Voor boeddhisten is een Boeddha beeld heilig en dus niet een voorwerp dat je aanschaft omdat het er zo leuk uitziet of omdat iedereen er 1 heeft. Een Boeddha beeld behoort tot de Thaise religie en zij behandelen Boeddha met respect.
Hoewel die trend al een paar jaar bestaat, is een Boeddhabeeld nog steeds geen gewone aankoop, zoals een elektrische heggenschaar of een barbecue. Want heggenscharen en barbecues kunnen ongelukken veroorzaken, maar Boeddhabeelden kunnen ongeluk brengen.
Het is eigenlijk wel komisch dat een boeddha ongeluk zou brengen terwijl het symbool staat voor staat voor geluk, voorspoed, goede gezondheid, liefde, bescherming, het verkrijgen van inzichten en saamhorigheid. Dus hoewel het altijd leuk is om een beeld cadeau te geven.
Plaats het beeld met het gezicht naar de deur. Plaats een Boeddha nooit op de grond of op plekken die lager zijn dan je voeten. Dit is een teken van disrespect. Feng Shui adviseren om een Boeddha boven oog hoogte te plaatsen.
Met een dikbuik of happy boeddha tuinbeeld haal je de vrolijkheid naar je toe. Daarnaast brengt deze boeddha ook voorspoed, succes en geluk met zich mee. De happy boeddha komt van origine uit China. Daar is hij ook wel bekend als Pu-Tai-Ho-Shang, terwijl de Japanners de dikbuik boeddha liever Hotei noemen.
Bij Xenos kun je heel wat boeddha beeldjes kopen. Van XL formaat tot mini boeddha beeldjes: voor ieder wat wils. Combineer een boeddha beeld ook gerust met andere decoratieve beelden en ornamenten.
Het woord komt uit het Sanskriet en betekent de volledig Ontwaakte. Het boeddhisme is dus eigenlijk geen godsdienst, want Boeddha is geen God. Boeddha is gewoon een mens. Tenzin Gyatso is de veertiende Dalai Lama.
Je hebt een boeddha niet in je bezit, enkel in bruikleen. Je kunt ook geen God of Allah kopen, wel een beeld dat je helpt om je geloof uit te dragen en dat je kunt gebruiken om jouw God te aanbidden. Als je een boeddha beeld krijgt dan zou je de gever een donatie schuldig zijn.
Indische (dunne) Boeddha's
Beide handen liggen in de schoot zittend in de kleermakerzit. Deze beelden worden veel gebruikt in meditatie ruimtes, of op een rustige plek in huis waar men wil uitrusten of ontspannen.
Boeddhisten zijn vegetarier. Het doden en eten van vlees is in strijd met de eerste leefregel. Ook past het eten van vlees niet in het concept van Karuna. bieslook.
De kern van het boeddhisme is dus inzicht in het lijden en de weg om dit lijden op te heffen. Het lijden komt doordat het leven onvolmaakt is. Die onvolmaaktheid doet verlangen naar iets anders, iets dat het volmaakt zou maken. Zolang we niet stoppen met verlangen, blijven we reïncarneren.
Het boeddhisme staat gelijk aan eenvoud. Door hun hoofd te scheren, geven monniken en nonnen zichzelf meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn. Ook symboliseert een geschoren hoofd het idee van meer aandacht voor innerlijke verandering dan uiterlijke verschijning.
Boeddhisme en hindoeïsme boeiden hem. Volgens de gangbare islamitische opvatting doen die twee godsdiensten niet mee en zijn er maar drie 'hemelse religies': islam, christendom en jodendom – waarvan de laatste twee zijn ontspoord, en dat herstelt de Koran.
De Dalai Lama is de geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Via boeken en lezingen verspreidt hij wijsheden uit het boeddhisme.
Mediteer regelmatig.
Meditatie is de sleutel tot het veranderen van de manier waarop je geest werkt en zal je in staat stellen het pad in de richting van Nirwana te bewandelen. Het zou een deel van je dagelijkse leven moeten zijn.
Gautama Boeddha werd geboren als Siddhartha Gautama. De naam Siddhartha betekent: hij, wiens doel is volbracht of van wie elke wens vervuld is. Vaak wordt hij kortweg "de Boeddha" of "Boeddha" genoemd. Gautama is de meest recente Boedha in een reeks van minimaal 28 Boeddha's (volgens het Theravada-boeddhisme).
Orang Malu ~ De verlegen/bescheiden man
De Orang Malu (of Yogiman) vindt zijn oorsprong in Indonesië en stelt een in zichzelf gekeerde, mediterende man voor. Yogiman wordt ook wel de “Weeping Buddha” genoemd, Boeddha die huilt om het leed van de wereld.
De Maya Devi tempel in Lumbini in Nepal wordt al lange tijd beschouwd als de geboorteplaats van de Siddhartha Gautama, later beter bekend als Boeddha.
„Oranje is de kleur van de wereldverzaking en verlichting. Het is de kleur die aangeeft dat je de Veda's, de hindoeïstische heilige geschriften, bestudeert”, legt Dhananjaya das Adhikary (61) uit.
Hindoes geloven dat je met een stille geest je werkelijke zelf of atman kunt ervaren. Niet alleen zou je daarmee het bestaan kunnen begrijpen, je wordt er ook gewoon gelukzalig van. Boeddhisten oefenen door te mediteren niet alleen inzicht, maar ook onthechting.
Bij boeddhisten betekent de dood niet het einde, maar juist het begin van de overgang van het ene leven naar een nieuw leven. Zij geloven namelijk in reïncarnatie.
Welke 5 groenten eten boeddhisten niet? Boeddhisten eten geen voedsel die lustgevoelens en een opvliegende gemoedstoestand opwekken. Daarom worden groenten zoals knoflook, ui, sjalotten, bieslook en prei vermeden. Ook geven deze groenten een slechte geur als ze rauw worden gegeten.
De Dharmachakra stelt een chakrawiel met acht of meer spaken voor. Het is een van de oudste symbolen uit het boeddhisme; het is al terug te vinden in Indische kunst ten tijde van de Boeddhistische koning Asoka. In zijn versimpelde vorm wordt de Dharmachakra wereldwijd herkend als het symbool van het boeddhisme.