Veel mensen denken dat ze na een staaroperatie geen bril meer nodig zullen hebben. Dat is meestal niet zo. In ongeveer 80% van de gevallen komt de sterkte van de bril ongeveer zo uit als werd voorspeld: binnen een half punt van de sterkte.In 20% van de gevallen is de afwijking groter.
Voor dichtbij is dan altijd een leesbril nodig. Als u bijziend bent (minsterkte van -2.00 of hoger) kunt u er meestal voor kiezen om na de staaroperatie een brilsterkte te houden van ongeveer -2.50. Dan heeft u voor dichtbij geen bril nodig, maar in de verte wel.
Pas nadat de brilsterkte is aangepast, is het zien weer helemaal goed. Als u vóór de staaroperatie een sterke plus of min bril heeft, kunt u na de operatie dit glas door de opticien laten vervangen door een tijdelijk glas zonder sterkte.
Na de staaroperatie krijgt u oogdruppels. De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien. Na de operatie komt u nog een keer terug voor controle. 4 tot 6 weken na de operatie kunt u naar de opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen.
Middels een laserbehandeling wordt nastaar verwijderd, waardoor uw zicht weer helder en scherp zal zijn. Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie? Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.
Na een staaroperatie kan na een tijdje nastaar in uw oog ontstaan. Dit is het troebel worden van het lenszakje, waardoor u weer wazig gaat zien. Nastaar kunnen we met een laserbehandeling verwijderen.
Na een staaroperatie heeft u mogelijk een nieuwe bril nodig. Dit komt omdat de natuurlijke lens van uw oog tijdens de operatie is weggesneden.Zonder deze lens kan je oog het licht niet meer goed focussen. Dit betekent dat u waarschijnlijk een bril of contactlenzen moet dragen om goed te kunnen zien.
Indien bij de staaroperatie een monofocale lens wordt geïmplanteerd, houdt dit in dat de lens één sterkte heeft en niet kan scherpstellen voor dichtbij. Daardoor blijft er na een staaroperatie een leesbril nodig om voor dichtbij te kunnen zien.
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer een groot sterkteverschil tussen beide ogen bestaat tussen de twee operaties.
De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden.
Na de staaroperatie is het mogelijk dat u nog een tijdje een soort trilling in het oog ervaart, dat is de beweging van de kunstlens in het lenszakje. Na een tijdje gaat het lenszakje aan de kunstlens vastplakken en verdwijnt deze trilling.
Als je alleen last hebt met hele kleine lettertjes is een leesbril niet echt nodig. Maar als ook een normale tekst moeilijk leesbaar voor je is en je de pagina een beetje van je af moet houden om het scherp te kunnen lezen, dan is het verstandig naar de opticien te gaan.
Gemiddeld neemt bij 95 procent van de geopereerde patiënten het gezichtsvermogen toe na de staaroperatie, aldus oogartsen.nl. ,,Maar we leggen altijd uit dat er complicaties kunnen optreden'', zegt Storimans.
Herstel na de operatie
Het oog heeft tijd nodig om te herstellen. De eerste drie tot zes weken is het zicht nog niet optimaal. Daarna is het oog meestal voldoende hersteld. Bij de controleafspraak na ongeveer vier weken krijgt u, als dat nodig is, een briladvies mee voor nieuwe glazen.
Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen verhoogde risico's zijn als je patiënten aan beide ogen tegelijk opereert. En dat terwijl de voordelen voor de patiënt groot zijn: minder vaak naar het ziekenhuis. minder beperkingen tussen de twee operaties in.
De bril is na de operatie vaak te sterk voor uw oog, soms kunt u er nog wel een beetje mee lezen. Het is niet schadelijk voor het oog om een verkeerde brilsterkte te dragen. U kunt eventueel tijdelijk het glas aan de kant van uw geopereerde oog uit de bril (laten) halen.
Vanwege de hersteltijd van 14 dagen is het aan te raden om in elk geval 2 weken te wachten voordat je weer op de fiets stapt. Zware lichamelijke inspanning wordt ook afgeraden in de eerste 14 dagen; ook daarom is het beter om ruim twee weken te wachten om weer op de fiets te stappen.
Moet ik een zonnebril dragen na mijn staaroperatie??
Na de operatie kan alles er zeer helder en verblindend uitzien. Daarom moet u ook denken aan het dragen van een zonnebril van hoge kwaliteit. Vooral als u buiten bent, moet u goede bescherming tegen de zon voor uw ogen hebben.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien. U kunt een staaroperatie krijgen.
U mag daarom niet in uw oog wrijven! Wees eerst nog voorzichtig met zwaar werk, hard persen, balsporten of zwemmen. Bukken om uw schoenen vast te maken, uw haren wassen of douchen is geen probleem. In de meeste gevallen ziet u na de operatie helder, maar nog niet altijd scherp, omdat u nog geen nieuwe bril hebt.
Bijvoorbeeld na een operatie of beschadiging van het oog. Zoals na een staaroperatie of een operatie van het hoornvlies. Artsen schrijven dit medicijn voor om te gebruiken na een oogoperatie. Het voorkomt zwelling en bacterie-infecties.
Veelgestelde vragen. Na de staaroperatie: ik heb pijn na de operatie aan mijn oog, is dat normaal? Enkele uren na de operatie is de verdoving uitgewerkt. In de regel is er dan geen sprake van pijn, maar wanneer uw oog toch pijnlijk is, kunt u paracetamol nemen.