Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
het zijn wereldberoemde schilders uit Nederland. Internationaal staan de Hollandse Meesters in hoog aanzien. Maar Nederland is ook bekend om beroemde waterwerken als de Afsluitdijk of de Deltawerken en het maken van 'nieuw land' uit zee. Om ergens te komen, nemen Nederlanders graag de fiets.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
Die index meet de concurrentiekracht van de economie. Nederland scoort vooral hoog op de onderdelen infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. De hoge notering komt vooral door de sterk verbeterde score op het onderdeel arbeidsmarkt, waar Nederland de nodige hervormingen heeft doorgevoerd.
In Nederland wonen de beste dammen- en dijkenbouwers van de wereld. Ze maken allemaal dijken en dammen die het water tegenhouden. In andere landen is dat helemaal niet nodig. Maar er is iets bijzonders met Nederland.
Nederland ligt in het noordwesten van Europa en wordt begrensd door de Noordzee, Duitsland en België. De lengte van de landsgrens bedraagt 1027 km, terwijl de kustlijn 451 km lang is. Daarnaast behoren enkele eilanden rond de Caribische Zee tot Nederland.
Typisch Nederlands
Jong of oud, autochtoon of allochtoon, stedeling of plattelander: vrijwel allemaal vinden we dat eerst en vooral de taal bepalend is, en verder ook tradities en symbolen als Koningsdag en pakjesavond, fietsen, de Nederlandse vlag, dodenherdenking of de Elfstedentocht.
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Buitenlandse toeristen zien Nederland als een ontspannen en gastvrij vakantieland. Ze vinden Nederlanders tolerant, open, vriendelijk en gastvrij. Dit blijkt uit een nieuw imago-onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) onder toeristen uit de dertien belangrijkste herkomstlanden.
Toen er nog geen dijken waren, maakten mensen terpen om op te wonen. Zo waren ze beschermd tegen het water. Nederlanders weten goed hoe ze zich tegen het water kunnen beschermen, maar ook hoe ze het water kunnen gebruiken. Dorpen werden vroeger gebouwd aan de oever van een rivier.
Geschiedenis. Vermoedelijk werden de eerste dijken aangelegd in Soemerië tussen de Eufraat en Tigris en in Egypte langs de Nijl, enkele millennia voor Christus. Ook in Amerika en China vond ver voor het begin van de moderne jaartelling al dijkenbouw plaats.
Nederland kent 17.691 kilometer waterkerende dijk. Om ervoor te zorgen dat deze dijken de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd kunnen bieden, worden ze 1 keer in de 2 jaar allemaal getest.
Nederland heeft een sterke Europese Unie nodig. Omdat Europa een veilig thuis is waar mensen in vrede kunnen leven. Om de Nederlandse belangen in de wereld te bevorderen en te beschermen. Omdat Nederland economisch sterk afhankelijk is van het vrije verkeer van goederen en kapitaal binnen de EU.
Nederland is lid van de EU en werkt bij de aanpak van die zaken samen met de 27 andere lidstaten. In de loop van de tijd heeft de EU op steeds meer gebieden meer zeggenschap gekregen, wat betekent dat de deelnemende landen op die gebieden eigen bevoegdheden hebben overgedragen aan de EU.
Omdat Nederland best een rijk landje is, heeft het genoeg geld om veel te investeren. Daardoor zijn er goede trainingscomplexen en sterke competities waar onze vrouwelijke sporters snel beter in worden. Doordat we in Nederland vaak best wat geld hebben, zijn we vaak goed in sporten die wat duurder zijn om te beoefenen.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers. Een top-10 van Nederlands eten samenstellen is schier onmogelijk.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
Het Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden is oorspronkelijk in 1815 ontworpen en in 1907 aangepast. Het geblokte schild met een leeuw, zwaard en pijlen is het heraldisch symbool van de Koning en het Land. Het Wilhelmus is het volkslied sinds 10 mei 1932.