De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
488 BW luidt: De meerderjarigheid is vastgesteld op de volle leeftijd van achttien jaren; op die leeftijd is men bekwaam tot alle handelingen van het burgerlijk leven. De leeftijd van meerderjarigheid werd in 1990 verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar.
Meerderjarig. Je bent in elk geval meerderjarig als: je 18 jaar bent; je als moeder van een kind 16 of 17 jaar bent en de rechter je meerderjarig heeft verklaard.
Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders. Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer. Als je een rijbewijs hebt, mag je ook zonder begeleider autorijden.
Vanaf 16 jaar mag je je eigen beslissingen nemen. In de medische wereld word je op deze leeftijd gezien als volwassen.
Vanaf 16 jaar ben je seksueel meerderjarig en beschik je over 'seksueel zelfbeschikkingsrecht'. Dat betekent dat je vanaf 16 jaar voor de wet oud genoeg bent om toestemming te geven voor seksueel handelingen. Je mag dus seks hebben met iedereen ouder dan 16 jaar op voorwaarde dat jullie dit beiden willen.
Volgens de wet is seks met iemand van onder de 16 jaar strafbaar als er sprake is van bijvoorbeeld dwang, chantage, een groot leeftijdsverschil of een afhankelijkheidsrelatie, bijvoorbeeld tussen leraar en leerling, of coach en speler.
21 jaar is een bijzondere leeftijd
Je hoort nu echt officieel bij de volwassenen. Met 18 jaar ben je meerderjarig, maar met 21 ben je voor de wet onafhankelijk. Je ouders zijn wettelijk en financieel dus niet meer verantwoordelijk voor je. 21 jaar, dat mag worden gevierd en dat gebeurt steeds vaker met een 21-diner.
Na de 18de verjaardag heeft je kind meer vrijheden maar ook meer verantwoordelijkheden. Een 18-jarige kan bijvoorbeeld zelf abonnementen afsluiten of leningen aangaan. Als ouder kun je dit niet terugdraaien. Als ouder blijf je wel onderhoudsplichtig totdat je kind 21 jaar is.
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Volwassenheid is een breder begrip dan meerderjarigheid. Volwassenheid geeft aan dat men over de fysieke en psychische capaciteiten beschikt om zelfstandig te kunnen functioneren in de samenleving. Meerderjarigheid duidt op een duidelijke juridische grens, die bij het bereiken een bepaalde leeftijd overschreden wordt.
"Je bent voortdurend op zoek naar hoe je dingen moet doen en hoe je ze beter kunt doen. Je hebt doelen. Je kunt altijd bezig zijn, altijd nieuw werk vinden als je lef hebt. Je houdt van wat je doet en je kunt zelfs nieuwe ideeën bedenken in je slaap."
De adolescentie is de overgang tussen de jeugd en de volwassenheid. Een adolescent leert omgaan met regels, afspraken en conflicten en is vooral bezig met zelfstandig worden.
Achttien jaar worden betekent meerderjarig worden. Je mag kiezen en verkozen worden, zelf een paspoort aanvragen, sterke drank kopen en een casino bezoeken. De vrijheid begint.Volwassenheid betekent letterlijk tot 'volle wasdom' zijn gekomen: lichamelijk en geestelijk volgroeid zijn.
Tieners worden ook vaak pubers genoemd. Tieners van 18 en 19 zijn meerderjarig en worden juridisch dus als volwassenen behandeld.
Seks met minderjarigen is in Nederland ten strengste verboden. Iedere ontuchtige handeling waarbij een kind van jonger dan 16 jaar betrokken is, wordt een volwassene dan ook zwaar aangerekend.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
* 100 jaar.
-Als iemand zijn of haar honderdste verjaardag mag vieren is dat wel heel bijzonder! Steeds meer Nederlanders worden steeds ouder, maar een 100ste verjaardag is wel een hele bijzondere kroonjaar.
Wie 21 jaar wordt en thuis woont bij zijn bijstandsgerechtigde ouders moet bijdragen aan huishoudkosten. Door het inkomen dat hij of zij dan verdient, wordt de uitkering van zijn medebewoners van 21 jaar of ouder, in dit geval de ouders, naar beneden bijgesteld.
Mijlpaalverjaardagen zijn die verjaardagen die speciale aandacht verdienen. Deze speciale aandacht wordt gegeven aan specifieke jaren, waaronder 1, 16, 18, 30 en 50, maar ook nog enkele andere leeftijden. Deze jaren laten een persoon koesteren wat hij bereikt heeft en wat hij nog wil bereiken.
Je kunt vaak merken of je partner zin heeft in vrijen: aan de opwinding, de ademhaling, aan de manier waarop de ander aan je zit. Wees ook bewust van je eigen lichaamstaal. Je kunt met je hand iemand wegduwen. Maar je kunt met je hand ook laten voelen wat je wilt.
Seks in het openbaar mag niet
Net als naakt rondlopen, masturberen, of opzettelijk je geslachtsdelen tonen aan nietsvermoedende voorbijgangers. Deze daden vallen onder artikel 239 van het Wetboek van Strafrecht: schennis van de eerbaarheid. Schend je de eerbare burgers in het openbaar, dan riskeer je een flinke boete.
Vanaf je 16e ben je seksueel meerderjarig, dit houdt in dat je in staat wordt geacht toestemming te geven voor seksuele handelingen. Het is dan ook niet meer strafbaar om seks te hebben met een volwassen, alleen in speciale gevallen wel.