De HTML-code van een webpagina is ingedeeld in een head en een body. De head bevat alle meta-informatie. De body bevat de content die zichtbaar is in de webpagina. Alle teksten, afbeeldingen en filmpjes staan dus in het body-deel van de pagina.
Een HTML pagina begint met een DOCTYPE-declaratie. Deze declaratie laat de browser zien welke standaarden moeten worden ingeladen. Vervolgens krijg je de tag die het HTML document opent, gevolgd door de “head” tag. Binnen deze “head” tag geven we onder andere de titel en de links van de stylesheets door.
Druk op Ctrl+U (Windows) of ⌘-Option-U (Mac).
Een Titletag is een HTML element waarin de titel van een webpagina wordt weergegeven. Deze titel is zichtbaar in de adresbalk en in de zoekresultaten pagina's van zoekmachines zoals Google. Deze titel wordt niet weergeven op een HTML pagina.
HTML staat voor HyperText Markup Language en vormt samen met CSS en JavaScript de basis voor elke webpagina.
JavaScript is een scripttaal waarmee je webpagina's interactief kan maken. Een stukje van een scripttaal bestaat uit een aantal opdrachten die de browser uitvoert. De browser ontvangt deze opdrachten als een HTML-pagina wordt ingeladen. De scripttaal staat namelijk in de HTML-code.
Nog een goede website om HTML, CSS en andere programmeertalen te leren is Codecademy. Je kunt je registreren op de website en een cursus volgen, maar je kunt ook direct beginnen met een cursus. Je krijgt een stuk uitleg en vervolgens moet je het uitvoeren en wordt er gecontroleerd of je alles goed hebt gedaan.
Een SEO-titel is een andere naam voor de meta-titel van een pagina. De meta-titel is de titel die in de titelbalk van een browser verschijnt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze titel ook door Google gebruikt wordt in de zoekresultaten. Daar komt ook de naam SEO-titel vandaan.
Een title is de naam van een webpagina. De title tag van een pagina is vooral zichtbaar in Google en in de browser. Hierbij is het van belang om een relevante title te hebben, zodat je goed scoort bij Google. De title en de description moeten natuurlijk wel matchen met de inhoud van de pagina.
Uitleg voor Google Chrome, Firefox en Microsoft Edge
Houd Ctrl ingedrukt en klik op U (Ctrl + U) en je ziet de broncode van de website. Dit is geschikt voor een Windows computer. Voor een Mac computer druk je op Option + Command + U in Google Chrome en Microsoft Edge. In Firefox druk je op Command + U.
HTML staat voor HyperText Markup Language, dit is de standaard “taal” voor het ontwerpen van websites. Samen met CSS (Cascading Style Sheets) en JavaScript maken ze het wereldwijde web mogelijk.
CSS staat voor Cascading Style Sheets
Cascading Style Sheets, afgekort CSS is een programeertaal die zorgt voor de opmaak van HTML bestanden. Aan de basis van elke pagina op een website zit een HTML bestand, dat zorgt voor alle inhoud die je te zien krijgt (tekst, afbeeldingen, links..) .
CSS staat voor Cascading Style Sheets, maar dat is waarschijnlijk nog steeds abracadabra voor je. Iets simpeler gezegd is CSS een programmeertaal waarmee je een website kunt opmaken. WordPress thema's bevatten allerlei codes. Met HTML en CSS kan er aangegeven worden hoe bepaalde elementen eruit komen te zien.
HTML en CSS worden namelijk gebruikt om websites te bouwen en vorm te geven. Waar je met HTML de inhoud en de indeling van een webpagina kan bepalen, wordt CSS gebruikt om de webpagina van vormgeving te voorzien.
Waar vroeger door SEO experts altijd strikt het advies gegeven werd om de Meta Title nooit langer te maken dan 65 karakters is het huidige advies meer gericht op een bepaald maximaal aantal pixels.
De meta title is de titel van de pagina die wordt getoond in de zoekresultaten. De meta description is de (korte) omschrijving van diezelfde pagina. Zoekmachines gebruiken deze titel en omschrijving o.a. om te bepalen voor welke zoekwoorden ze je pagina moeten tonen.
We adviseren om een title tag te hanteren met een lengte van ongeveer 500 pixels, wat overeenkomt met 50 à 55 tekens. Er zijn online diverse tools om het aantal pixels te tellen. Is je page title langer, dan zal deze worden afgekapt door Google.
Meta descriptions moeten de pagina goed omschrijven en uniek zijn. Het doel van een meta description is dat deze de pagina samenvat in een korte, duidelijke, manier. Zie het als de inleiding van een boek. U moet hiermee een zoeker overtuigen dat uw website bevat wat ze zoeken.
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel: zoekmachine optimalisatie. SEO is het optimaliseren van webpagina's met als doel deze pagina's zo hoog mogelijk terug te laten komen in de zoekresultaten van zoekmachines op het internet.
De META-description is de omschrijving van de inhoud van de pagina. Een ander woord voor META-description is page description. Elke pagina dient een eigen, unieke omschrijving te hebben. De META-description is vaak zichtbaar bij de zoekresultaten pagina van een zoekmachine.
HTML leren is niet moeilijk. Het beste is vooral om eenvoudig te beginnen met het opzetten van een website met behulp van een HTML document. Deze website kan je steeds verder uitbreiden. Hierdoor kom je er ook achter wat alle HTML tags en attributen betekenen.
Python is een 'general-purpose' programmeertaal, wat betekent dat het bijna overal wel voor gebruikt kan worden. Zo kun je er tekst mee verwerken, afbeeldingen en getallen aanpassen, maar ook kun je er wiskundige vergelijkingen mee oplossen.
Het eerste wat je nodig hebt als je zelf een webpagina maken wilt, is een html-editor. Een goede, gratis editor die geschikt is voor zowel Windows, Mac en Linux is Brackets. Dit is de editor die ik tegenwoordig zelf het meest gebruik.