Een gewone deken voelt eerst koud aan, omdat de lichaamswarmte de binnenzijde van de deken eerst moet opwarmen. Een elektrische deken zorgt ervoor dat de deken reeds warm aanvoelt van bij het eerste contact met het lichaam. Molton onderdekens worden op het matras gelegd om (transpiratie) vocht op te nemen.
Het deken bestaat uit een reeks onderling verbonden elektrische draden die beschermd worden door een hittebestendige coating die, eens aangesloten, een constante bron van warmte vormt bij gebruik. De draden warmen op tot de gewenste temperatuur en kunnen voor het slapengaan, of tijdens het slapen, gebruikt worden.
Zorg ervoor dat de elektrische deken zich tussen de matras en het hoeslaken bevindt. Schakel de elektrische deken ca. 30 minuten voordat u naar bed gaat op de hoogste stand in. Dek de elektrische onderdeken af met het dekbed om te voorkomen dat de warmte ontsnapt.
laken. sloop. moltondeken, ook wel onderlaken genoemd, die de matras beschermt. dekbedovertrek dat om het dekbed heen zit.
Dat gebeurt meestal na 1,5 tot 3 uur tijd. Het is dus handig om vooraf te bedenken of je de deken de hele nacht nodig hebt of dat warmte tijdens de eerste paar uur van je slaap voldoende is.
Mag ik de deken 's nachts aan laten staan? Ja, dat mag. Alle dekens zijn beveiligd met een thermisch beveiligingssysteem (ISS = Inventum Security System).
Veilig slapen met je elektrische deken
Vouw je elektrische deken niet op maar rol hem op. Door vouwen kan de elektrische bedrading breken en kortsluiting veroorzaken. Als dat gebeurt terwijl je ligt te slapen, wordt je bed wel heel erg warm; Trek de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt.
Maar bij warm weer is de verwarmende werking van de dekens de grootste vijand van jou en je slaap. Waar je lichaam normaal gesproken met een dalende lichaamstemperatuur laat weten dat het tijd is om te slapen, is dat bij een warme lichaamstemperatuur - door het weer én de dekens - niet het geval.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Kies het wasprogramma extra “spoel en centrifugeer ronde” op de wasmachine. Dekens kun je het beste wassen op 60 graden, hierdoor sterven alle bacteriën, huismijten en luizen. Controleer wel of je dekens dit aankunnen op het wasetiket. Na een wasbeurt heb je weer lekker schone dekens!
Een elektrische deken verbruikt gemiddeld 50 of 60 watt per uur. Nu ligt het er aan hoevaak en hoelang je de de deken gebruikt maar gemiddeld zal dit 30 kWh per jaar zijn wat ongeveer tussen de 7 en 15 euro per jaar zal zijn. Elektrische dekens kosten dus niet enorm veel aan energie.
Zoals u kunt zien, zijn elektrische dekens een absoluut veilige manier om warm te blijven. Ze zijn niet vatbaar voor brand en ze veroorzaken geen kanker.
Wanneer u een slachtoffer van een brand met de deken omwikkelt, zorg dan dat de gouden kant tegen het lichaam zit om oververhitting te voorkomen. Heeft u echter een drenkeling of iemand met onderkoelingsverschijnselen, wikkel dan de deken met de zilveren kant naar binnen om het slachtoffer heen.
Gebruik van isoleerdeken
Een ezelsbruggetje is “ziet u goud, dan is het slachtoffer koud”. Het gaat dan dus om de zijde die u als hulpverlener ziet. De thermodeken is lichtgewicht en geschikt voor eenmalig gebruik.
Het aantal graden is natuurlijk gewoon uw lichaamswarmte en die ligt altijd rond de 38 graden. Houdt u er wel rekening m,ee dat een onderdeken niet ingeschakeld mag zijn in de nacht? Deze dekens werken namelijk op 230 Volt en daar wil niemand onderliggen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Gek genoeg komt uit het onderzoek naar voren dat mannen (48%) vaker wekelijks hun bed verschonen dan vrouwen (39%). De man doet dus minder vaak de was, maar verschoont wel vaker zijn bed. Vreemd. Verder geeft ruim 1 op de 10 respondenten aan maar één keer per maand het bed te verschonen.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Mocht je het verschil tussen een deken en dekbed niet precies weten: een dekbed heeft pockets, gevulde vakken dus. Een deken bestaat uit 1 geheel en is niet gevuld. Een deken dubbelvouwen IN de hoes wordt afgeraden, omdat de warmte daar in kan blijven hangen en je daardoor risico op warmtestuwing hebt.
Makkelijker en sneller verschonen
Een laken onder uw dekbed scheelt weer een wasbeurt van uw overtrekset. Minder vaak verschonen en een minder volle wastrommel. En toch dat frisse gevoel.
Ook moet het lichaam bij een hoge lichaamstemperatuur harder werken, in plaats van dat het uitrust tijdens het slapen. Ook zouden de elektromagnetische velden in een elektrische deken de elektrische signalen in het lichaam kunnen verstoren.
Vroeger was er een verschil in veiligheid tussen elektrische dekens op zwakstroom en op standaard netstroom van 230 volt. Tegenwoordig zijn de veiligheidseisen voor warmtedekens zo aangescherpt dat er geen verschil meer in zit. Een deken op 230 volt is dus net zo veilig als een model op zwakstroom.
Dus, de elektrische dekens zijn niet gevaarlijk, mits je kijkt of ze gecertificeerd zijn. Echter zijn ze niet zo geschikt voor kinderen en huisdieren. Wel voor mensen met klachten of die het graag lekker warm hebben tijdens de koudere dagen in het jaar.
Wel kan een elektrische deken invloed hebben op het slaapcomfort. De eigenschappen van het traagschuim zijn afgestemd op uw lichaamswarmte. De extra warmte van een elektrische deken kan zorgen dat het topdekmatras zachter wordt.