Combinoren hebben een Noren onderstel met een stevige schalen schoen van kunststof met een zachte binnenschoen. Comfortnoor kun je zowel in een klap variant als een vaste variant verkrijgen. Veel Comfortschaatsen gebruiken klittenband of een snelsluiting om de schoen dicht te maken.
Grofweg zijn er drie soorten noren: hoge, lage en combinoren. Hoge noren zijn speciaal voor wedstrijden en echte hardrijders. Lage noren zijn er voor de langere toertochten, en combinoren zijn ideaal om op te leren schaatsen.
We raden beginnende schaatsers aan te leren schaatsen op schaatsen met een hoge schoen. Bijv. ijshockey of kunstschaatsen. Hierop schaats je een stuk makkelijker dan op noren.
Maar is snel schaatsen op de Combi klapschaats dan echt onmogelijk? Nee, natuurlijk kun je wel hard schaatsen op deze schaatsen. Je moet alleen je houding op de schaatsen aanpassen en voorzichtig zijn in de bochten.
Kies je voor een conventionele noren, met leren schoen, platte zool en voetplaat, dan geldt nog steeds het oude advies: een maatje kleiner. Kies je voor een kuipzool (gevormd met een voetbed) dan kies je automatisch voor meer comfort. Koop dan je schaatsen in dezelfde maat als je schoenen of hooguit een maatje kleiner.
Als de noor hoger is raak je bij het maken van bochten met zeer hoge snelheid minder snel het ijs. Dit zijn dus echte wedstrijdschaatsen. Voor plezierig schaatsen is de veel stabielere lage combi-noor de beste koop. De beste noren worden gemaakt door Viking, Zandstra en Nijdam.
Combinoren zijn ideaal voor beginners. Ze hebben een harde schoen en ijzers die op gewone noren-ijzers lijken. Zo kun jij toch comfortabel lange afstanden gaan schaatsen, zonder dat je op echte noren moet leren schaatsen. Na het schaatsen op combinoren is het echter erg lastig om over te stappen naar klassieke noren.
Waar of niet waar: met een klapschaats val je eerder
Doordat je niet meer met de punt kunt afzetten, doordat die punt daardoor niet meer blijft hangen bij het terughalen, zul je met een klapschaats in elk geval niet meer in een scheur blijven hangen met die punt.
Koop gerenommeerde schaatsmerken als EVO, Viking of Raps en niet bijvoorbeeld Nijdam. Geen combinoren, maar leren schoenen, met voldoende steun en goed passend (en sterke veters). Koop schaatsen dus nooit te groot. Goede schaatsen kun je kopen bij Edward Hagen Sport of Bosch Sport.
STAP #3: OEFEN VALLEN EN OPSTAAN
Het is belangrijk dat je weet hoe je moet vallen op schaatsen, daarom kun je dit het beste eerst oefenen. Glijd langzaam vooruit en ga door je knieën en laat je langzaam naar je zijkant vallen waarbij je een beetje naar voren leunt.
Schaatsen is moeilijk en het kan jaren duren voordat je het onder de knie hebt. Het kan eerst nogal overweldigend zijn, dus oefen enkele keren per week. Je zult het schaatsen uiteindelijk onder de knie krijgen en misschien wil je straks wel leren kunstschaatsen.
Ben jij iemand die graag pirouettes op het ijs maakt dan zijn kunstschaatsen de beste keuze voor jou, ijshockeyers kiezen voor ijshockeyschaatsen, terwijl de snelheidsduivels op het ijs meer baat hebben bij noren. Wanneer je het ijs op gaat, heb je de keuze uit een aantal soorten schaatsen.
Toch verschilt het per type schaats hoeveel ruimte er nodig is. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de hiel goed strak achterin de schaatsschoen zit. Bij Noren mogen de tenen de voorkant net niet of lichtjes aanraken. Een zo strak mogelijke schoen schaatst het fijnst.
Noren moeten strak om de voeten heen zitten om blaren en wrijving tijdens het schaatsen te voorkomen. Het leer van deze schoenen loopt altijd nog uit en wanneer het nat wordt wordt het leer ook soepeler en daardoor ook groter.
Voordelen van de combinoor:
Leren schaatsen is met dit type schaats niet moeilijk. Door de stevige, hoge schoen kunnen je enkels niet zwikken. Ideaal dus voor onervaren schaatsers en mensen met zwakke enkels en evenwichtsproblemen.
Klapschaatsen beschikken over een mechanisme, waarbij de hiel loskomt van de schaatsijzers tijdens de afzet van de schaatsbeweging. Hierdoor kan het afzettende been volledig strekken (de schoen is van het ijs, maar de schaats nog niet) en kan langer afgezet worden tegen het ijs.
De klapschaats wordt al in 1894 uitgevonden door een Duitser die er patent op aanvraagt. Het maakproces is dan nog te lastig, dus geproduceerd wordt dit schaatstype dan nog niet. Tot 1980.
Op 10 februari 1985 werd op de Jaap Eden Baan voor de eerste keer een officiële afstand gereden op klapschaatsen. Zo begon vanuit Amsterdam begon de grootste schaatsrevolutie aller tijden.
Bij een bocht naar links hang je met je lichaam zo ver mogelijk naar links en breng je je gewicht op je linkerbeen. Stap nu met je rechter skeeler over je linker skeeler. Ze vervolgens je linker skeeler weer naast je rechter skeeler. Dit is pootje over.
Je been mag niet te veel in de schaats bewegen en moet goed vast zitten. Anders sloddert de schaats en dan kan je niet goed schaatsen. Een schaats is eigenlijk als een goede wandelschoen. Hoe beter de schaats rond voet en been zit, hoe beter het schaatsen zal gaan.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.