Dat is je beslag niet luchtig genoeg. Bijvoorbeeld door te kort mixen of te lang spatelen. Mocht het niet willen lukken om hem hoger te krijgen kun je natuurlijk ook altijd een grotere hoeveelheid beslag maken voor jouw vorm.
Biscuit gebak
Boter is te zacht geweest. Je hebt te lang gemixt, dan wordt het biscuit te luchtig. Als je hem dan uit zijn vorm haalt zakt hij in het midden in. En bij een langwerpige cakevorm krijg je een wip-wap effect.
Als je je cake of biscuit bakt in de oven, verdampt er onvermijdelijk vocht uit het beslag. Logisch natuurlijk. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar een te lage temperatuur zorgt voor een droger resultaat omdat je misschien wat langer zult bakken om het geheel op kleur en gaar te krijgen.
Rustig afkoelen
Wanneer de taart gaar is, haal je hem niet gelijk uit de oven. Doe je dit te snel dan zal hij inzakken. Laat hem eerst even rusten in de net uitgezette oven en plaats hem daarna nog in de springvorm op een rooster om verder te laten afkoelen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: een te hoge oventemperatuur, een te kleine bakvorm of te veel rijsmiddel. Door een te hoge oventemperatuur bakt de cake te snel. De bovenkant van de cake is al gebakken terwijl het beslag vanbinnen nog niet gerezen is.
' Er zit een krater op mijn cake: Dit vind ik persoonlijk niet zo heel erg maar het kan betekenen dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt en dit kan wel een bittere bijsmaak geven. Daarnaast is het niet handig als je meerdere cakes wilt stapelen of nog wilt afwerken met glazuur.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
TIP: Is jouw biscuit altijd (veel) lager? Dat is je beslag niet luchtig genoeg. Bijvoorbeeld door te kort mixen of te lang spatelen. Mocht het niet willen lukken om hem hoger te krijgen kun je natuurlijk ook altijd een grotere hoeveelheid beslag maken voor jouw vorm.
Laat het niet te lang staan, anders kan het beslag weer inzakken. Bak het biscuit op 180 °C voor zo'n 25 tot 30 minuten.
De cakes of biscuits kun je al ruim van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Doe dit maximaal 2-3 maanden van tevoren. Ook een botercrème kun je nu al maken en invriezen. Hou er rekening mee dat deze wel een tijdje nodig heeft om te ontdooien en dat je misschien nog wel even moet opkloppen in verband met schiften.
Je hebt al een bakblik en wil de inhoud bepalen
Vul een fluitketel of maatbeker (dat schenkt makkelijk) met water vul de bakvorm tot hij overstroomt, hij moet echt helemaal vol zitten maar net niet overstromen.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
1 portie per persoon is ongeveer 20 gram. De 'biscuitmix' is Mix voor Biscuit van Bake Delicious en is luchtig van structuur.
Voor het bakken raad ik je aan altijd fijne kristalsuiker te kiezen. De gewone kristalsuiker is vrij grof waardoor je het risico loopt de suikerkorrels terug te vinden in je baksel. Bewaar de normale kristalsuiker voor in de koffie of thee en koop fijne kristalsuiker om mee te bakken.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Belangrijk bij het gebruiken van Maizena als bindmiddel, is dat je het eerst aanlengt met een beetje water. Je maakt een papje, welke je later kunt toevoegen aan het desgewenste product. Wanneer het eenmaal begint te verwarmen, zul je vanzelf merken dat de substantie dikker wordt en begint te binden.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Heteluchtovens verwarmen over het algemeen sneller dan elektrische (conventionele) ovens. Niet alleen bij het voorverwarmen, maar ook tijdens het bakproces. Dat klinkt natuurlijk als een enorm voordeel! Maar dit betekent wel dat je extra alert moet zijn.
Wanneer gebruik je boven en onderwarmte (oven)?
Bij een heteluchtfunctie (ventilator icoontje) blaast een ventilator hete lucht door de oven heen. Deze functie zorgt ervoor dat de oventemperatuur overal gelijk is. Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit.
Stevige botercrème. (
Kijk hoeveel je biscuit weegt en neem 80% van dat gewicht in botercrème. Dus voor elke 100 gram biscuit, neem je 80 gram botercrème. Verkruimel het biscuit en meng het met de botercrème met je mixer tot een mooi deeg. Zet dit een half uurtje in de koelkast, zodat het weer wat steviger wordt.
Eenmaal gebakken en afgekoeld verpak je je biscuit goed in vershoudfolie, zorg dat het luchtdicht verpakt is zodat je taart niet kan uitdrogen. Je bewaart een biscuit buiten de koelkast, ga er wel binnen 2-3 dagen mee aan de slag. Nog een optie is je biscuit invriezen. In de vriezer blijft hij wel 3 maanden goed.
Laat de taart minstens 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Doe je dat eerder, dan heb je een grotere kans dat je taart kapot gaat. Laat hem daarna afkoelen op het rooster van je oven, dit is ideaal omdat de warmte aan de onderkant zo ook goed wegkan.
Heel simpel eigenlijk, hoe langer je de cake in de oven laat staan, hoe meer vocht er kan verdampen. En zo wordt je cake dus ook steeds droger. Een belangrijke oorzaak van een droge cake, is dus dat hij te lang gebakken is.
De platte menghaak is ideaal voor het maken van smakelijk beslag voor cakes en koekjes. Je kunt deze ook gebruiken om normale of zware mengsels te mixen en te pureren, en voor het voor snel kloppen of opschuimen.
Boerencake is een ouderwetse cake met een specifieke smaak en structuur. De ingrediënten voor boerencake verschillende niet zoveel van het basis cake recept maar soms is net de verhouding iets anders of de bereiding waardoor de cake toch net even anders van structuur en smaak is.