Het aantal vakantiedagen is gebaseerd op een voltijdscontract van 36 uur per week. Als je 36 uur per week werkt, dan heb je recht op 144 wettelijke vakantie-uren. Dit zijn 18 dagen. In de cao staat ook dat je nog 57 uur (7 dagen) Persoonlijk Levensfase Budget hebt.
Als je fulltime in een ziekenhuis werkt, krijg je 144 vakantie-uren. Bij een parttime dienstverband wordt dit aantal verhoudingsgewijs aangepast.
De werknemer met een voltijd dienstverband heeft met behoud van het salaris recht op 144 wettelijke vakantie-uren per kalenderjaar. De werknemer als bedoeld in artikel 9.2 lid 1 ontvangt eveneens een vergoeding onregelmatige dienst tijdens het opnemen van wettelijk vakantieverlof.
Vakantie en verlof
Bij een dienstverband van 36 uur heb je recht op 144 wettelijke en 93,4 uur bovenwettelijke doorbetaalde vakantie-uren per jaar. Dit 'verlofmandje' is bedoeld om verlofuren te kunnen opnemen op feestdagen, calamiteiten en ander kortverzuimverlof. Dit komt neer op 237,4 uur per jaar.
Om welk verlof gaat het? Het gaat om de wettelijke vakantiedagen van verpleegkundigen in het ziekenhuis. Daarvan krijg je er elk jaar 4 keer zoveel als je per week werkt. Dus werk je 32 uur per week krijg je 128 wettelijke vakantie-uren per jaar.
De arbeidsduur bedraagt bij een voltijd dienstverband 1878 uur per jaar (gemiddeld 36 uur per week = voltijdnorm). In overleg tussen werkgever en werknemer kan een arbeidsduur worden overeengekomen van maximaal 2087 uur per jaar (gemiddeld veertig uur per week).
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is opgenomen dat werknemers recht hebben op kortverzuimverlof bij 'spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek'.
Seniorendagen, ouderendagen, seniorenverlof, leeftijdsdagen of ouwelullendagen. In sommige cao's en beroepen gelden speciale afspraken en regels voor werknemers die 50 jaar of ouder zijn. Je krijgt extra vrije dagen bijvoorbeeld. Of je kunt niet meer verplicht worden tot overwerk of een consignatiedienst.
Zo berekent u uw wettelijke vakantiedagen
Per jaar krijgt u 4 keer het aantal uren dat u (gemiddeld) per week werkt. Stel, u werkt 40 uur per week. U heeft dan recht op 4 x 40 uren = 160 vakantie-uren. Als u 8 uur per dag werkt, heeft u 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
Werkt u in voltijd (gemiddeld 36 uur per week)? Dan heeft u recht op 144 wettelijke vakantie-uren.
Over het algemeen geldt dat je minimaal recht hebt op 22 vrije weekenden per jaar (dit kan op verzoek van de werknemer naar beneden worden bijgesteld). Dat betekent dat je maximaal 30 weekenden ingeroosterd mag worden, ongeacht of je een fulltime of een parttime contract hebt.
'Je hebt recht op een vaste doordeweekse roostervrije dag. Dus als je elke donderdagavond moet trainen met een club, dan heb je hier recht op. Natuurlijk wel in overleg met je team en werkgever. Verder heb je het recht om maximaal 5 dagen ingeroosterd te worden in een 7-daags rooster.
Een werknemer met een voltijd dienstverband werkt gemiddeld 36 uur per week. Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur. Bij een vakantierecht van 24 vakantiedagen bedraagt het vakantiereservoir uitgedrukt in uren: 24 x 7,2 uur = 172,8 uur.
met een 28-urige werkweek heb je recht op 14 dagen per jaar. met een 32-urige werkweek heb je recht op 16 dagen per jaar. met een 36-urige werkweek heb je recht op 18 dagen per jaar. met een 38-urige werkweek heb je recht op 19 dagen per jaar.
Drie dagen voor het overlijden van ouders; vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder of stiefmoeder van de werknemer of van zijn of haar echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner. Deze dagen moeten opgenomen worden tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis.
Als je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wilt opnemen vanwege een sterfgeval, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je geeft daarbij aan hoe lang je denkt dat het ongeveer gaat duren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteiten- of kort verzuimverlof per jaar.
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar. Bijvoorbeeld: als u 28 uur per week werkt, dan heeft u recht op minimaal 112 uur vakantie per jaar (4 maal 28).
Doorgaans komt het aantal wettelijke vakantiedagen neer op 4 keer het aantal gewerkte uren per week. Als een werknemer bijvoorbeeld 30 uur per week werkt, heeft deze recht op 120 vakantie-uren per jaar.
Een werkgever kan een verlofaanvraag voor werk alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot werken voor 08.00 uur of na 18.00 uur en in het weekend. 2. Op verzoek van de werknemer van 60 jaar of ouder wordt de arbeidsduur per dag vastgesteld op maximaal 7,5 uur.
Oudere werknemers in de zorgsector krijgen extra vakantie zodat ze het gemakkelijker tot hun pensioen kunnen volhouden. 45-plussers krijgen een extra vakantiedag per maand. Vanaf 50 komt er een tweede dag bij, vanaf 55 een derde.
Zorgverlof bij operatie partner
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis heeft je werknemer in principe geen recht op zorgverlof; het ziekenhuis neemt alle zorg op zich. Zodra de partner het ziekenhuis verlaat om thuis verder te herstellen, heeft je werknemer wél recht op zorgverlof.
Stel jaarlijks maximaal acht uur ter beschikking voor artsbezoeken onder werktijd. Niet benutte uren worden omgezet in vakantie-uren. Indien een medewerker tijdens werktijd een doktersbezoek heeft gepland, moeten de uren die de medewerker afwezig was worden ingehaald op een ander tijdstip.
Verlof en doktersbezoek
Er geldt geen onvoorwaardelijk recht op doktersbezoek. Meestal is de afspraak dat werknemers zo veel mogelijk in hun vrije tijd naar de dokter of tandarts gaan. Als doktersbezoek buiten werktijd niet mogelijk is, kunt u recht hebben op kort verzuimverlof.