De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag. Dat blijkt uit gegevens van Weeronline.
Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over 100 jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.
Ecuador: eeuwige lente. Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso.
In Somalië regent het bijna nooit. Het is daar bijna elke dag minstens 30 graden en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 50 graden.
Verwachting van de zomer 2023
1 april 2023 kwam ECMWF met een nieuwe voorspelling voor de zomer van 2023. In deze weersvoorspelling staan meerdere keren temperaturen boven de 30 graden met veel kans op zon en lange periodes van hitte. Ook de Amerikaanse weerdienst NOAA voorspelt een hete zomer in 2023.
Over het algemeen hebben we te maken gehad met een heel normale augustusmaand. De gemiddelde temperatuur was 17,6 graden tegen 17,9 normaal. De zon scheen regelmatig, maar werd ook vaak afgeschermd door wolkenvelden.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
Zoetermeer is als eerste aan de beurt in een drieluik over klimaatverandering.
Het neerslagtekort in Nederland is flink gedaald, meldt de wekelijkse droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LWC).
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 10,5 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaar temperatuur op 10,2 graden. In het noorden is het duidelijk kouder dan in het zuiden en zuidwesten.
In juli 2019 steeg het kwik in Nederland voor het eerst tot boven de 40 graden – een scenario dat zonder de klimaatcrisis vrijwel onmogelijk was geweest.
Het grootste deel van België en Nederland telt normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010) nul tot zeven tropische dagen per jaar, het oosten van Nederlands Limburg acht. In sommige jaren met warme zomers loopt dat aantal wel op tot meer dan 20 tropische dagen.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,8 graden tegen 15,2 normaal was september 2023 de warmste septembermaand sinds het begin van de metingen (het jaar 1833). Het oude record was 18,4 graden en dateerde van 2006. Lees alles over deze bijzondere septembermaand.
Je had er misschien al wel maanden naar uitgekeken: de zomer van 2023. En na een regenachtig begin, daarna wat zonnige weken, is die zomer alweer lang voorbij. Dat dacht je tenminste. Want, de zomer is nog niet voorbij.
Overeenkomsten tussen juli en augustus
In De Bilt liggen de gemiddelden iets lager: 17,9°C in juli tegenover 17,5°C in augustus. Daarmee zijn juli en augustus veruit de twee warmste maanden van het jaar. Ook het aantal zonuren wijkt in beide maanden niet veel van elkaar af: 200 in juli tegenover 190 in augustus.
Ondanks enkele sneeuwsituaties en een relatief koud begin van de winter, eindigt de winter van 2022-2023 veel zachter dan normaal. Daarmee is het de 10e zachte winter op rij, een verscherping van het record dat vorig jaar werd gezet.
Voorspelling NOAA voor winter 2023/2024
Kijkend naar de neerslagkaart is te zien dat het volgens deze voorspelling een natte winter wordt in 2023/2024. In Europa wordt er zo'n 0,2 tot 0,5 millimeter meer regen per dag verwacht dan het neerslaggemiddelde van de afgelopen jaren.
Met een gemiddelde temperatuur van 5,1 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zacht. December was iets kouder dan normaal met gemiddeld 3,9 °C tegen 4,2 °C normaal. Januari en februari waren allebei zacht met respectievelijk 5,8 °C tegen 3,6 °C en 5,7 °C tegen 3,9 °C normaal.
Het werelddeel Australië ligt aan de andere kant van de aardbol. De periodes zomer en winter zijn daar precies omgedraaid met de seizoenen die wij in Nederland kennen. In de maanden december tot en met maart is het in Australië zomer terwijl het bij ons dan winter is.
Als we het Guinness Book of Records mogen geloven, dan is Yuma de zonnigste stad van de wereld. Je vindt de stad in Arizona, Amerika.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.