Allereerst nog wat goed nieuws: die middagdip, dat is niet jouw schuld. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam om ergens tussen 2 en 5 uur 's middags in ruststand te gaan. Het zou te maken hebben met je bioritme. 's Ochtends stijgt je lichaamstemperatuur een beetje, zodat je scherp en alert wordt.
Je biologische klok
De middagdip is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Doorgaans treedt hij ergens op tussen 2 en 5 uur 's middags. De meesten van ons hebben er tussen 3 en 4 uur last van en hij duurt ongeveer een half uurtje. Volgens chronobiologen heeft die plotse vermoeidheid alles te maken met ons bioritme.
Vette voeding als hamburgers, frietjes of worstenbroodjes kun je daarom ook beter laten staan. Probeer een licht verteerbare lunch te nuttigen. Denk hierbij eens aan pasta of vlees of vis. Maar ook eiwitten als kwark of yoghurt kunnen je helpen je een vol gevoel te geven en zijn licht verteerbaar.
Wat je overdag kunt doen om 's nachts beter te slapen
Maak bijvoorbeeld een wandeling in de ochtend of vroeg in de middag. Of drink wat buiten. Draag geen zonnebril. Genoeg daglicht overdag in je ogen helpt om melatonine aan te maken: een stof waardoor je 's nachts beter slaapt.
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Consensus: een middagdutje is gezond
beter hormonaal evenwicht (adrenaline en noradrenaline), waardoor we alerter en creatiever zijn. positieve invloed op het geheugen. lager stressniveau. buffer tegen de negatieve effecten van chronisch slaaptekort, zoals vermoeidheid, diabetes en overgewicht.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Deze slaapdruk in combinatie met je biologische klok zorgt dat je 's avonds in slaapt valt. Wanneer die druk in de middag wordt verlicht door een korte slaap, kun je 's avonds minder makkelijk in slaap vallen. ' Wie 's avonds dus al moeite heeft om naar dromenland te reizen, kan 's middags beter de ogen open houden.
Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.
Een week te veel hooi op je vork, lange dagen, weinig slapen: dat kost veel energie. Normaal gesproken herstel je daar wel van in een dag of twee. Maar het komt ook voor dat de vermoeidheid constant lijkt en uitrusten niet lijkt te helpen. Dan kan het zijn dat je oververmoeid bent.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Het koken van ingrediënten zorgt ervoor dat voeding beter verteerbaar wordt.Bovendien helpt een warm ontbijt je 's morgens om je lichaam op gang te krijgen. Doordat het beter verteerbaar is geeft het je een dosis energie en zorgt voor een goed begin van de dag.
Gemiddeld slapen de meeste volwassenen 7 tot 8 uur aan één stuk. Sommigen voelen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen. Anderen hebben 9 tot 10 uur slaap nodig. Vrouwen slapen gemiddeld iets langer dan mannen.
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Chips, nootjes, gefrituurd eten, rood vlees en kaas kun je beter niet eten voor het slapen gaan. Gerijpte kaas kun je beter helemaal laten staan vanaf de avondmaaltijd. Dit bevat namelijk tyramine, een aminozuur dat de productie van slaaphormonen vermindert.