De laagste temperatuur ooit gemeten in Nederland is -27,4 graden in Winterswijk op 27 januari 1944. De laagste temperatuur in Europa is -58,1 graden.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
Met name in de tweede helft van januari kwam er veel strenge vorst voor en er waren die maand 10 ijsdagen, 22 dagen met een gemiddelde temperatuur beneden het vriespunt, 3 nachten met strenge vorst en 13 nachten met matige vorst. De maand januari 1945 stond op de zestiende plaats van koudste maanden in de 20e eeuw.
De Hongerwinter vindt plaats aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in de winter van 1944-1945. In deze strenge winter komen in het westen en noorden van Nederland 20.000 burgers om door de enorme schaarste aan voedsel en brandstof, vooral in de steden in de randstad.
Het weer van 24 december 1944
Een zeer koude dag met een gem.temperatuur van -3.8 ℃. Het bleef droog gedurende de dag. De zon scheen 6.7 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 0.8 ℃ terwijl de minimale temperatuur op -7.1 ℃ bleef steken.
De winter van 1946–1947 was de koudste winter in Nederland en België sinds de revolutiewinter van 1789. Deze winter behaalde in De Bilt 348,3 hellmannpunten, 11,1 punten meer dan de bekende winter van 1962-1963. De winter als geheel werd hier uiteindelijk de op een na koudste van de 20e eeuw.
Het noorden van Nederland wordt in de lente van 1945 bevrijd. De Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken capituleerden op 4 mei op de Lűneburger Heide. Deze capitulatie trad in werking op 5 mei om 08:00 uur. Tijdens de bevrijding vecht er in Nederland een heel leger aan geallieerde militairen.
In de hongerwinter van 1944 aten mensen in de Tweede Wereldoorlog tulpenbollen, aardappelschillen en suikerbiet. Om te overleven.
De belangrijkste oorzaak van die hongerwinter was die spoorwegstaking. Maar net zo belangrijk was operatie Market Garden. Vóórdat de spoorwegstaking werd afgekondigd dreigde er al een brandstofgebrek voor het westen omdat de geallieerden half september 1944 het Limburgse mijngebied hadden veroverd.
In de winter van 1944-1945 is een groot deel van het zuiden van Nederland al bevrijd; het noorden en westen van het land moeten nog wachten. Het is erg koud en vooral in de steden in het westen heerst hongersnood.Circa 22.000 mensen sterven van de honger en de kou.
Er zijn nu nog bijna 117 duizend mensen die twintig jaar of ouder waren bij de bevrijding, en de Tweede Wereldoorlog dus als volwassene hebben meegemaakt. Over tien jaar zullen van deze groep nog geen 5 duizend personen in leven zijn.
Wie op het platteland niet aan voldoende voedsel kon komen, ging over op creatieve aanvullingen op het dieet. Tulpenbollen en suikerbieten werden voedsel en vooral die eersten werden symbool voor de hongerwinter. Door de oorlog lag de handel in tulpenbollen stil, dus tulpenbollen waren redelijk voorradig.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Het is vandaag precies 81 jaar geleden dat de koudste temperatuur ooit in ons land werd gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 graden.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
Januari de tweede maand van de meteorologische winter is normaal gezien de koudste maand van het jaar.
Randstad. Binnen bezet gebied was de situatie het ergst binnen de grote steden in de Randstad.
Het leven in de hongerwinter is, vooral in de grote steden, tot stilstand gekomen. Voedsel is het enige wat belangrijk is. Het aantal slachtoffers wordt niet bijgehouden. Het aantal dodelijke slachtoffers wordt geschat tussen de 15.000 en 25.000.
Ruim 20.000 mensen, vooral uit de grote steden in het westen van het land, komen om door de honger en kou vanwege een tekort aan voedsel en brandstof. , bijna niets te eten. Meer dan 20.000 mensen sterven van de honger. In het dossier de Hongerwinter is hierover nog meer te lezen.
De Hongerwinter was de winter van 1944 tot 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, met een grote schaarste aan voedsel en brandstof. Met name in de steden van West-Nederland, waar zo'n 20.000 mensen omkwamen door honger en kou, leidde de winter tot grote ellende.
De Marktslager. In de winter eten we vaak stamppot, grote borden met aardappelen, groente en vlees of stevige pasta's. Lichtere maaltijden als een stuk vlees op de barbecue met wat rauwkost zijn eerder typerend voor de zomer. Dit heeft niet alleen met het seizoen te maken.
Er werd weinig vlees, weinig suiker en weinig vet gegeten. In plaats daarvan kwam een voornamelijk plantaardig dieet van aardappelen, granen, peulvruchten, groenten en fruit, aangevuld met een beperkt aantal vetten.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
280.000 Nederlandse soldaten opgeroepen
Tijdens de mobilisatie van 1939 en in de Meidagen van 1940 waren 280.000 beroeps- en dienstplichtige militairen onder de wapenen. 6.000 van hen raakten gewond. En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen.
Deel dit bericht: In de jaren 1939-1945 hebben ruim 380.000 Nederlandse militairen en vele duizenden gemilitariseerde burgers het Koninkrijk gediend.