Is parelcouscous gezond? Jazeker! Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Wat is couscous? Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de Schijf van Vijf, dit is bijvoorbeeld de volkoren variant.
Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous moet je namelijk ongeveer 10 minuten laten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Bulgur valt onder de volkoren granen, wat betekent dat de hele tarwekorrel – met inbegrip van de kiem, het endosperm en de zemelen – is gebruikt (1).
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Verschil tussen couscous en parelcouscous: de smaak
Waar de kleinste van de twee vrij neutraal is en erg geschikt is om tal van kruiden toe te voegen, heeft parelcouscous een vollere, zachte smaak. Ook is de Midden-Oosterse favoriet wat kleveriger, en lijkt soms iets meer op pasta.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Deze nieuwe parelcouscous is gemaakt op basis van 100% rijst en is dus licht verteerbaar én glutenvrij.
Kortom: Quinoa is een zaad geclassificeerd als een pseudograan. Qua voedingswaarde wordt het gezien als een volkoren graan en is het glutenvrij. Er zijn meer dan 3000 soorten quinoa (2). De meest voorkomende soorten zijn de rode, zwarte en witte quinoa.
De couscous vindt zijn oorsprong in Libanon en het Midden-Oosten, en bestaat er in vele lokale varianten. De parels lijken op Noord-Afrikaanse couscous en zijn ook van semolina of tarwebloem gemaakt, maar ze zijn groter en houden het midden tussen couscous en pasta.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Het wordt vaak verward met parelgerst, maar er is wel een belangrijk verschil tussen die twee. Zo is parelgerst de ongepelde variant, wat hem nog een stuk gezonder en voedzamer maakt dan parelgort. Beide varianten zijn overigens een bron van eiwitten en vezels, dus kun je ze gerust regelmatig op je menu zetten.
Per 100 gram bevat bulgur gemiddeld 10 gram vezels. Vezelrijk eten is erg belangrijk voor een goede stoelgang en darmwerking.
Bulgur is erg vezelrijk
Bulgur bevat echt veel meer vezels dan bijvoorbeeld pasta of rijst. Dat is leuk, maar waarom is dat nu zo positief? Allereerst, omdat vezels ontzettend belangrijk zijn voor onze gezondheid. Vezels zijn namelijk nodig voor een goede darmwerking.
Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven een langdurig verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder behoefte om te snacken tussendoor. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld: Havermout, bulgur, quinoa.
Toegevoegd na 10 minuten: Zoals je ziet zijn ze allebei gezond en heeft couscous iets meer kcal om te verbranden. De pasta bevat weer meer vet en suikers máár wel meer vezels, werkt dus goed weg bij de darmen.
Couscous nét iets gezonder
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.