Reacties. Je kunt ze elk jaar snoeien tot op 30 cm en dan groeit de clematis datzelfde jaar weer tot 1,5 of 2 meter hoog. Dus ruim 1 tot ruim 1,5 meter per jaar zeker!
De wilde bosrank Clematis vitalba is de sterkste groeier van alle Clematis-soorten. De plant is dus uitermate geschikt om snel iets mee te bedekken. Mede door de snelle groei, kan hij heel goed worden teruggesnoeid.
De meeste clematissen vragen een vruchtbare, vochtige grond en volle zon, maar er zijn er ook die schaduw verdragen. Clematissen zijn hongerige planten, dus meng bij het planten veel organisch materiaal door de grond. Voed ze in de zomer wekelijks met een kaliumrijke meststof.
De meeste Clematissen hebben veel vocht nodig in het groei- en bloeiseizoen en volle zon is geen probleem. Als de plant niet goed groeit en bloeit, is de grond in de zomer te droog. Compost door de grond mengen zorgt ervoor dat er meer vocht wordt vastgehouden.
Clematissen zijn verkrijgbaar in bladverliezend en groenblijvende soorten. De planten worden gekenmerkt door vier tot acht bloeiende kelkbladeren. Deze klimstruiken bereiken een hoogte van 2 tot 6 meter afhankelijk van het soort: Clematis Comtesse de Bouchad (roze)
Sommige clematissen bloeien alleen op de scheuten die het seizoen ervoor zijn aangegroeid. Andere soorten bloeien juist alleen op de nieuwe aangroei van hetzelfde seizoen. Als je niet snoeit, ontstaat er dus een wirwar van oude en nieuwe aangroei, waardoor slechts een deel van de plant zal bloeien.
Klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie, passiebloem, klikroos en blauweregen, kunnen een schutting of muur in de tuin opvrolijken met een hoop mooie bloemen. Maar vaak hebben ze wel een beetje extra steun nodig bij dat klimmen. Clematis is bijvoorbeeld een klim-kluns.
De Clematis moet dan ook begeleiding krijgen om zich omhoog te werken. Dit kan door een klimrek te plaatsen, betongaas te gebruiken of de planten gewoon in een boom, paal, of struik te laten groeien waar ze voldoende houvast hebben.
Hoogte 2-3 m , breedte 2- 3m, sterke groeier, verwildert makkelijk. Mag in het vroege voorjaar flink teruggesnoeid worden tot 20-25 cm boven grond.
In de maanden maart, april, mei en juni geeft u uw clematis (kunst)mest, Osmocote korrels of biologische mest om de gezondheid van de clematis en om een betere en langere bloei van de clematis te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift.
Je kunt ze elk jaar snoeien tot op 30 cm en dan groeit de clematis datzelfde jaar weer tot 1,5 of 2 meter hoog. Dus ruim 1 tot ruim 1,5 meter per jaar zeker!
De Clematissen met een wat fijnere wortelstructuur kunnen zich beter ontwikkelen in een lossere bodem zoals een zandgrond. Daarnaast moet de grond voldoende kalk bevatten. Dit is een grondsoort met een hogere pH waarde.
Clematis: die zo mooie klimmer toch maar niet aanraken. Het sap van de Clematis kunnen blaren veroorzaken en alle delen van de plant zijn giftig en dus niet innemen. Helleborus: ook wel Kerstroos genoemd is erg mooi maar alle delen van de plant zijn giftig bij inname.
De planten moeten goed vertakt zijn. Voor je gaat planten moet je het plantgat goed voorbereiden. Bij aanplant tegen een muur hou je best een afstand van 30-40cm tussen de muur en het plantgat. Het plantgat moet voldoende ruim zijn: 45 x 45cm wat overeenkomt met ongeveer tweemaal de grootte van de wortelkluit.
Dit is een beetje afhankelijk van de soort (Clematis Montana groeit snel en heeft meer ruimte nodig net als Clematis Summer Snow) maar over het algemeen kun je stellen dat het het mooiste is om ongeveer om de 30 - 35 cm een Clematis te planten.
Clematissen vormen een krachtig en vrij uitgebreid wortelstelsel. Maak het plantgat daarom voldoende groot, zo'n 40 cm diep en 40 cm breed. Graaf het op ongeveer 30 à 45 cm van de muur, de pergola of de stam van de struik waartegen je de clematis wilt laten opklimmen.
Als u de Bosrank (Clematis ´Romantika´) wilt gebruiken langs schutting, muur, of gevel, raden wij 3 planten per strekkende meter aan voor een mooi vol resultaat. Bij lagere schuttingen of muren kunt u dit aantal verminderen omdat de Bosrank wel ruimte nodig heeft om te kunnen groeien.
–Wintergroene clematissen, typen voor de rotstuin en Clematis alpina, macropetala en montana hoef je niet te snoeien. Het is wel verstandig om direct na de bloei de dode en zwakke takken te verwijderen. Wordt de clematis te groot, dan mag je hem na de bloei uitdunnen.
Klimplanten zijn ook prima te combineren. Een klassieker is de Clematis gecombineerd met de klimroos (bijvoorbeeld Clematis Multi Blue/blauw met de klimroos New Dawn/roze). Maar ook Clematis gecombineerd met de Toscaanse Jasmijn biedt vele mogelijkheden. Voor meer combinatie mogelijkheden zie Kleuren combinaties.
Veel Clematis soorten staan graag met de voet in de schaduw, maar met de bloemen in de zon. Toch zijn er ook clematissen die goed bloeien in halfschaduw of op een plek in de schaduw.
Dit is de Bosrank - Clematis 'Margaret Hunt'. Van de verschillende Clematis klimplanten is dit een variant met 1 van de langste bloeitijden. De Bosrank - Clematis 'Margaret Hunt' bloeit namelijk vanaf juni tot en met eind september paars roze (purperroze) bloemen.
In mei en juni bloeit de bladverliezende Clematis montana. Hij heeft een voorkeur voor de volle zon, maar doet het ook goed als hij een deel van de dag schaduw krijgt. Doordat ze snel groeien, zijn alle soorten Clematis montana geschikt om schuttingen en muren te bedekken of in bomen te klimmen.
Een clematis heeft een hekel aan droge grond, want als bosrandplant houdt hij juist van koele voeten. Geef hem tijdens droogte ook voldoende water, anders kan de bloei stagneren. De clematis is van oorsprong een bosrandplant, zodat hij het liefst op koele en beschaduwde grond groeit.
Meestal heeft Clematis veel water nodig om goed te groeien. Vooral jonge planten verlangen veel extra water. Tenminste wekelijks ruim water geven bij droogte komt de groei (en bloei) zeker ten goede. Het grootste deel van soorten die hier verkrijgbaar zijn, zijn goed winterhard.