Het Voedingscentrum raadt aan om een open verpakking vleeswaren gemiddeld 3 tot 4 dagen in de koelkast te bewaren. Als je het langer wilt bewaren, is invriezen dus een goede optie. Het is belangrijk om de vleeswaren snel in te vriezen en langzaam te laten ontdooien.
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Hoe lang blijft vacuum verpakt voedsel goed in de diepvries? Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed. Natuurlijk kun je ook een voorraadje diepvriesvis in de winkel kopen.
Koopt u ontdooide vleesproducten in onze winkel (bijvoorbeeld voorgegaarde producten voor de BBQ), dan kunt u het vlees maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, bij een temperatuur van hoogstens 5℃. Het vlees een tweede keer invriezen raden wij af.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem.Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Na het vacumeren moet deze in de koelkast of in de vriezer. Het nadeel is dat de vis daar in zijn geheel veel ruimte in beslag zal nemen.
Maar kun je kaas ook invriezen? Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden.
Het Voedingscentrum raadt aan om een open verpakking vleeswaren gemiddeld 3 tot 4 dagen in de koelkast te bewaren. Als je het langer wilt bewaren, is invriezen dus een goede optie. Het is belangrijk om de vleeswaren snel in te vriezen en langzaam te laten ontdooien.
Bewaar een geopende verpakking filet americain maximaal 2 dagen in de koelkast. Je kunt filet americain ook invriezen.Het is dan 1 maand houdbaar. Om veilig te ontdooien: verplaats de filet americain de avond voor gebruik van de diepvries naar de koelkast.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Gevacumeerde producten zoals de knakworst en verse worsten kun je na ontvangst gewoon weer invriezen. We raden aan om producten niet langer dan drie maanden in de vriezer te bewaren. Heb je de worsten ontdooit? Eet ze dan binnen een dag op.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen.
Een portie soep of een stevige biefstuk na 3 jaar nog uit de diepvriezer halen en opeten… is dat een slim idee? Voedsel dat onder de juiste omstandigheden is ingevroren en constant bij -18°C wordt bewaard, blijft voor eeuwig 'veilig' om te eten.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Die staat er niet voor niets. TGT wil zeggen: te gebruiken tot. Is die datum voorbij, gooi het gehakt dan onverbiddelijk weg. Van bedorven gehakt kun je flink ziek worden, dat wil je liever niet.
Kan je een runderrollade in de diepvries bewaren als hij al gebraden is? Jazeker.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Na het roken wordt de zalm vacuüm verpakt, waardoor je het product eenvoudig kunt invriezen.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je.