Goudse kaas, afkomstig uit de stad Gouda, staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende smaak en vakmanschap. Gemaakt van verse koemelk, ondergaat het zorgvuldige productieproces een rijpingsperiode die resulteert in variërende smaken, van mild en romig tot pittig en kruidig.
100% Nederlandse melk
Denk je aan Nederland, dan denk je aan échte Nederlandse Goudse kaas. Want Gouda Holland wordt gemaakt van echte Nederlandse melk van Hollandse koeien die veelal op groene weiden grazen. En alleen die melk past binnen het eeuwenoude recept van Gouda Holland.
Beemsterkaas is een Nederlands merk Goudse kaas die gemaakt wordt in de Beemster.
De stad Gouda in Zuid-Holland ligt aan de rivier de Gouwe. De kaasmarkt in Gouda is een populaire toeristische attractie. Naarmate de kaas populairder werd, werd hij ook in Noord-Holland en daarna in heel Nederland gemaakt. In de 20e eeuw was Goudse kaas uitgegroeid tot een nationaal product met wereldwijde faam.
Een biologische kaas die in Nederland is geproduceerd, moet voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan en garandeert dat er bij het produceren van de kaas zoveel mogelijk rekening is gehouden met de Nederlandse landbouwgrond en dieren. Een echte biologische kaas herken je aan deze logo's.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
3804 kazen uit 42 landen streden om de titel The World Cheese Awards 2019. Wie er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor ging? Een opmerkelijke blauwe kaas uit Oregon, Amerika. Dat goede kazen niet enkel afkomstig zijn uit kaaslanden Italië, Frankrijk of Nederland, laat kaasmakerij Rogue Creamery uit Amerika zien.
Goudse kaas is geen beschermde naam, dus kazen vanuit de hele wereld mogen zo heten. Sinds 2010 is de naam 'Gouda Holland' wél beschermt met een geografische aanduiding. Hierdoor mag Gouda Holland-kaas alleen Nederland als oorsprong hebben en moet de kaas van Nederlandse koemelk gemaakt.
Edammer en Gouda Kaas uit Nederland hebben een beschermde status gekregen. De Europese Unie heeft dat na een jarenlange lobby van de Nederlandse Zuivel Organisatie besloten. Alleen kaas uit Nederland mag voortaan het keurmerk 'Gouda Holland' of 'Edam Holland' voeren.
Goudse kaas, afkomstig uit de stad Gouda, staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende smaak en vakmanschap. Gemaakt van verse koemelk, ondergaat het zorgvuldige productieproces een rijpingsperiode die resulteert in variërende smaken, van mild en romig tot pittig en kruidig.
De oude Goudse kaas van topkwaliteit kenmerkt zich door de pikante, krachtige smaak. Daarnaast kent de kaas een stevige structuur dankzij de rijpingstijd van minimaal 12 maanden. De kaas is echter goed snijdbaar met een kaasschaaf.
Nederlandse kaassoorten
Goudse kaas: Een klassieke kaas gemaakt van rauwe koemelk, met een harde textuur en een volle smaak. Het wordt vaak gebruikt voor kaasplankjes, op de boterham of in gerechten zoals stroopwafels. Edammer: Een semi-harde kaas gemaakt van pasteuriseerde koemelk.
Het caroteen wordt doorgegeven aan de melk en zit vooral in het melkvet. In een vetrijk product als kaas zit daarom veel caroteen, meer dan in de oorspronkelijke melk, en dat geeft kaas zijn gele kleur.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Wist je dat de duurste kaas maar liefst € 1000,- per kilo kost? Dit is geen Hollandse kaas, maar een Servische kaas die wordt gemaakt van ezelinnenmelk genaamd “Pule”.
Om de kwaliteit van onze Nederlandse Goudse kaas te beschermen heeft de Europese Unie in 2010 het keurmerk 'Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA) aan Gouda Holland en Edam Holland toegekend.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Gouda werd lange tijd aangeduid onder andere namen als Golde, Die Goude, Ter Goude en Tergouw, alle verwijzend naar de rivier de Gouwe. De Gouwe werd in 1139 voor het eerst vermeld in een oorkonde, onder de Latijnse naam Golda.
Deze kaas won 4 september Goud bij de Gouda Cheese Awards 2020.” Zo verwoordt de organisatie van de Gouda Cheese Awards de overwinning van De Rotterdamsche Oude in het officiële Nederlands Kampioenschap van kazen, dat jaarlijks in Gouda plaatsvindt.
Brie is een zachte Franse kaas met een witschimmelkorst die gemaakt wordt van koemelk. Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in Île-de-France. De bekendste Brie-kazen zijn de Brie de Meaux en de Brie de Melun.
De Molenland Goudse jong Belegen 48+ kaas van ALDI is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste Koop'1. De Consumentenbond testte samen met een panel, bestaande uit 8 experts en 43 consumenten, 25 voorgesneden plakken jong belegen kaas.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.