Parodontitis gaat niet vanzelf over. Om dit te genezen zal er een paro-protocol moeten worden opgestart. Onze tandarts of mondhygiënist geeft u graag gedetailleerder advies.
Ontstoken tandvlees kan bloeden, roder dan normaal zijn en wat opgezet zijn. Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees.
Omdat gingivitis niet gepaard gaat met pijn, zijn er een aantal symptomen waar u op kunt letten, zoals rood en gezwollen tandvlees, tandvlees dat makkelijk bloedt en slechte adem. Een goede mondzorg is uitermate belangrijk om gingivitis te voorkomen. Poets minimaal 2x per dag én flos minimaal 1x per dag.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Mondspoeling tegen ontstekingen en infecties
Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen.
Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Als de tandplak zich heeft ontwikkeld tot tandsteen, verwijdert de mondhygiënist deze met speciale instrumenten. Zodra de tandplak is weggehaald, zal het tandvlees zich weer herstellen. Soms is het kaakbot aangetast. In dit geval wordt de ontsteking operatief verwijderd door een tandarts of parodontoloog.
Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit? Ontstoken tandvlees is vaak rood, en kan slap en gezwollen aanvoelen. Het kan gaan bloeden bij een tandheelkundig onderzoek en kan zelfs bloeden bij het poetsen of eten.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Bij gevoelig tandvlees raden wij u aan om Sensodyne te gebruiken of Parodontax te gebruiken. Dit helpt tegen bloedend tandvlees en zorgt ervoor dat het tandvlees sneller hersteld. Wanneer u gevoelige tanden heeft kunt kiezen voor Vitis Sensitive, deze tandpasta vormt een beschermende laag en voorkomt gaatjes.
Bij een bacteriële infectie kan een korte kuur met een breedspectrumantibioticum worden overwogen, bijvoorbeeld amoxicilline 4 dd 500 mg gedurende 5 dagen. Er is geen indicatie voor aanvullend onderzoek bij chronische gingivitis.
Gezond tandvlees voor iedereen
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
Een ontsteking in de mond geneest meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers of schimmeldodende medicijnen. Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de genezing ondersteunen.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.
Hoe herken ik infecties in de mond? U heeft last van pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het.
Kenmerken van parodontitis
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Spoel de mond vier keer per dag met een zoutoplossing. Hiermee reinigt u de gehele mondholte. Doe dit gedurende één minuut en vergeet daarbij de wangzakken niet. U kunt de zoutoplossing eenvoudig zelf maken door twee theelepels keukenzout op te lossen in één liter (lauw) kraanwater.
Een zeurende pijn in de mond kan echt ondragelijk zijn. Het veroorzaakt een vieze smaak in de mond, een slechte adem en gevoelige tanden en kiezen. Daarnaast kan het ook hart- en vaatziekten, diabetes en COPD tot gevolg hebben. Tandvlees kan ontstoken raken wanneer het niet goed wordt verzorgd.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Teruggetrokken tandvlees is een aandoening waarbij de wortels van je tanden bloot komen te liggen en daardoor kwetsbaarder worden. Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees kun je zelf prima behandelen. Wanneer teruggetrokken tandvlees daarentegen te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep.