Het aantal fietsen op de wereld word geschat rond de 1 miljard. Dat betekent dat ongeveer 2.3% van alle fietsen ter wereld in Nederland zijn. Als je realiseert dat in Nederland slechts 0.2% van de wereld bevolking woont, kan je dus snel zien dat we een echt fietslandje zijn.
Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets, en dat is uniek in de wereld.
In 2019 was de fiets met ruim 28 procent van alle verplaatsingen, na de auto (als bestuurder en passagier) de meest gebruikte vervoerwijze. Gemiddeld per persoon verplaatste een inwoner van Nederland van 6 jaar of ouder zich dat jaar 267 keer met de fiets.
23 miljoen fietsen (update 2022!)
Voor mensen die niet uit Nederland komen is het soms een vreemde gewaarwording: Nederland telt aanzienlijk meer fietsen dan inwoners. Volgens cijfers van RAI Vereniging en BOVAG waren er vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen tweewielers in het land. Dat is omgerekend 1,3 fiets per persoon.
Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen.
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Dat komt niet doordat het hier plat is, maar omdat er hier keihard voor fietsen geknokt is. En daardoor rijden automobilisten ook beter door.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Ruim 40 miljoen Amerikanen hebben vorig jaar minstens zes keer met de fiets gereden en dat aantal zal nog significant blijven stijgen.
De gemiddelde aankoopprijs van een fiets in 2021 was 1.627 euro (2020 1.499 euro). De omzet uit fietsverkopen was 1,5 miljard; het op een na hoogste niveau ooit en een verdubbeling ten opzichte van 2011.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen.
Er kunnen 12.500 fietsers hun fiets parkeren in de grootste fietsenstalling ter wereld.
Jaarlijks worden er meer dan een half miljoen fietsen gestolen. Als je fiets gestolen wordt, is het fijn als je goed verzekerd bent. Zo rijd je snel weer rond op een nieuwe fiets.
De gemiddelde vakantiefietser fietst zo'n 70 kilometer per dag. Er zijn mensen die 30 kilometer fietsen maar ook die dagelijks 150 kilometer fietsen. Hieronder vind je een tabel om je een indicatie te geven van het aantal kilometers dat je maximaal zou kunnen fietsen.
NTFU en KNWU
De NTFU (Nederlandse Toerfiets Unie) ondersteunt wielrenverenigingen onder meer bij het organiseren van tours en doet regelmatig onderzoek naar wielrenners. Volgens de laatste gegevens zijn er 850.000 wielrenners in Nederland. 79% daarvan is man, maar het percentage vrouwelijke wielrenners neemt hard toe.
Hoewel Amerika geldt als het autoland bij uitstek, is het er goed fietsen. De grootte en de grootsheid van het land maken het bedwingen van die eindeloze verten met de kracht van je benen een uitdaging voor de kleine, nietige fietser.
Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland nog steeds het enige land ter wereld dat meer fietsen dan inwoners heeft. Nummers twee en drie – Denemarken en Japan – liggen met respectievelijk 0,8 en 0,6 fietsen ver achter.
Houd een gestaag tempo
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Hoe lang fiets je over 25 km? Om 25 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 1 uur en 29 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 25 km ongeveer 1 uur en 40 minuten, en met wind mee ongeveer 1 uur en 20 minuten. Op een elektrische fiets doe je 1 uur over 25 km.
Zit er teveel tijd tussen je trainingen, dan wordt het effect van supercompensatie minder of verdwijnt. Als je te snel weer gaat trainen, duurt het herstel langer. Dit kan uiteindelijk leiden tot overtraining.
We fietsen samen meer dan 15 miljard kilometer per jaar
Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar.
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen. Fietspaden en avontuurlijke trails wachten op je.
De natuur is er schitterend, er is veel te zien en Nederlands beste fietspaden liggen er: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog verdienen je onverdeelde aandacht. We zochten een aantal mooie fietsroutes uit, waarbij het je – zeker in het laagseizoen – soms zelfs lukt aan de drukte te ontsnappen.
Nee, de echte kilometervreter moet in Zuid-Holland zijn. Die provincie is met 5500 kilometer fietspad dé fietsprovincie van Nederland.