Er zijn dingen die je in Frankrijk bijna nergens kunt krijgen, zoals chocolade hagelslag, vlokken, muisjes, pindakaas, enzovoort.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen.
De Spanjaarden noemen het aioli, in Frankrijk wordt het aïoli genoemd. Hoe je ook besluit het te schrijven, de smaak van deze pittige knoflooksaus is natuurlijk altijd een winner. Toch zijn er naast de naam ook echt verschillen tussen de bereiding.
Appelmoes bij het avondeten; in Frankrijk kennen we ook une compote de pommes, maar dan als dessert. En té bizar in Nederland: appelmoes als frietsaus! 8.
Kebab, onze döner of shoarma, is ook in Frankrijk inmiddels overal verkrijgbaar. "De kebab is een afspiegeling van alle problemen met immigratie en integratie in Frankrijk", zegt Thibaut Le Pellec van KebabFrites.com, een website die kebabshops beoordeelt.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
Re: Vraagje over Frankrijk
Paturain is in Frankrijk inderdaad niet te koop onder die naam. Maar het is de exportnaam van Tartare, kruidenkaas die je in Frankrijk in iedere supermarkt tegenkomt.
Nederlanders eten geen warme lunch, warm eten doen ze bij het avondeten om ongeveer zes uur 's avonds. De typische avondmaaltijd bestaat uit aardappels (in verschillende varianten), groenten en een stukje vlees (zie de foto van stamppot hieronder). Een ander typisch Nederlands gerecht is de Hollandse Pannenkoek. .
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen. In het Frans wordt het woord met een trema geschreven en daardoor in het Nederlands soms ook: aïoli.
8 tot 12 tenen… per dag
De grootste knoflookproducent ter wereld is in elk geval China. En ze eten hun eigen productie grotendeels zelf op, gemiddelde consumptie is 14,3 kilo knoflook per persoon per jaar.
Ben Cohen is een begrip in Amsterdam en niet zonder reden. De geboren Israëliër is namelijk de uitvinder van de knoflooksaus zoals wij die kennen en de reden dat wij massaal knoflooksaus op ons broodje shoarma eten!
“In Frankrijk zijn de merken een pak goedkoper dan bij ons” Souvenirs zijn overroepen, tenzij ze in een klein cosmeticadoosje komen.
Thaise curries, Indiase nan, Mexicaanse torilla's, Japanse sushi, Marokkaanse tajine's en Italiaanse pasta's. CNN deed eens onderzoek naar wat nou wel beschouwd het lekkerste eten ter wereld is. Daar kwam de volgende top-5 van gerechten uit.
Boursin is een Franse kaas die van oorsprong uit Normandië afkomstig is. Het is een verse kaas waarin room en knoflook zijn vermengd. De kaas komt voort uit de Franse traditie om bij het brood roomkaas te eten.
Gezondheid
Kaas past in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere kazen dan Paturain Fijne kruiden. Paturain Fijne kruiden kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed. Afdingen is meestal wel een vereiste, omdat de 'vraagprijs' vaak afgestemd is op toeristen.
In Frankrijk, een typische fastfoodmaaltijd kost: 16 EUR voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 4.80 EUR voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 5.10 EUR en espresso 3.50 EUR. Meer informatie over het maaltijdbudget vindt u in onze: Reiskosten gids.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.