Wel is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Het inhouden van winden kan namelijk klachten veroorzaken, zoals rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.
Kringspierversterkende oefeningen Het niet tegen kunnen houden van winden heeft vaak te maken met kringspieren die niet sterk genoeg zijn. Oefeningen kunnen de kringspieren versterken en de reactie van de spieren verbeteren waardoor u een betere controle krijgt over de winden.
"Inhouden is nooit helemaal goed", vertelt Tode-Gottenbos. "Een deel van de afvalstoffen wordt wel weer opgenomen door het lichaam.Uiteindelijk poep je het dan gewoon weer uit, maar de lucht wordt niet per se opgenomen door het lichaam." Het mag misschien sociaal niet wenselijk zijn, maar gun je scheet de ruimte!
Winden laten is heel menselijk. Gemiddeld laten mensen namelijk (bewust of onbewust) zo'n 12 tot 25 winden per dag. In totaal ontsnapt er dan 0,5-2 liter gas. Wist je dat het grootste deel van dat gas reukloos is?
Geluid. Het geluid bij het laten van winden wordt veroorzaakt door het trillen van de anale opening. Het geluid is afhankelijk van de conditie van de sluitspier en de snelheid van het uitgestoten gas, maar ook andere factoren zoals vochtigheid, beharing en lichaamsvet spelen een rol.
Het zal voelen alsof je je spieren aanspant bij het laten van een scheet, maar juist door je spieren te ontspannen kunnen de opgehoopte darmgassen je lichaam verlaten. Helaas verbrandt je er geen calorieën mee, maar je doet er goed aan je scheten niet in te houden.
Een scheet verlaat met een snelheid van zo'n elf kilometer per uur je achterste.
Die gassen moeten eruit en dat is een scheet. Gemiddeld laten we zo'n 10 tot 20 scheten per dag. Dat is bij elkaar zo'n één liter gas.
Elk mens, man, vrouw of kind, laat de hele dag door scheten, 12 tot 25 per dag. Scheten zijn in principe niets anders dan gas dat wordt losgelaten door het lichaam. Elke dag (en vooral 's nachts) is dat tussen de vijfhonderd en vijftienhonderd milliliter gas.
Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen.Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
“Door de progesteron ontspannen je darmen”, vertelt Ashton. “Veel vrouwen hebben daardoor last van diarree.” Aan de andere kant: als door progesteron de spieren in de darm ontspannen kan dit leiden tot obstipatie. “Hierdoor bouw je gas op waardoor er sprake kan zijn van winderigheid”, zegt Wysocki.
Een harde prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm blokkeert de uitgang. Pas als de darm erg vol zit, voelt het kind aandrang. Soms loopt er een klein beetje dunne ontlasting langs de harde ontlasting weg. Hierdoor ontstaan remsporen in de onderbroek.
Ongeveer 10 procent van de winden bestaat uit bacteriën die in de darmen worden gemaakt. Het luchtje dat aan scheten zit, komt door kleine hoeveelheden zwavel. Hoe meer zwavel, hoe erger de stank. Dat heeft te maken met wat je eet: van broccoli, vlees en ei gaan je winden bijvoorbeeld flink stinken.
bout, buikwind, darmgas, flatus, gasje, poep, poepje, ruft, scheet, veest, windje. poep (zn) : buikwind, darmgas, flatus, poepje, scheet, veest, wind, windje.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
In het geval van kinderboekenschrijver Lucas Keijning, bedenker van het boek Meneer en mevrouw Slons, gaat het om het verbreken van het wereldrecord 'grootste scheetkussen'. Hiervoor heeft hij van zeil een scheet van maar liefst 7,40 meter laten maken. Het huidige record staat op 6,03 meter.
Hij hoort ze regelmatig bijkletsen. "Haringen communiceren met elkaar via knetterende scheetjes, in onze tentoonstelling hoorbaar. Zo blijven ze bij elkaar in de buurt, ook als ze elkaar 's nachts niet zien.”
Maar wees niet bang voor de stank, want maar één procent van de scheten stinkt. Hopelijk behoorde de langste scheet ter wereld niet tot die één procent, want die duurde wel 2 minuten en 42 seconden.
Vijfentwintig procent van de scheet komt via je mond weer naar buiten. De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed.
1,5 liter scheet
'Maar hoe klein is een molecuul nu precies? ' Van Maarseveen vertelt dat een mens per dag 1,5 liter scheetjes produceert. Als daar 20 procent methaan in zit, dan zijn dat 4.000.000.000.000.000.000.000 moleculen methaan.
Simpel gezegd, in je harde scheten zit er naar verhouding veel zuurstof, koolstof en stikstof en weinig zwavel, terwijl er in de zachtere scheten veel zwavel en weinig geurloze stoffen zitten.
Het deel vet dat wordt omgezet in kooldioxide verlaat ons lichaam via de longen. Wanneer we zuurstof inademen en uit de lucht zuiveren, stoot ons lichaam kooldioxide af als afvalstof. Het onderzoek wees uit dat uitademen daarmee het grootste deel van ons vet uit het lichaam vervoert.
Als je een scheet laat, verlies je telkens 0,0371 gram aan gewicht.
Wanneer de koolhydraten op zijn, gaat het lichaam eiwitten en vet verbranden om in energie te voorzien. Tijdens de vetverbranding worden vetten in de lever omgezet tot vetzuren en glycerol. Het co-enzyme acetyl-coA zorgt ervoor dat deze stoffen verder worden omgezet in water, koolstofdioxide en energie.