Waardoor verdwijnt de passie in een relatie? De passie verdwijnt wanneer je partner op een te grote afstand staat en jullie onbereikbaar zijn voor elkaar óf als je partner zo dicht op je huid zit, waardoor je geen kans krijgt om te verlangen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Passie is spanning en onzekerheid en liefde is veiligheid en geborgenheid. Passie en liefde zijn dus niet hetzelfde, sterker nog, passie staat liefde vaak in de weg. De spanning en vurigheid die we voelen maken ons bijna verslaafd aan de ander. Deze onzekerheid is in vele gevallen echter niet ongegrond.
Waarom is passie in je relatie zo belangrijk? Passie roept verlangen op naar je partner. Daardoor reik je uit, raak je je partner meer aan en is er ruimte voor spanning en avontuur in je relatie. Passie is eigenlijk het tegenovergestelde van sleur en voorspelbaarheid.
Vooral seks wordt onder passie verstaan. Het betekent je zonder remmen, letterlijk lichamelijk aan elkaar overgeven. In een nieuwe relatie lijkt dit allemaal moeiteloos te gaan en is het heerlijk om elkaar te zien en de passie, seks en lust zijn op dit punt van een relatie dan ook erg belangrijk.
Het is mogelijk dat mannen intimiteit gaan vermijden zodra ze geen gevoelens meer voor hun partner hebben. Dus als je vriend bijna nooit seks initieert of hij opeens niets meer probeert in de slaapkamer is dat een van de signalen dat hij niet meer van je houdt.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Beginnende relatie twijfels
Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben.
Een beetje bindingsangst of verlatingsangst is normaal. Soms heb je ook een goede reden om je (nog) niet te willen binden. Bindingsangst kan problematisch worden als je in een relatie niets wil delen door schik om te veel van je eigen territorium af te staan te geven of te veel van jezelf te tonen.
Je hebt elkaar niets meer te zeggen
Als je elkaar niets meer hebt te vertellen, dan is dat geen goed teken. Het kan zelfs het einde van je relatie betekenen. Immers, iedereen heeft wel eens wát te vertellen.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
De ongezonde verwachtingen van jonge mensen die hun kans op geluk in de liefde saboteren. Hoe het komt dat je partner afstand neemt terwijl hij zegt dat er niets mis is met jou en de relatie. Welke onderwerpen je altijd moet bespreken om te zien of er draagvlak is voor een gezamenlijke toekomst (sla dit niet over)
Pure passie
Het is een heel krachtig gevoel ook en specifiek. Dat geldt voor liefde en relaties, maar ook voor het werk en andere dingen in het leven. Wanneer mensen hun passie voelen, en vooral wanneer ze die ontdekken, dan ervaren ze die onmetelijke kracht, die drive en ook de blijdschap die erbij hoort.
Het is een natuurlijke, onbetwistbare connectie tussen twee mensen. Het soort connectie waar iedereen naar verlangt, maar iets wat maar weinig mensen zullen vinden. Gemeenschappelijke chemie is een van de beste manieren om een relatie te beginnen, maar het is niet waterdicht en het kan ook misleidend zijn.