Teveel luchtslikken. Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt. Ook mensen die snel praten, snel eten zonder goed te kauwen of snel drinken, slikken ongemerkt veel extra lucht mee naar binnen.
Je kunt spreken van winderigheid of flatulentie wanneer iemand veel meer scheten laat of daar geen controle over heeft. De aanwezigheid van gas in de darmen komt door: Het inslikken van lucht. Elke keer als we slikken, komt er ook een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen.
Iedereen laat scheten. Sterker nog: een mens laat gemiddeld zo'n tien tot vijftien scheten per dag. Heel normaal én gezond!
10 tips bij winderigheid. Eet gezond en regelmatig; sla geen maaltijden over. Kies voor vezelrijk voedsel. Maar pas wel op: ga je in één keer van witbrood en witte rijst naar alleen maar zilvervlies en volkorengranen, dan kan het zijn dat het 'gas in je darmen' even toeneemt.
Winderigheid is met name ongemakkelijk en niet gevaarlijk. Indien u naast de winderigheid ook klachten heeft als diarree met bloed/slijm, een veranderd ontlastingspatroon, aanhoudende buikpijn en/of gewichtsverlies, raden wij u dringend aan om uw huisarts te raadplegen.
REDUCEER JE EIWITTEN
Deze stinkende gassen ontstaan wanneer je darmen eiwitten afbreken die methionine en of cysteïne bevatten. Deze stoffen vind je terug in granen, ui, vis, eieren, bonen, zuivel, peulvruchten, spruitjes en kool.
moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik; ergere of minder klachten na het eten of na de ontlasting; een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.
Voedingsmiddelen die extra winderigheid veroorzaken zijn: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit, lightproducten, bier, frisdrank, zuivelproducten en dierlijke eiwitten zoals vlees en kip. Let op hoe je eet. Eet rustig en kauw je eten goed, zodat er zo min mogelijk lucht mee naar binnen gaat. Voorkom stress.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
winden laten ongeveer een halve kilo aan vet zou verbranden. Dit gegeven is - zoals Donald Trump het zou noemen - fake news. Volgens experts van Healthline is de kans groot dat je geen enkele calorie verbrandt bij het laten van een wind.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.
Een gemiddeld persoon heeft per dag ongeveer een halve tot anderhalve liter gas in zijn spijsvertering, zegt gastro-enteroloog Kyle Staller. De hoeveelheid gas die er ook daadwerkelijk úít gaat, verschilt per persoon. De algemene gedachte is dat mannen meer scheten laten dan vrouwen, maar dat klopt niet.
Vijfentwintig procent van de scheet komt via je mond weer naar buiten. De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
De geur van je scheet hangt af van wat je eet
Heb je de indruk dat er rotte eieren uit je achterste komen? Dan heb je waarschijnlijk vrij veel dierlijke eiwitten binnengekregen, vooral in de vorm van vlees of vis. Bij de afbraak daarvan komen zwavelverbindingen vrij.
Als je weinig koolstofdioxide, zuurstof en stikstof in je lichaam hebt, bestaat je wind dus vooral uit zwavel, wat de reden is dat ie erger stinkt dan andere scheten. Vaak maken deze vieze scheetjes minder geluid dan de geurloze scheetjes.
Stille scheten
De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt. Deze zwavellucht komt dan vrij en dit veroorzaakt de onaangename geur. De geur van jouw wind is onvoorspelbaar, het hangt af van de samenstelling van jouw darmflora.