Geef het slachtoffer geen eten of drinkenGrote brandwonden kunnen namelijk shock veroorzaken. De shock ontstaat vaak pas enige uren na de verbranding.
Een mogelijk ongunstig effect van koelen van een acute brandwond is hypothermie. Dit zou ontstaan als er langdurig en met een lage temperatuur gekoeld wordt. Men spreekt over hypothermie als de kerntemperatuur van het lichaam lager is dan 35 °C.
Brandwonden behandeling (2e en 3e graads)
Koelen met water: laat minstens 10 minuten lauw en zacht stromend water over de wond stromen. Lauw om onderkoeling en sluiten van de huid te voorkomen, een zachte straal om zo weinig mogelijk pijn te veroorzaken.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Er is ook sprake van kapotte en/of intacte blaren die al na uren kunnen ontstaan. Het kan veel pijn doen. Vanaf deze graad kan douchen onaangenaam worden. Douchen heeft in ieder geval de voorkeur boven baden bij een verbrande huid, zodat de wond niet 'doorweekt' in water.
Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren.
Gebruik geen vaseline. Dit middel sluit de huid af. “Vet gaas” of Mepitel® De brandwond wordt afgedekt met een “vet” gaas en daar overheen komt een absorberend verband. 1 keer in de 2 a 3 dagen vervangt u het gaas en het verband voor een nieuw vet gaasje en nieuw absorberend verband.
Behandeling van een brandwond
Dan knippen we de losse velletjes weg. Dit doet geen pijn. We doen vaseline of een speciale crème op de brandwond. Daarna doen we verband op de wond.
Bij elke verbranding is direct koelen onder stromend water belangrijk. Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche.
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden zullen meestal binnen twee weken vanzelf genezen. Op sommige delen van het lichaam is de huid heel dik (bijvoorbeeld de rug of het been) en kan een diepe tweedegraads brandwond nog binnen 3 tot 4 weken vanzelf genezen.
De wond is roodachtig-wit, nat en zeer pijnlijk. Er is sprake van blaarvorming, waarbij de huid vaak niet meer intact is. Bij een 3e graads brandwond is de wond wit of zwart, droog en leerachtig. U voelt nauwelijks pijn, omdat de zenuwen in de huid ook zijn aangetast.
Koel brandwonden onmiddellijk af met leidingwater (20°).Blijf afkoelen gedurende 20 minuten of tot professionele hulp aangekomen is. Houdt 20 cm van de kraan af.
Kenmerken van een eerste graads brandwond
Eerstegraads brandwonden worden bijvoorbeeld veroorzaakt door: zonverbranding, heet water, ongelukjes met de kachel of een te hete strijkijzer. We zouden het eigenlijk een eerstegraads verbranding moeten noemen en niet een eerstegraads brandwond.
Doe er geen ijs op. Als u de brandwond koelt met water kan u de pijn verlichten en vermindert u zwelling van de huid en de vorming van blaren. Droog de aangetaste huid voorzichtig en zorgvuldig. Smeer niets op de brandwond.
8. Gebruik Sudocrem om een verbrande huid te verzachten. Sudocrem verzacht de huid, waardoor het heel goed te gebruiken is op een verbrande huid na een dagje in de zon. Smeer een laagje op de verbrande huid, zoals je ook een gezichtsmasker zou aanbrengen en laat het goed intrekken.
Bij een eerstegraads verbranding en bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond bestaat de behandeling uit het aanbrengen van een crème zoals 'after sun'. Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelt de arts of verpleegkundige met flammazinezalf of vette gazen.
Vervang zalfgaas en steriel gaas dagelijks. Wanneer de wond zo goed als droog is, volstaat bescherming met een eilandpleister. Een snijwond geeft vaak een (kortdurende) felle pijn die veroorzaakt wordt doordat de gevoelszenuwen in de huid doorgesneden worden.
Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen? Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen.
Andere benamingen voor dit product: biogaas, zalfgaas, vet gaas, vet verbandgaas, zalfkompres, zalfgaaskompres, cuticell.
Een derdegraads brandwond is geelwit of bruin en voelt stug of leerachtig aan. De wond doet geen pijn, terwijl het juist een ernstige verbranding is. De brandwond is zo diep dat de zenuwuiteinden in de huid kapot zijn. Daardoor voelt u geen pijn meer.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen 2 weken.
Veel vochtverlies kan leiden tot shock, onderkoeling kan makkelijker optreden, kapotte blaren vormen een groot gevaar op infectie en het risico op tetanus is bij brandwonden aanwezig.