In de basis niet: zout is zout.Het enige verschil is de smaak. Dit komt door de mineraalsamenstelling en waar het vandaan komt. Zo is Himalayazout roze van kleur en komt uit de zoutmijnen van Pakistan.
Hoe zit het met mineralen in zout? Zeezout bevat vergeleken met gewoon keukenzout een klein beetje meer mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Al het zout bestaat uit dezelfde twee elementen: natrium (Na) en chloride (CI). Daarmee is al het zout dus zout (NaCI), of het nu tafel-, koosjer- of zeezout is. Het grootste verschil zit dus niet in de smaak, maar voornamelijk in de grofheid van de korrel.
Keukenzout en tafelzout zijn in principe hetzelfde. Beide zijn fijngemalen zout, meestal vacuümzout maar soms ook zeezout, waaraan een middel tegen het klonteren is toegevoegd en additieven zoals magnesium en natrium. Als het om vacuümzout gaat, is dikwijls ook jodium toegevoegd.
Veel mensen denken dat zeezout gezonder is dan keukenzout, maar dat is niet waar. Beide zoutsoorten bevatten ongeveer evenveel natrium. Te veel natrium binnenkrijgen is ongezond.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Het meeste 'chique' zeezout dat je over je eten strooit, is een soort van fleur de sel. Om fleur de sel te maken laat je zeewater opdrogen in de zon, waarna er op natuurlijke wijze kristallen ontstaan. Maar Maldon is geen fleur de sel of een hoop fijne korrels.
Gewoon keukenzout is de minst gezonde variant! Je kunt beter kiezen voor Keltisch zeezout dat onbewerkt is en nog veel oorspronkelijke mineralen bevat. Ga daarna voor onbewerkt landzout: Himalaya zout. Dit bevat iets meer natrium dan Keltisch zout, maar bevat meer mineralen dan gewoon keukenzout.
Alleen anorganisch zout is belangrijk voor gebruik in de keuken. Je kent het onder verschillende namen: tafelzout, kookzout of keukenzout. Het hoofdbestanddeel van dit zout is natriumchloride, het belangrijkste mineraal voor het menselijk lichaam.
Veel mensen kiezen daarom voor gebruik van zeezout, oftewel zout zonder toegevoegd jodium. Ze veronderstellen dat ze voldoende jodium binnenkrijgen, aangezien zuivel, eieren, graan, fruit, groenten en vis jodium bevatten. Bovendien krijgen we jodium binnen omdat veel voedselfabrikanten zout met jodium gebruiken.
Bij het neusspoelen gaat de voorkeur van KNO-artsen uit naar nasaal spoelzout. Dos Medical nasaal spoelzout is een combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat. Spoelen met alleen natriumchloride (vaak keukenzout) kan het neusslijmvlies erg irriteren.
'Natuurlijke zouten zitten boordevol mineralen zoals kalium, magnesium en calcium die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de huid te versterken,' zegt dermatoloog Joshua Zeichner. Daarnaast is zeezout een goede exfoliant en heeft het antimicrobiële eigenschappen.
Je kunt gewoon naar de supermarkt gaan of naar een speciaalzaak voor eten. Als je naar een delicatesse zaak gaat tref je het vaak aan in verschillende varianten. Het is dan vaak om te eten. Je kunt zeezout echter ook bij de drogisterij verkrijgen.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan. Dit type zout is het minst gezond voor u.
Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd. Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan. Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die himalayazout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Fleur de Sel bevat bijzonder veel mineralen en spoorelementen, zoals magnesium. Daardoor is het veel gezonder dan het zout dat we doorgaans kopen in de supermarkt. Het gehalte aan natriumchloride (keukenzout) is bovendien het laagst van alle zouten en is daarmee het zachtste en “vriendelijkste” zout ter wereld.
Zeezout dat in supermarkten wordt verkocht is juist arm aan jodium, een uitzondering is Keltisch zeezout. In Keltisch zeezout zit echter niet meer jodium dan in Jozo. De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt de norm voor volwassenen op 150 microgram per dag.
Fleur de sel is volgens velen het lekkerste, maar ook het duurste zout ter wereld. De fijne kristallen ontstaan aan het oppervlak van de zoutpannen. Ze worden voorzichtig opgeschept voor ze de kans krijgen om naar de bodem te zakken. Fleur de sel komt vooral uit Frankrijk, maar ook uit Madagaskar.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.