeten. Taaitaai lijkt qua smaak veel op speculaas; er zit echter ook een anijssmaak aan. Het product is echter zolang het vers is niet bros zoals speculaas, maar letterlijk "taai". Om er een hap van te eten is zelfs enige trekkracht nodig.
Niet alleen pepernoten, maar ook speculaas en marsepein zijn al eeuwenlang bekende Sinterklaas-traktaties. De specifieke reden hiervoor is niet bekend. ,,Ieder feest heeft zo zijn eigen lekkernijen. Voor Sinterklaas moesten de lekkernijen gemakkelijk zijn om uit te delen aan de armen.
Het wordt gemaakt van speculaas, maar is zachter dan het traditionele speculaas en, zoals de naam al aangeeft, taai. Taaitaai wordt gemaakt van bloem, speculaaskruiden, honing, anijs, kruidnagel, bakpoeder en stroop.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Taaitaai ontleent zijn naam aan de taaie geaardheid van het deeg. Het bevat vrijwel geen vocht, bestaat alleen uit met honing gekookte stroop en bloem. Het taaitaaideeg moet daarom lang rijpen om te zorgen dat er zuren ontstaan waarop het rijsmiddel kan werken.
Kenmerkend voor speculaas zijn − behalve de bruine suiker (liefst bruine rietsuiker) − de speculaaskruiden die bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie.
Etymologie speculaas
Speculaas komt van het woord specerij. Specerij betekent kruid. De Nederlanders hebben in de 17e eeuw veel gehandeld in specerijen en deze aangewend om nieuwe producten mee te bakken. Er zijn veel koeken gebakken in Europa onder de naam claeskoekjes.
Als je een stuk brood in de zak van de taai-taai poppen stopt worden de taai-taai poppen helemaal zacht, zelfs zachter als ze eerst waren. Als je er geen brood bij doet drogen ze uit.
Er zitten 71 kilocalorieën in 1 stukje (20 gram) taaitaai. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'taaitaai'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hoe jongens vroeger hun interesse toonden voor een meisje? Met een speculaaspop. Nam het meisje die aan, dan wist de jongen dat ze een relatie wilde. Dit gebeurde vaak rond Sinterklaas, omdat de smaak van speculaas zo lekker bij het seizoen past.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'.
Speculaas werd voor het eerst in de 17e eeuw gemaakt. Eerst waren de koeken door de vele specerijen nog erg duur. Amsterdam was erg belangrijk voor de opslag van specerijen in Europa en hier werd geëxperimenteerd met het bakken van koeken met kruiden.
De meest aangenomen verklaring voor de naam speculaas is dat het voortgekomen is uit het Latijnse woord speculum dat spiegel betekent. De speculaaskoeken werden middels koekplanken in een bepaalde vorm gebakken waardoor ze het spiegelbeeld vormen van de afbeelding in de koekplank.
'Speculaas' kan ook komen van 'speculeren'. Dat betekende vroeger 'het kruiden van deeg'. Nog een andere verklaring houdt het simpel: 'speculaas' komt van 'specerij', opnieuw een verwijzing naar de kruiden die speculaas typeren (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, anijszaad, kardemom en variaties).
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
Speculoos bestaat grotendeels uit suiker en is bijzonder arm aan vitamines en vezels. De in vet oplosbare vitamines ontbreken volledig. Speculoos bevat wel verschillende mineralen, maar deze komen ook veel voor in andere voedingsmiddelen. Het enige echt gezonde ingrediënt in Speculoos is kaneel.
De Duitse chemicus Andreas Sigismund Marggraf ontdekte in 1747 hoe je suiker uit de goedkope suikerbiet kon halen en ineens werd suikergoed als snoep betaalbaar voor iedereen. Deze methode wordt in Nederland nog steeds veel gebruikt rond de Sinterklaas viering.
Lang bewaren voor consumptie
De enige manier om dikke speculaas voor langere tijd mals te houden, is door hem in de diepvries bij -18°C te bewaren. Vries uw verse speculaas in en niemand proeft het verschil. (We hebben het blind getest!) Ontdooi hem minstens 3 à 4 uur voor consumptie op kamertemperatuur.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken kunnen heel goed in de vriezer. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is. Vries niet teveel tegelijk in. Deze koeken blijven ongeveer 3 maanden goed in een vrieskist.
Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel.
Hét verschil zijn de smaakmakers die gebruikt worden. In speculaas worden speculaaskruiden gebruikt, een mengsel van kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper. Soms worden er ook nog andere specerijen aan toegevoegd, dat is een beetje afhankelijk van wie de specerijenmix samenstelt.
Gezondheid
Lotus Speculoos is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lotus Speculoos kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.