De C-sleutel is een teken aan het begin van de notenbalk dat de toonhoogte van de genoteerde noten bepaalt. De noot op de lijn die door het midden van de sleutel loopt is de toon c.
De C zit links van de 2 zwarte toetsen. De witte toetsen aan de rechterkant daarvan zijn respectievelijk de D, E, F, G, A, B en dan ben je weer links naast de 2 zwarte toetsen en heb je de volgende C. De namen voor de zwarte toetsen worden afgeleid van de namen van de witte toetsen, maar dat leer je later.
C , ook do genoemd, is de naam van een van de stamtonen en de grondtoon van de toonladder in C-majeur (Do groot). In de westerse muziek wordt met de do meestal gerefereerd aan de centrale do of C4 (eengestreept octaaf).
De benaming hoge c is een relatieve aanduiding. Voor een tenor is de toon c'' van het tweegestreept octaaf een hoge c, voor een sopraan is c''' (driegestreept) pas een hoge c.
Vooraan de notenbalk staat de G-sleutel (rechts) of de F-sleutel (links). De G-sleutel wijst aan waar de noot g zit en de F-sleutel waar de f zit. De bekendste noot, de c, herken je door het streepje erdoorheen. Als je een stapje ophoog gaat in de notenbalk, ga je een toets verder op de piano.
De F-sleutel, ook wel bassleutel genoemd, wordt gebruikt voor lage instrumenten, zoals cello, fagot en contrabas. Ook de laagste stemsoort, de bas, gebruikt deze sleutel. Ook voor de notenbalk voor de linkerhand op de piano wordt de F-sleutel gebruikt.
De viool- of G-sleutel is het teken aan het begin van de notenbalk dat bepaalt dat de noot door het tweede lijntje van onder als de toon g klinkt.
C, symbool voor coulomb, de SI-eenheid van elektrische lading. c, symbool voor het voorvoegsel centi (1/100) in de natuurwetenschappen. C, aanduiding voor de warmtecapaciteit van een voorwerp.
Op een piano met 88 toetsen is dit de C net links van het exacte midden van het klavier. Omdat er 88 toetsen zijn, is dit tussen toets 44 en 45 (rode pijl in figuur). De centrale C (in blauw) is de C die zich het dichtst bij het exacte midden van het klavier bevindt.
Wanneer we zeggen dat een nummer "in de toonsoort C" staat, bedoelen we dat de toonhoogte C klinkt als de meest stabiele "thuis noot" (of grondtoon). Ook gebruiken de meeste nummers noten vanuit een specifieke toonladder — een verzameling van noten in volgorde van laag naar hoog.
Bij een noot met kruis komt er achter de letter van de noot "-is" bij, wat je uitspreekt als "ies". Een C met kruis wordt dan Cis (spreek uit als "sies"), een D met kruis wordt Dis ("dies"), enzovoort. Zo ook bij een E met kruis (Eis, spreek uit als "ee-ies") of A met kruis (Ais, spreek uit "aa-ies").
De notennamen zijn A, B, C, D, E, F en G, dit zijn de namen van de stamtonen. De notennamen en de plek waar je deze opschrijft in het notenschrift. Van elke noot die je opschrijft in het notenschrift is het geheel duidelijk welke toon je moet spelen en hoe die heet.
Het C majeur piano akkoord, afgekort als C, wordt gevormd door de noten C, E en G samen te spelen. C majeur is opgebouwd uit de grondtoon C, de grote terts E en de kwint G uit de C majeur toonladder. De meest gebruikte vingerzetting is: duim, middelvinger en pink.
Op een piano met 88 toetsen is de centrale C de vierde C die je kunt tellen vanaf links gerekend. Een andere manier om deze muzieknoot te vinden is door de toetsen te tellen. Op een piano met 88 toetsen is dit de 24e witte toets van links. Op een toetsenbord met 76 toetsen is dit de 20ste witte toets.
Het C akkoord (C majeur akkoord) is wellicht het meest gebruikte akkoord en wordt gespeeld door middel van drie vingers. We zetten de wijsvinger op snaar 2 (B- snaar) in het eerste vakje, de middelvinger op snaar 4 (D-snaar) in het tweede vakje en de ringvinger op snaar 5 (A-snaar) in het derde vakje.
Frequentie wordt gedefinieerd als cycli per seconde, ofwel Hertz. Hertz is de juiste wijze om de frequentie of toonhoogte te beschrijven. De afkorting is Hz. De muzieknoot A (de eerste A boven de centrale C) heeft een frequentie van 440 Hz of trillingen per seconde wanneer de piano voor een concert wordt gestemd.
Hoe weet je nu welke toets overeenkomt met welke noot? Dat wordt bepaald door de muzieksleutel die vooraan elke notenbalk staat. De G- of vioolsleutel wijst met zijn krul de G aan die net rechts van het midden van de piano zit. Als je eenmaal die G weet, kun je de rest ook uitrekenen.
Het principe is eenvoudig: noten staan als bolletjes óp of tússen 5 lijnen.Staat een noot hoger dan de vorige, dan is die toon ook hoger.Staat een noot lager dan de vorige, dan is die toon ook lager. Toegegeven, voor sommige kinderen is het moeilijk, vooral als ze een dyslectische aanleg hebben.
Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas, iets lichter dan lucht. De densiteit bedraagt 0,968 ten opzichte van 1 voor lucht. In de praktijk is dit verschil verwaarloosbaar, CO gas vermengt zich ongeveer volledig met de normale lucht.
Tip: meng poeder van ascorbinezuur of natrium ascorbaat in iets van voeding, bijvoorbeeld yoghurt, verdeeld over de dag in hoeveelheden per dag: tijdens borstvoeding: 100 mg. tijdens flesvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien.
De bovenste balk (gespeeld met de rechterhand) heeft een F sleutel met een 8 eronder. Dit betekent: speel alle noten een octaaf lager dan genoteerd. Je gaat hier dus met de rechterhand over de linkerhand heen en speelt de twee laagste E's op de piano. Bekijk hier de uitleg over de G sleutel met ocavering omlaag.
De langste notenduur die in onze tijd in het algemeen gebruikt wordt is de hele noot. Vaak wordt daar een waarde van vier tellen aan toegekend als de teleenheid de kwartnoot is. In vroeger eeuwen hebben nog langere notenwaarden dan de hele noot bestaan. Een oude naam voor de hele noot is de semibrevis.
Muzieksleutel: de sleutel in muziek. Een sleutel in muziek, oftewel muzieksleutel zijn er in 3 verschillende soorten. Twee van deze ben je vast al vaker tegengekomen: de F- en de G-sleutel. De C-sleutel is vaak iets minder bekend.