Een CVA gaat helaas niet meer over, we spreken over een chronische ziekte. Omdat het voor zowel jou als je omgeving een grote verandering is als je plotseling wordt geconfronteerd met de diagnose, is er altijd de mogelijkheid om bijvoorbeeld de eerste keer samen met je partner te komen als je daar behoefte aan hebt.
Iemand met een doorgemaakt CVA is chronisch ziek. Na een aantal maanden bezoekt de patiënt niet meer de tweede lijn. Daarom is het een belangrijke taak van de huisarts of de praktijkondersteuner om in de chronische fase te signaleren of de problemen in de loop van de jaren verergeren.
De eerste 4 weken is de kans op een nieuwe beroerte en op overlijden het grootst. In het ziekenhuis letten artsen daarom heel goed op je. Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen. Na een hersenbloeding kan 1 van de 3 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.
Vergelijk je de kans op overlijden in deze groep met de gezonde Nederlandse bevolking, dan zie je dat ze een aanmerkelijk hoger risico lopen. Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.
Onder een gezonde levensstijl verstaan we: niet roken, een gezond gewicht krijgen of behouden, matig alcoholgebruik en beweging. Verder is het belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk en bloedsuikers (voor diabeten) laat controleren, en in sommige gevallen uw medicatie volgens afspraak inneemt.
Zwakte of verlamming aan de rechterkant van het lichaam. Problemen met spreken, lezen en schrijven (afasie) Verminderd zicht of soms zelfs blindheid aan één kant van het gezichtsveld. niet reageren op signalen aan de rechterkant van het lichaam (neglect)
Leg uit wat er is aan mensen om je heen
Het kan helpen om de mensen om je heen uitleg te geven. Vertel bijvoorbeeld dat je elke dag voor iemand zorgt die een beroerte heeft gehad. En wat een beroerte is. Je kunt ook vertellen wat je allemaal doet en hoe dat jouw leven verandert.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Wat de vooruitzichten zijn na een herseninfarct, hangt af van de plek waar het infarct is ontstaan en of de behandeling op tijd is gestart. Ook leeftijd en de ernst van het infarct spelen een rol. De eerste weken na de CVA zijn daarom het belangrijkst. Dan vindt het meeste herstel plaats.
Na een herseninfarct of hersenbloeding kun je klachten hebben die niet meer weggaan. Dat kan je leven erg veranderen. Je kunt misschien niet meer goed bewegen, zien of praten. Ook kan het lastig zijn om na te denken en om dingen te begrijpen.
Drink niet meer dan een tot twee glazen alcohol per dag. Een aantal medicijnen mag niet in combinatie met alcohol gebruikt worden. Overleg hierover altijd met uw huisarts. Overgewicht Overgewicht geeft eveneens een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even dicht. Je hebt hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in je gezicht.
Een herseninfarct ontstaat als een bloedstolsel een slagader naar de hersenen afsluit. Een deel van de hersenen krijgt dan geen bloed meer en dus geen zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kan dit deel van de hersenen niet goed meer functioneren.
De revalidatie start al tijdens de opname in het ziekenhuis, want het lichaam en de hersenen moeten snel weer worden geactiveerd. Gemiddeld duurt de revalidatiefase een halfjaar. Vooral in de eerste maanden na het infarct is het meeste herstel te verwachten.
Vermoeidheid komt na een TIA of CVA vaak voor. De vermoeidheid is voor uw omgeving niet zichtbaar, maar kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven. De vermoeidheid kan direct na het CVA ontstaan. Twee jaar na een CVA heeft de helft van de mensen nog last van vermoeidheidsklachten.
Op de intensive care (IC) krijgen patiënten vaak geneesmiddelen die rust geven (sedativa). Vaak geven we een beetje sedatie om stress of angst bij de patiënt weg te nemen. Soms geven we veel sedatie omdat de patiënt beter te behandelen is als hij slaapt. Bijvoorbeeld als een patiënt heel moeilijk te beademen is.
Na een CVA kun je verschillende uitvalsverschijnselen, problemen en klachten krijgen. De ernst en omvang van deze gevolgen hangt af van de grootte en locatie van het CVA. Zo zijn de gevolgen van een CVA links heel anders dan de gevolgen van een CVA rechts.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Veel behandelaars denken dat taalproblemen verminderen tot drie maanden na een beroerte, maar dat is niet zo. Pas na zes maanden is er geen duidelijke vooruitgang meer in de taalvaardigheid. In de eerste zes weken herstellen woordbegrip en zinsopbouw en in de eerste drie maanden kan de woordklank verbeteren.
Medicijnen na een herseninfarct of TIA
Na een herseninfarct of TIA krijgt u medicijnen om de kans op nóg een herseninfarct of TIA te verkleinen. Deze medicijnen blijft u in principe uw leven lang gebruiken.
De belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van een CVA is hypertensie. Omdat overmatig gebruik van alcohol gepaard gaat zowel met een verhoging van de bloeddruk als met effecten op de hemostase, kan het verhoogd risico op een bloedig CVA via deze mechanismen worden verklaard.
Toch is het, vooral in de eerste 2 maanden na een (grote) beroerte, raadzaam om voorzichtig te zijn. Reden hiervoor is dat bij zowel het stijgen als landen van het vliegtuig een verhoogde druk in uw hoofd ontstaat en dat de zuurstofspanning op hoogte wat lager kan zijn.