Stuur dan de aannemer een brief waarin u vraagt de overeenkomst na te komen en de gebreken te herstellen. Het is belangrijk om hier een concrete en redelijke termijn aan te koppelen. De brief die u naar de aannemer stuurt heet een ingebrekestelling.
Aansprakelijkheid wegens verborgen gebreken.
Eerst en vooral moet u bewijzen dat er een gebrek aanwezig is. Vervolgens moet u aantonen dat het gebrek te wijten is aan de aannemer. Tenslotte moet u ook nog aantonen dat u schade heeft geleden die in oorzakelijk verband staat met het gebrek.
De aannemer voert de overeenkomst niet goed uit
Ga dan altijd eerst aan tafel zitten met je aannemer om het geschil te bespreken. Je kunt ook een mediator inschakelen om te helpen. Kom je er in een gesprek niet uit? Dan moet je de aannemer in gebreke stellen.
Wanneer uw certificaat begint met een S of een B, dan kunt u terecht bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). Begint uw certificaat met de letter W, dan kunt u zich melden bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Zoals u ziet zijn er veel verschillende instanties voor klachten over uw aannemer.
De aannemer is nu ook al op basis van het Burgerlijk Wetboek 20 jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken. Van deze termijn mag je afwijken, en dit gebeurt ook in veel algemene voorwaarden in de bouw, zoals de UAV of de AVA. De termijn is dan 5 jaar voor verborgen gebreken en 10 jaar voor ernstige gebreken.
De wet bepaalt dat de opdrachtgever aansprakelijk is als een bouwfout wordt veroorzaakt door fouten of gebreken in documenten (bestek, bouwtekeningen, enz.) die van de opdrachtgever afkomstig zijn.
Doorgaans is de aannemer de veroorzaker van de bouwschade. Hij heeft de schade zelf veroorzaakt, of personen waarvoor hij aansprakelijk is hebben de schade veroorzaakt. De aannemer die een fout maakt waardoor schade aan bestaande gebouwen ontstaat handelt onrechtmatig en is dan schadeplichtig.
De afbouwgarantie regelt dat het bouwdepot aan de aannemer ter beschikking gesteld wordt in ruil voor het retentierecht. De aannemer moet dan dus na het afbouwen het gebouw opleveren aan, in geval van bijvoorbeeld faillissement, de bank.
Houd er rekening mee dat jouw aanvraag kan worden afgewezen. Je dient jouw aannemer te betalen conform de betalingsregeling van BouwGarant. Voor jouw afspraken met de aannemer moet je de standaardovereenkomsten gebruiken met de algemene voorwaarden & toelichting die daarbij horen.
De Geschillencommissie kent meerdere commissies, die klachten over verschillende, specifieke onderwerpen behandelen. Er zijn consumentencommissies, die klachten tussen consumenten en ondernemers behandelen en er zijn zakelijke commissies. Vanaf een commissiepagina kunt u uw klacht indienen.
Als de aannemer niet of niet op tijd reageert op uw ingebrekestelling is er sprake van verzuim . Pas als de aannemer in verzuim is, kunt u een andere aannemer inschakelen om de gebreken te herstellen.
Vindt u dat de aannemer de afspraken niet is nagekomen? Neem dan eerst contact met hem op. Geef de aannemer de gelegenheid om alsnog de afspraken na te komen. Leg de afspraken die u met de aannemer maakt goed vast op papier.
Een bouwrecht advocaat helpt niet alleen aannemers, maar ook andere partijen uit de bouw. Zo staat een bouwrecht advocaat u bij als er een geschil ontstaat tussen aannemer en opdrachtgever of bij het opstellen van bouwcontracten en samenwerkingsovereenkomsten tussen gemeenten, beleggers en ontwikkelaars.
onder de tienjarige aansprakelijkheid: grove gebreken aan het opgerichte bouwwerk, gebreken tengevolge van de ongeschiktheid van de grond, ernstige stoornissen die de stabiliteit van het bouwwerk in gevaar brengen, waterdichtingsproblemen.
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
Een aannemer is volledig verantwoordelijk voor de coördinatie en de uitvoering van een bouwproject. Daarnaast moet hij het project tijdig opleveren en heeft hij waarschuwingsplicht.
10. Hoeveel moet ik aanbetalen? Een aannemer moet materiaal inkopen voordat hij begint, dus is het logisch dat hij om een aanbetaling vraagt. Gangbaar is 10 procent vooraf en 10 procent na de oplevering, met tussendoor een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van het project.
De kosten van de Afbouwgarantie worden gerekend in ‰, gerekend over de totale aanneemsom incl. btw, waarbij het percentage individueel wordt vastgesteld en vooraf, middels een factuur, aan de opdrachtgever(s) wordt medegedeeld. Het minimum te factureren bedrag is € 500 excl. btw.
In de wet staat dat een verkoper mag bepalen dat een koper maximaal de helft van het aankoopbedrag moet neertellen als aanbetaling. De consument bepaalt zelf of hij daarmee akkoord gaat.
Een BouwGarant-aannemer moet aantonen dat hij ervaring heeft in de bouw. Hij moet minimaal twee jaar actief zijn als aannemingsbedrijf en onder de activiteit 'hoofdaannemingsbedrijf in de bouwnijverheid' ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
Het Keurmerk GarantieWoning geeft je extra bescherming en zekerheid. De garantieregelingen van ontwikkelaars en aannemers die zijn aangesloten bij de verzekeraars SWK, Woningborg of BouwGarant, vallen onder dit keurmerk. Het Keurmerk GarantieWoning geldt voor ongeveer negentig procent van de nieuwbouwhuizen.
BouwGarant is het grootste keurmerk in de bouw met ruim 1.400 aangesloten bouwbedrijven. Op BouwGarant.nl kun je zien welke bedrijven dit zijn. Al deze bedrijven voldoen aan de door BouwGarant gestelde eisen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Bouwfout = Een bouwfout, ook wel bouwgebrek of constructiefout genoemd, is in delen van de civiele techniek een fout die ontstaat tijdens de ontwerp- of uitvoeringsfase van een bouwwerk, waardoor de beoogde kwaliteit niet wordt behaald....
Wanneer de verhuurder de woning goed heeft onderhouden, draait u zelf op voor de kosten van de gevolgschade, wanneer de schade door uzelf is veroorzaakt. Is de huurder in gebreken gebleven bij het onderhouden van de woning, dan kunt u het verhuurbedrijf aansprakelijk stellen.