Slim Koken is een gratis app van het Voedingscentrum waarmee je veel voedsel en geld kunt besparen. De app staat vol slimme koop- en bewaartips om minder voedsel te verspillen. Naast handige tips vind je er ook allerlei lekkere recepten.
Keuze van de redactie
Voedselverspilling is een van de grote uitdagingen van onze tijd. En met Too Good to Go kun je bijdragen aan een oplossing. De app biedt een overzicht van winkels en restaurants bij jou in de buurt die voedsel over hebben.
Boodschappenlijstje met hoeveelheden
Als je van alle producten opschrijft hoeveel je nodig hebt, koop je minder snel te veel. Met een boodschappenlijstje doe je ook minder snel impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden.
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Download de app gratis
En ontdekken welke lekkere Magic Boxen bij jou in de buurt te koop zijn? Snappen we. Gelukkig is de Too Good To Go app gratis te downloaden.
Het downloaden van de app is 100% gratis. Je betaalt alleen voor de afgeprijsde Magic Box die je koopt.
Te goed om weg te gooien dus, Too Good To Go. Je betaalt voor de Magic box (meestal) ongeveer ⅓ van de normale prijs van de producten, maar de waarde en inhoud van de boxen kunnen per keer en locatie echt nog wel eens verschillen.
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel.
Denk aan bedrijven als Kromkommer, The Ketchup Project, De Verspillingsfabriek, Twisted Jams, Coco Conserven en vele anderen. Ook deze bedrijven pakken voedselverspilling op een positieve manier aan door te laten zien dat het ook anders kan. Zo ontwikkelen ze mooie producten van voedsel dat anders verspild zou worden.
Vooral supermarkten en restaurants gooien veel eten weg waar helemaal niets mis mee is. Een van onze cliënten wees ons onlangs op de app; 'Too Good To Go'. Dit is een gratis app (beschikbaar voor zowel Apple als Android) die op een goedkope manier een oplossing biedt om voedselverspilling tegen te gaan.
De prijzen liggen tussen de € 3,95 en € 4,95 per tas. In 2018 kondigde Albert Heijn een samenwerking aan met Too Good To Go, waarbij zij producten van AH to go, veelal stationslocaties, aan gingen bieden op dit platform.
Met Too Good To Go kunnen consumenten een 'magic box' aanschaffen. Hierin vinden ze een aantal producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten, maar nog wel goed genoeg zijn voor consumptie. Een winkel mag deze producten niet meer in het schap leggen, en dus blijven deze goederen vaak over.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Sommige noten en peulvruchten zijn gezonder dan andere. Dadels en amandelen zijn een goede combinatie als je meer proteïnen in je dieet wilt opnemen. De zoete smaak van dadels stilt de trek naar suiker. Als je een hele dag aan het bureau hebt gezeten en 's avonds nog wilt gaan sporten is deze combi perfect.
3. Hoeveel voedsel verspilt de consument? De consument verspilt gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar. Voor een gemiddeld huis- houden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar.
Horeca is verantwoordelijk voor 14% van de totale voedselverspilling. 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid.
Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Als we geen voedsel verspilden, konden we deze landbouwgrond en het benodigde water teruggeven aan de natuur en energie besparen.
Swipen, of ook wel vegen genoemd in het Nederlands, is de manier waarop je onder meer door documenten kunt gaan op bijvoorbeeld mobiele apparaten. Het gebeurd vooral op je touchscreen. In de online dating wereld refereert het echter naar nog iets meer. Namelijk naar het wel of niet selecteren van, meestal, een foto.
Too Good To Go is een app om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt via deze app bij een deelnemende organisatie een magic box kopen. In deze magic box kun je voedsel vinden dat nog maar beperkt houdbaar is. Daarom is de prijs van een magic box zo goedkoop.