Leg uw laminaat daarom plat neer op een vlakke ondergrond. Gewoon in de gesloten verpakking en midden in de kamer. Zo heeft het rondom genoeg ruimte om uit te zetten. Het beste kunt u een aantal stapels maken en de pakken kruiselings stapelen met steeds een paar centimeter ertussen.
Je kunt het laminaat wel tijdelijk ergens anders opslaan, maar zorg er voor dat het minimaal 48 uur heeft kunnen acclimatiseren in de ruimte waar je het laminaat gaat leggen. Hierdoor kan het laminaat wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving waar het gelegd gaat worden.
Laminaat leg je doorgaans in wild verband.
Maar let daarbij wel op dat je de de dwarse naden voldoende laat verspringen. Een verspringing van een derde is prima, een kwart kan nog net. Voor een optimale verdeling kun je het beste het volgende patroon aanhouden: Begin de eerste rij met een derde van een hele plank.
Dit is een zeer belangrijk proces! Wanneer je dit niet doet, bestaat er een grote kans dat het laminaat tijdens het leggen gaat krimpen of uitzetten. En je wilt niet dat je nieuwe vloer bol gaat staan of andere beschadigingen oploopt!
Ons advies is om ongeveer per 1 of 2 strekkende meter, zowel in de lengte als in de breedte een afstandblokje of afstandhouder te plaatsen. Op deze wijze zorgt u ervoor dat de vloer goed op zijn plaats blijft liggen en de laminaatvloer genoeg ruimte heeft om te werken.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Het leggen van een laminaatvloer is over het algemeen geen lastige klus. Wanneer je beschikt over kliklaminaat zijn de planken eenvoudig in elkaar te schuiven. Toch is het leg- en zaagwerk een lastige klus als je twee linker handen hebt.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Meestal gaat dat wel. Het kost wat moeite, maar het kan. Je moet je wel afvragen of je alles aan een stuk wilt doorleggen. Laminaat heeft vaak maximale afmetingen.
Laminaat komt omhoog door vocht
Meestal trekt een vloer krom door een vochtprobleem in huis. Laminaat is gemaakt van MDF of HDF (geperst hout) en dat is 'hygroscopisch', wat betekent dat het vocht opneemt. Als jij kampt met een vochtprobleem in de kruipruimte, kan dit doortrekken in de vloer.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
In principe is laminaat nooit helemaal waterbestendig. Het meeste laminaat kan wel tegen kort contact met vocht, bijvoorbeeld wanneer je in de keuken iets knoeit of er een glas drinken van de eettafel valt.
Leg je laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron. Kijk daartoe naar de plaatsing van ramen, want die zuigen het licht naar binnen. Veelal is dat de lengterichting van de kamer. Als je laminaat in de lengte legt, sorteer je het mooiste en natuurlijkste effect.
King Laminaat voorziet u niet alleen van een betaalbare vloer met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding. Ook komen wij de vloer gratis bezorgen en leggen. Zo ontnemen wij voor u alle moeite en heeft u binnen de kortste keren een nieuw laminaat in huis! De vloer is allesbepalend voor de sfeer in jouw woning.
Laminaat is erg aantrekkelijk voor de meeste huishoudens, dit komt doordat het erg gemakkelijk schoon te houden, slijtvast en relatief goedkoop is. Daarnaast zijn er erg veel verschillende soorten, maten en kleuren. Het leggen kan wel een hele klus zijn, maar met goede instructies kan bijna iedereen laminaat leggen.
Wanneer de waterschade minimaal is, kan je met behulp van een ontvochtiger en/ of een ventilator de natte planken goed drogen. Zijn de planken langdurig nat of vochtig geweest? Dan zullen deze delen waarschijnlijk niet meer te herstellen zijn. Haal dan deze planken los en vervang ze voor een aantal nieuwe planken.
Hoe lang moet laminaat acclimatiseren? De vloer moet 48 uur acclimatiseren in een gesloten verpakking. De verpakking legt u neer in de te beleggen ruimte bij een temperatuur van minimaal 18 graden Celsius. Bij het acclimatiseren moet het laminaat midden in de kamer liggen, dus niet tegen een wand.
Zorg ervoor dat je genoeg hebt.
Voor een ruimte met een regelmatige vorm, kun je uitgaan van 5% extra vloer. Voor complexere ruimtes met veel hoeken, bochten, enz. raden we 10% extra aan.
De Wolfcraft VLC800 is onze keuze voor de beste laminaatsnijder. Dit uiterst simpel stuk gereedschap snijdt tot 11 mm diep in je materiaal en kan materialen van 46,5 cm breed snijden. De VLC800 is gemaakt uit stevig metaal wat helpt bij de robuuste en sterke kwaliteiten van deze mechaniek.