Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. En het is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, mannen en vrouwen, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.
Voor 44,4% van de Belgen staat een gezonde levensstijl gelijk aan gezonde voeding.
In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters. In Spanje bestelt de grootste groep (30%) pas na achten eten.
Wie hoger opgeleid is, eet meer groenten en fruit, maar grijpt ook sneller naar een zoete of zoute snack (42%) dan lager opgeleiden (28%). 81% van de Vlamingen eet dagelijks een ontbijt en bijna de helft (43%) van de bevolking van 6 jaar en ouder drinkt dagelijks minstens 1 liter.
Bijna de helft van de wereldbevolking heeft slechte eetgewoontes, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Nutrition Report (GNR). Volgens het rapport eet 48 procent van de bevolking te veel of net te weinig, met als gevolg dat wereldwijd nog te veel mensen aan overgewicht, obesitas of ondergewicht lijden.
Een vergelijking van Europees statistiekbureau Eurostat toont aan dat de Belgen het vaakst gesuikerde frisdrank drinken. Maar liefst 20,4 procent van de ondervraagde Belgen (15 jaar en ouder) geeft aan dagelijks minstens een keer naar het gesuikerde goedje te grijpen.
Onder ongezonde voeding verstaan we ongezonde voedingsmiddelen eten of drinken. Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken.
Een belg eet gemiddels bijna 5,5kg pasta per jaar. Dat zijn zo'n 11 pakken spaghetti/penne/ fussili/ linguine of andere. Stapel die eens op, da's best een hoop!
Het ontbijt is meestal een broodmaaltijd met zoet en hartig beleg, melkproducten zoals kaas en ontbijtgranen. Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep. 's Avonds eten de meeste Belgische gezinnen een warme maaltijd.
Bier. Als je België zegt, zeg je natuurlijk bier. Belgen zijn grote bierliefhebbers en het is dan ook vrij normaal tijdens de lunch of aan het einde van de dag een biertje te drinken. Tevens kent het land enorm veel speciaalbieren, welke ook allemaal een eigen glas hebben.
Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit nationaal gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules.
Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
De doorsnee Belg eet in totaal gemiddeld 111 g vlees per dag, waarvan 66 g bewerkt vlees (inclusief hamburgers, worst, vleeswaren). De gebruikelijke consumptie van niet-bewerkt rood vlees enerzijds en gevogelte anderzijds is vergelijkbaar (respectievelijk 23 en 22 g per dag) met elk zo'n 160 g per week.
Ruim de helft van alle Nederlanders (57 procent) vindt dat hij of zij gezond eet. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, waarvan in november de resultaten zijn gepresenteerd.
Gefrituurde “voeding”
Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet. Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt.
In de lijst met gezondste landen ter wereld van Bloomberg heeft Spanje de eerste plek van Italië overgenomen. De mediterrane landen worden op plek 3 gevolgd door IJsland. Nederland is met 2 plekken gedaald naar de 15e plek.
De Moldaviërs staan op de eerste plaats met 17,4 liter alcohol per persoon per jaar. Na Moldavië, volgt Wit-Rusland met 17,1 liter alcohol per persoon. Litouwen sluit de top-3 af met 16,2 liter alcohol. In Libië, Mauritanië en Pakistan wordt het minste alcohol gedronken.
Vijf procent van de Nederlanders ontbijt nooit. Negen van de tien kinderen ontbijt elke dag. In de adolescentie is dit percentage lager. Van de volwassenen ontbijt 74% van de mannen altijd en 84% van de vrouwen.
Pils blijft populairst
Ondanks de stijging van het speciaalbier segment blijft pilsener wel het meest gedronken bier in België. Want 30,4% van de ondervraagden drinkt liefst pils. Dan volgen regionale bieren (14,4%), Trappistenbier (14,3%), Abdijbieren (14,2%) of andere sterkere blonde bieren (14,1%).
Natuurlijk hoort bij een goed ontbijt ook iets te drinken, zoals water, koffie of thee (zonder suiker). Drink het liefst zo min mogelijk suikerhoudende dranken. In vruchtensap, ook als je het vers perst, zit net zoveel suiker als in frisdrank: zo'n 7 suikerklontjes per glas.