Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen. Bovendien zal u merken dat de verf enorm gaat stinken.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Merk je dat de substantie op de bodem niet goed meer kunt doorroeren? Dan is de verf niet meer goed en zal je het ook weg moeten gooien. Tevens kan het voorkomen dat er velvorming op de aangebroken verf zit. Dit komt doordat verf gaat drogen als er zuurstof bij komt.
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.
Verf kan ook gaan rotten. Het beste bewaar je de verf op koele en droge plekken, bij voorkeur waar het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Bij vorst en hittegolven wordt de houdbaarheid verf minder. Ook wanneer er vocht bij de verf komt: schimmels en bacteriën zijn daar gek op.
Bedorven muurverf
Ga af op de geur van rotte eieren. Zo ruikt verf die niet meer goed is. Soms is de verf op de grens van houdbaar dan wel bedorven. Als u deze muurverf toch gebruikt, verdwijnt de stank meestal na enkele dagen.
Hoe lang kun je verf bewaren
Watergedragen verf en muurverf zijn over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Wel is het belangrijk om de watergedragen verf vorstvrij te bewaren. Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen.
Daarnaast kan verf op waterbasis na verloop van tijd gaan stinken. Een bedorven watergedragen verf kun je herkennen aan de geur van rotte eieren. Is dit het geval? Dan kun je de verf niet meer gebruiken.
Temperatuur en luchtvochtigheid
Een te lage temperatuur of een te hoge luchtvochtigheid heeft invloed op de droging van uw verf. Kijk daarom altijd op de verfpot naar de drogingskamertemperatuur. Bij een watergedragen verf is dit meestal vanaf acht graden. Voor een alkydverf is dit rond de vijf graden.
Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Er kunnen chemische reacties plaatsvinden tijdens het langdurig bewaren waarbij het pigment betrokken is. Maar het kan ook zijn dat pigment samenklontert. Als er twee of meer pigmenten in de verf zitten en één ervan klontert samen, dan is de verhouding verstoord en wijkt de kleur af.
Verf bewaart het best bij een constante temperatuur, beschermd tegen direct zonlicht en in een vorstvrije omgeving. Een garage of een schuur zijn perfect, maar als je bezorgd bent over het weer, dan is een donkere kast in huis ook geschikt.
Nog natte verfresten gelden als Klein Chemisch Afval (kca) en zijn belastend voor het milieu. Lever ze daarom in bij de dichtstbijzijnde milieustraat. Tip: Opgedroogde verf is geen chemisch afval en kan gewoon bij het huisvuil.
Wil je dat oude blikje verf opmaken? Verwijder het vel en roer de verf goed door. Als er dan nog velletjes en/of klonten inzitten, zeef de verf dan met behulp van een nylon kous en de oude verf is weer als nieuw.
Föhn Gebruiken Op Natte Verf: Ja Of Nee? Het korte antwoord is nee. Vooral grotere oppervlakten, groter dan 1 m² kun je beter niet sneller laten opdrogen met een föhn. Als je namelijk probeert om verf sneller te laten drogen met een föhn kunnen er scheurtjes in het verf ontstaan.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Waardoor gaat een verflaag rimpelen? Het rimpelen van verf (schroeien) komt door het foutief aanbrengen van de lak. Over het algemeen is dit terug te herleiden naar twee oorzaken. Namelijk; doordat je 'te dik schildert' of doordat je te snel een nieuwe laag aanbrengt.
Van het inademen van veel oplosmiddel, wordt u licht in het hoofd. Ook hoofdpijn komt voor en in ernstige gevallen hartkloppingen en misselijkheid. Deze klachten verdwijnen zodra u stopt met het werken met oplosmiddelen. Wie toch heel regelmatig blijft schilderen, zal merken dat de klachten verergeren.
Zout water
Het is heel gemakkelijk om die verfgeur te voorkomen. Je hoeft alleen maar wat bakken met zout water in de kamer te zetten als je gaat schilderen. Het zoute water absorbeert de geur van de verf, zo heb je geen excuus meer om het verven uit te stellen.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Radar deed onderzoek naar budgetverf voor de muren en daarin scoorden zowel de Histor Monodek (3,9) en Flexa Powerdek Muren en Plafonds (5) ver onder de voldoende. De Alpha Projectex van het A-merk Sikkens scoorde in dat onderzoek met een 7,4 het hoogst.
Nee. Als je het bewaart in de goed gesloten oorspronkelijke verpakking op een koele, goed geventileerde plaats (en gescheiden van oxidatiemiddelen) dan kun je een fles terpentine gebruiken tot die leeg is.
Je kunt verf het best bij een constante temperatuur bewaren, op een vorstvrije, donkere plek. Een kast, kelder of garage is prima.