Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene).
Op weg naar een Keizerrijk
Hoewel oud-consul en veldheer Julius Caesar als 'dictator voor het leven' (dictator perpetuus) zou kunnen worden gezien als de grondlegger van het Keizerrijk, is diens achterneef Octavianus de eerste keizer van het Romeinse Rijk.
Tussen de dood van keizer Augustus in 14 n. Chr. en de opdeling in 395 had het Romeinse Rijk maar liefst 70 keizers.
Flavius Romulus Augustus, beter bekend als Romulus Augustulus (ca. 461 - na 476, mogelijk rond 500 nog in leven), wordt beschouwd als de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk.
Maar dat ging ten koste van andere culturen. Philip Matyszak presenteert zijn lezers de vijanden van Rome, onder wie koninginnen als Boudicca, Cleopatra en Zenobia, en veldheren zoals Hannibal, Jurgurtha, Alarik en Attila de Hun.
Afzetting van de laatste keizer
Odoaker die opgegroeide aan het hof van Atilla maar zelf geen Hun was, werd rond 470 aanvoerder van de Germaanse troepen binnen het Romeinse leger. In 476 trok hij alle macht naar zich toe en liet de laatste keizer, de veertienjarige Romulus Augustulus, afzetten.
Gaius Octavianus wordt Augustus
Caesar werd vermoord door enkele senatoren die een complot hadden gesmeed. De fatale messteken kwamen van Brutus, zijn voormalige vertrouweling. De enige heerser die zich staande wist te houden in de burgeroorlogen die volgden op Caesars dood, was zijn achterneefje: Gaius Octavianus.
Volgens de overlevering is de stad Rome in 753 voor Christus ontstaan. Hij werd gesticht door de tweeling Romulus en Remus. Dit is een maquette van Rome, zoals de stad er héél lang gelden moet hebben uitgezien. Volgens de overlevering is deze stad in 753 voor Christus ontstaan.
De titel keizer is afgeleid van de Latijnse eigennaam Caesar (Latijnse uitspraak: ['kaɪ̯sar]). Caesar was het cognomen van Gaius Julius Caesar (ca. 100 v.
“Over de gemiddelde leeftijd van de Romeinen heerst bijvoorbeeld veel discussie”, zegt demograaf Patrick De Boosere (VUB). “We moeten ons daarvoor behelpen met aantekeningen op grafstenen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat men toen tussen de 26 en 30 jaar oud werd.
De omgeving van Rome heette Latium en de bewoners Latijnen. Daarom noemen we de taal de van Romeinen Latijn. Rome werd een wereldmacht en daardoor werd Latijn de belangrijkste voertaal. Als je in die wereld iets wilde bereiken, dan moest je Latijn kunnen spreken.
De Romeinen leefden ongeveer 2000 jaar geleden. Ze kwamen uit Italië. Dat land heette toen nog geen Italië. Maar de hoofdstad heette toen al wel Rome.
China was toen al zo'n twee millennia een keizerrijk. Denk ook aan het Romeinse en Byzantijnse keizerrijk, het Perzische keizerrijk, de Europese keizers tussen Karel de Grote en de Habsburgers, het Osmaanse rijk, en de Japanse keizers – de langst bestaande dynastie ooit.
romein = de romein zelfst.
Magna Graecia, Latijn voor Groot-Griekenland was de antieke benaming voor Zuid-Italië en Sicilië. Deze gebieden waren door de Grieken gekoloniseerd vanaf ongeveer 800 v. Chr.
Is de Rijn de grens van het Romeinse Rijk? Het Romeinse Rijk verspreidt zich vanuit Rome als een olievlek: tot Schotland in het westen en Irak in het oosten. In hun glorietijd bezitten de Romeinen alle gebieden rondom de Middellandse Zee.
Caesar is een Griekse jongensnaam. Het betekent `langharig`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Caesar wordt voornamelijk gebruikt bij de Romeinen en in Engelstalige landen.
De erfenis van de Romeinse keizer Constantijn de Grote (ca. 280-337) is enorm. Hij stond het christendom toe in het Romeinse Rijk en werd zelf, hij bekeerde zich op zijn sterfbed, de eerste christelijke keizer.
Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
Het Britse Rijk bereikte in 1921 zijn grootste omvang van bijna 33.000.000 km² (bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde) en was daarmee samen met het Mongoolse Rijk het grootste wereldrijk dat ooit op aarde heeft bestaan.
Over waarom het rijk afbrokkelde zijn veel theorieën: van aanvallende barbarenstammen tot decadentie onder de Romeinse elite en van economische tegenspoed tot de opkomst van het Christendom.
Het Romeinse Rijk (Latijn: Imperium Romanum) was van oorsprong een stadstaat op het Italisch schiereiland die zich vanaf de zesde eeuw voor Christus begon uit te breiden en uitgroeide tot een rijk van zo'n zes miljoen vierkante kilometer met 120 miljoen inwoners.