Maak een mengsel klaar van gelijke delen witte azijn en gedistilleerd water. Breng het mengsel met een spons aan op de tas. Ga enkele minuten lang over de binnenkant van de tas en de beschimmelde plekken aan de buitenkant van de tas.
Zuiveringszout, dat in feite natriumbicarbonaat is, is goed voor het neutraliseren van geuren. Het is een natuurlijke geurverwijderaar en het werkt erg goed om geuren uit leren banken te verwijderen. Strooi gewoon het zout over het leer en laat het een nacht staan.
Zo kun je er baking soda instrooien. Laat het een nachtje in de tas staan en zuig of gooi het de dag erna weer uit. Baking soda neutraliseert namelijk geuren. Ook kun je het eens proberen met een bakje koffieprut.
Maak het leer schoon met een azijnoplossing. Het zuur in azijn helpt om vieze luchtjes tegen te gaan. De geur van azijn, die veel mensen onaangenaam vinden, zal samen met de andere vieze geuren uit het leer verdampen. Zuiveringszout en bakpoeder nemen vieze luchtjes goed op en zijn veilig om op leer te gebruiken.
Meng een gelijke hoeveelheid gedestilleerd witte huishoudazijn met een gelijke hoeveelheid water en besproei de jas of wrijf ze hiermee in. De eigen geur van en het zuur in de azijn neutraliseren samen de ongewenste geurtjes. Hang de jas hierna in een goed geventileerde kamer of eventjes buiten voor 10 minuten.
Gebruik op leer geen schoonmaakproducten voor gewone meubelstof, want deze kunnen het leer beschadigen. U kunt vlekken verwijderen uit glad leer door de vlek voorzichtig in te wrijven met een beetje groene zeep op een vochtige doek. Of gebruik de speciale onderhoudsmiddelen van Lederland om uw bankstel te reinigen.
Bijvoorbeeld bij leren jassen zien we vaak dat vooral de kraag en de boorden vuil worden. Door uw jas bij stomerij SuperNette in te leveren word uw jas gereinigd door een specialist. Na het reinigen krijgt uw jas weer een olie behandeling zodat het leer weer soepel wordt en de jas weer op kleur word gebracht.
Leren tassen kunt u in eerste instantie reinigen met een droge doek. Is de tas daar te vies voor, dan kunt u proberen de viezigheid met een droge borstel te verwijderen. Lost dit het probleem nog niet op, neem de tas dan vervolgens af met een licht vochtig doekje. Eventueel met een speciale lederreiniger.
Wel wordt geadviseerd om het niet op te hoge temperaturen te wassen. Niet heter dan 30 graden en hangend aan de lucht laten drogen.
Na een lange periode van binnenshuis roken, of nadat er iets is aangebrand, kan het een tijdje duren voordat de geur volledig is verdwenen.
Natuurazijn is een heel sterk middel om nare geurtjes tegen te gaan. Het is wellicht het meest sterke spul wat je kunt gebruiken tegen rooklucht. Hoewel de guur van azijn ook niet heel lekker is verdwijnt azijngeur in tegenstelling tot rooklucht na een tijdje.
Wil je de rooklucht uit huis verwijderen? Geef je huis dan een grote schoonmaakbeurt. Maak een stevig sopje met flink wat schoonmaakmiddelen en neem alles, maar dan ook echt álles, af. Door een scheut schoonmaakazijn toe te voegen aan het sopje, wordt de rooklucht nog eens extra uit de oppervlaktes getrokken.
Was de gordijnen
Is er jarenlang in huis gerookt? Dan zal een bakje met gemalen koffie alleen niet helpen. Het is belangrijk om daarom ook alle stoffen te reinigen waar de rookgeur in is getrokken. Vergeet ook niet om een scheutje azijn bij de was te gooien; hierdoor neutraliseer je de geur.
Met zuiveringszout kunt u prima hondengeur verwijderen én tegelijkertijd uw bank schoonmaken. Strooi het zout over uw bank en laat het even inwerken, zodat het de vuiligheid en de vieze geuren kan opnemen. Daarna moet u alleen nog even stofzuigen. Met baksoda krijgt u overigens hetzelfde effect.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Suède en leder
Je kleding kan namelijk beschadigen tijdens het reinigingsproces. Heb je een mooie leren broek of rokje, maar wil je deze toch graag zelf wassen? Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.
Kleding met stukken (nep)leer: De stukken nepleer op je kledingstuk zou door de hitte van de droger kunnen gaan smelten en dan ben je nog veel verder van huis! Zijde: wederom een gevalletje te delicaat voor de intense hitte van de wasdroger.
We raden u dan af om deze tas zomaar in de wasmachine te gooien. Leer kan namelijk niet goed tegen een wasbeurt in een wasmachine en kan er dan minder mooi uit komen te zien. Beter is het om uw leren tas te laten wassen door een professionele stomerij.
Als leren tassen specialist van Groningen zullen wij niet beweren dat leer een leven lang mee gaat. Dat leer met de jaren mooier wordt, wél. Je leren tas goed onderhouden is daarvoor wel heel belangrijk. Afhankelijk van jouw tasverzorging zal de tas nog jaren mee gaan.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Deze prijzen variëren van 20 tot 50 euro afhankelijk van hoeveel werk er aan de kleding is. We nemen eerst altijd even contact met u op voor akkoord voordat we gaan reinigen. De levertijd van de kleding is gemiddeld twee weken.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.