Benodigdheden. Voor de internetradio heeft u een (draadloze) router nodig waarmee deze 'online' kan gaan. Wilt u ook op andere plekken gebruik maken van de internetradio, bijvoorbeeld op de zolder of in de schuur, dan heeft u dLAN nodig.
Internetradio kun je beluisteren via de browser in je computer, maar ook via verschillende apps op je tablet of smartphone of streaming media spelers.
DAB+ – gebruiksvriendelijke digitale radio zonder ruis
DAB – Digital Audio Broadcasting – staat voor glasheldere radio zonder ruis. Deze techniek wordt in Nederland ook wel Digital Radio genoemd. Net zoals FM-radio ontvang je DAB+ gewoon uit de ether.
Nee, voor het luisteren naar radiostations via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ is, net als FM, gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
Als je een data flatrate bij je internetprovider hebt, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, dan brengt internetradio geen extra kosten met zich mee. Er zijn ook enkele internetradiostations waarvoor lidmaatschap tot het radiostation vereist is.
De meeste bekende radiozenders zijn al geruime tijd op het internet te vinden, maar door middel van internetradio kan je letterlijk duizenden zenders beluisteren. Van grote, tot kleine en zelfs buitenlandse radiostations kan je met goede kwaliteit beluisteren. Deze kwaliteit hangt echter af van je verbinding.
Een uur radio luisteren door streamen op lage kwaliteit (64 Kbps), kost 28,8 MB aan data. Voor hogere kwaliteit ben je al snel het dubbele kwijt.
Met DAB+ luister je naar digitale radio. Doordat het signaal digitaal is, hoor je geen ruis. Om DAB+ in je auto te ontvangen, heb je een speciale DAB+ antenne nodig.
Dataverbruik internetradio (lage kwaliteit) - 30 MB per uur - 100 MB per maand. Radio luisteren in hoge kwaliteit - 60 MB per uur - 200 MB per maand.
Hoe werkt DAB+?
Omdat het geen radiogolven gebruikt kan je het zien als een soort kanalen, net als op je TV. Een DAB+ radio is dus een ontvanger van deze kanalen. Je zapt dus ook tussen radiostations in plaats van dat je moet scannen naar precies die golflengte (FM) die bij jouw locatie past.
Losse digitale radio-ontvanger
Dit apparaatje sluit je via een coax-kabel aan op de wandcontactdoos. En met de meegeleverde tulp-kabel sluit je 'm aan op je geluidsset. Met de afstandsbediening kun je dan langs de radiozenders zappen. De tv hoeft niet aan.
FM-radio bestaat uit analoge signalen, terwijl DAB+ digitaal is. Net zoals bij televisie stappen we van analoog over naar digitaal. Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden.
De coaxkabel opnieuw aansluiten
Schakel eerst uw stereosysteem uit. Koppel de coaxkabel los van uw stereosysteem, en van de "Radio" – aansluiting van uw wandcontactdoos in de muur. Sluit nu de coaxkabel aan op de "TV”- aansluiting van uw wandcontactdoos, en de ANT IN- aansluiting van de digitale radio- ontvanger.
TuneIn Radio
TuneIn Radio is de meest complete internetradio-app uit dit lijstje. Met de app kun je naar meer dan 100.000 radiostations luisteren, waarbij je gemakkelijk zoekt naar nieuws-, sport- of muziekzenders. Ook is het mogelijk om podcasts met TuneIn Radio te checken en je favoriete stations te volgen.
Wanneer je wil dat het radiosignaal van hoge kwaliteit is, kies je voor een DAB+ radio. Met DAB+ luister je naar digitale radio, waardoor je een ruisvrij geluid hoort. Je ontvangt meer zenders en krijgt tijdens het luisteren meer informatie over de muziek, zoals welke artiest met welk nummer op de radio speelt.
De toekomst van de radio is digitaal. FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+. Omschakelen heeft nu al z'n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
Met een DAB of DAB+ radio heb je dankzij het digitale signaal geen last meer van ruis, waar je bij FM nog wel last van hebt. FM blijft nog wel een tijdje in de lucht (letterlijk) en wordt ook door alle DAB+ radio's ondersteund, maar alle Nederlandse publieke en commerciële radiostations zenden ook al uit in DAB+.
Aangezien DAB+ niet via de Ziggo kabel kan, moet je een eigen antenne aansluiten. Met de meegeleverde antenne waren enkele ( alleen commerciële ) zenders te ontvangen, terwijl wij misschien een paar km van de zendmast wonen. Daarna deze antenne gemaakt en toen was de ontvangst goed.