Tajines zijn gemaakt van verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk. Het handige is dat dit gewoon in de vaatwasmachine mag, alleen is het niet geschikt voor inductie. Daarom zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal.
In Marokko wordt de tajine vooral gebruikt voor stoofpotten van vlees, vis of groenten, samen met diverse specerijen (zoals het traditionele kruidenmengsel ras el hanout), uien, peulvruchten en/of aardappelen.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
Een tajine, ookwel tagine genoemd, is een stoofpot bekend van de Marokaanse, Tunesische en onder andere Algarijnse keuken. Kenmerkend aan deze Oosterse braadpan is het kegelvormige deksel. Een tajine is een soort slowcooker en wordt gebruikt voor het langzaam gaar stoven van vlees, vis en groentegerechten.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine. Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt. Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid.
Soort tajine:
Tajines van porselein zijn het beste te gebruiken in de oven, ze kunnen wel op gas maar dan op een heel laag pitje en in combinatie met een warmteverdeler. Tajines van aardewerk kunnen vaak wel op vuur aangezien ze vuurvast zijn. De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten.
Traditioneel wordt er gezamenlijk gegeten in het Midden-Oosten. Vrienden en familie verzamelen zich rondom de tajine en eten met de hand. Ze gebruiken stukjes Marokkaanse brood om vlees, groente en saus op te scheppen. Kook alles op een laag tot middellaag vuur.
De meeste recepten voor de tajine zijn geschikt om te maken in de oven. Echter, je kunt ook met bepaalde tajines koken op gas. Indien je op gas kookt raden wij een vlamverdeler aan. Deze leg je tussen de warmtebron en de tajine voor een betere warmteverdeling.
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken. De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt af en loopt weer terug in de schaal.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Maar om de tajine op inductie te kunnen gebruiken, is de onderkant van de pan vaak van een ander materiaal. Zoals gietijzer of aluminium. Doordat een inductie kookplaat werkt op magnetisme, is het natuurlijk belangrijk om een tajine te kopen die een geschikte onderkant heeft.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
Behalve een leuke eye-catcher voor in je keuken kun je met een tajine heerlijke gerechten maken. In een tajine kan het vocht rustig indikken in de groenten en het vlees zonder dat het verdampt (door de kegelvormige deksel kan het vocht niet verdampen) en waardoor de smaken langzaam op elkaar kunnen inwerken.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.
Een tajine is een traditionele Marokkaanse aardewerken stoofpot. De tajine komt oorspronkelijk van de Nomaden uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. Deze Nomaden trokken van gebied naar gebied en hadden niet de luxe van een mobiele keuken. Het meenemen van een keuken achterop de kameel was geen optie.
Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer.
Vanwege het moslimgeloof wordt er geen varkensvlees gegeten, maar wel veel lam, kip, vis, fruit en vruchten. Bekende Marokkaanse gerechten zijn couscous (geplette tarwe met groenten en vlees), harira (soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen) en tanjia (gekruid en gestoomd lamsvlees).
Marokkanen maken geen gebruik van bestek zoals wij. Ze eten met hun rechterhand, aangezien de linkerhand als onrein wordt beschouwd. Gewoonlijk gebruiken ze maar drie vingers om het eten op te scheppen. Voor de maaltijd worden de handen ritueel gewassen met oranjebloesemwater.
Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.
Als je de tajine niet vaak gebruikt, laat hem een uurtje op voorhand wat inweken." Met de tajine kan je koken op een gasfornuis, een elektrisch fornuis (zet de schaal altijd op grote brander maar op een laag vuurtje), op de bbq en in de meeste traditionele ovens. Maar let op: niet voorverwarmen!