Om ervoor te zorgen dat de zandzakken als waterkering kunnen worden ingezet, dient u de zandzakken niet te vol af te vullen. Een zandzak moet voor zo'n twee derde gevuld zijn. Dit zorgt ervoor dat de zandzakken goed over elkaar heen vallen en er geen kieren ontstaan.
Alle zandzakken elkaar overlappend te plaatsen zodat geen tussenruimte ontstaat. Leg de zandzakken dakpansgewijs; laat de zak steeds deels over de vorige zandzak vallen. De hoogte moet minimaal 15cm zijn. Voor een verhoogde stabiliteit dienen de zandzakken laagsgewijs te worden aangestampt.
Veel mensen vinden zandzakken ineffectief om het water tegen te houden aangezien noch het zand noch de modder die daaruit ontstaat het water werkelijk tegenhoudt. Fijner materiaal zoals klei loopt vaak uit de zandzakken weg.
Zandzakken worden op locatie gevuld met zand en hebben een grootte zodat ze naar de exacte plek gedragen kunnen worden. Vroeger werden zandzakken altijd met de hand en een schep gevuld, maar tegenwoordig worden ook vaak machines gebruikt.
De meestgebruikte zandzakken voor waterkering zijn de PP zandzakken. Als u de zandzakken voor calamiteiten, zoals wateroverlast, op voorraad wilt hebben dan kunt het beste kiezen voor PP-HD (zwarte) zandzakken.
Na een storm kan je de zandzakjes zelf stockeren voor een volgende keer. Het zand is verpakt in een plastic zak en zolang deze niet gescheurd is, kan je het zandzakje hergebruiken. Hou de zandzakjes dan wel op een zo droog mogelijke plaats.
Als er hoogwater wordt verwacht, plaatst uw gemeente in de openbare ruimte. Dit is voor noodgevallen. Het is handig als u zelf zandzakken in huis heeft. Let op: bewaar de zakken op een donkere plek, langdurig direct zonlicht droogt de stof uit waardoor de zakken kunnen scheuren.
Heeft u slechts een beperkte hoeveelheid nodig? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop www.zandzaken.nl. Hier kunt u als consument eenvoudig lege zandzakken bestellen. Naast diverse materialen zandzakken kunt u in onze webshop tevens vulapparatuur, big bags en gerelateerde producten bestellen.
Om u te behoeden voor wateroverlast is er de Slurpzak. Deze biedt snel en effectief bescherming tegen plotseling opkomend water en wordt aanbevolen door schadeverzekeraars en calamiteitenbedrijven.De SLURPZAK past u toe bij een lekkage of overstroming om water op te vangen tot de noodsituatie voorbij is.
Water tegenhouden ; plaats zandzakken, schotten of nog beter een Homebarrier die tijdelijk uw voordeur kan afsluiten. Gebruik ducktape op naden, kieren en gaten waardoor het water van buiten naar binnen kan lopen. Zorg dat alle waardevolle spullen zo hoog mogelijk worden neergezet. Schakel stroom, gas en water uit.
Zoek de hoogste plek in huis op of ga naar een droge plek in de buurt. Controleer of u weg kunt komen via dakraam of ladder. Denk aan uw persoonlijke medicatie, hygiëne en EHBO-kist. Zorg voor voldoende (houdbaar) eten en (drink)water (vul uw badkuip).
Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter. Neem een waterbesparende douchekop.
Wateroverlast kan ontstaan door langdurige neerslag of juist korte hevige neerslag. Door de veranderingen in ons klimaat komen er meer hevige buien voor waarbij in korte tijd veel regenwater valt.
Dijken, sluizen, dammen en andere waterkeringen houden water tegen en beschermen ons land zo tegen overstromingen. De bekendste waterkeringen zijn de 13 Deltawerken. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust. De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk.
U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp.
Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De bekenste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, maar je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan. Welke geschikt is voor jou, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw tuin.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Andere stoffen in water
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de reactie op water niet door Calcium wordt uitgelokt maar door andere stoffen: fluor, chloor, chemische middelen en/of conserveermiddelen in verzorgings-producten (bijvoorbeeld doucheschuim, shampoo, crèmes) of de warmte van het water.
Ga voor een waterbestendige vloer, bijvoorbeeld van gepolierd beton. Kunststof isolatieplaten zijn beter bestand tegen water dan minerale wol. Vul oud voegwerk op en herstel barsten en openingen in de gevel. Werk je kelder waterdicht af en installeer een pomp om overstromingswater zo snel mogelijk af te voeren.
Wie wil bouwen, heeft een vergunning nodig. De overheid die een vergunning aflevert, gaat na of uw bouwproject schade kan berokkenen aan het watersysteem. Is er schade mogelijk? Dan bekijkt ze hoe u de schade kunt voorkomen, beperken, herstellen of compenseren.
Dijken, duinen en dammen beschermen Nederland
Waterkeringen, zoals dijken, duinen en dammen, beschermen ongeveer 60% van Nederland tegen overstromingen. In dit overstroombare gebied wonen zo'n 9 miljoen mensen. Dit aantal neemt toe. Ook is de economische waarde in deze gebieden gestegen.
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree.
Nieren regelen de hoeveelheid water en zouten
Ze produceren bijvoorbeeld extra urine als je veel drinkt, en juist minder als je veel zweet. Ernstige problemen met je nieren (en dus met je vocht- en zouthuishouding) zorgen voor klachten als vochtophoping en krampen.