Het nadeel van agressieve en vooral zure antikalk middelen is dat ze de tegels, voegen en het chroom langzaam steeds verder aantasten. Uiteindelijk kan het er toe leiden dat de tegels zelfs loskomen van de wand. Kranen worden na verloop van tijd dof en lelijk.
Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals Cillit-bang, Power-creams en bleek. Beter is het om bijvoorbeeld onze sanitair totaalreiniger te gebruiken of water met een klein scheutje schoonmaakazijn (nooit onverdund gebruiken).
Maar gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen met chloor zoals Viakal, Antikal en Cillit Bang met zoutzuur wordt zelfs door badkamer sanitair fabrikanten afgeraden. Sommige producten zijn namelijk zo giftig dat ze aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen aantasten.
Het gaat om een product dat niet geclassificeerd is als gevaarlijk door inademing; in geval van symptomen van vergiftiging wordt echter aanbevolen de betrokken persoon weg te halen uit de zone van blootstelling, hem/haar verse lucht toe te dienen en te laten rusten.
Ingrediënten van Antikal Kalkreiniger Spray:
<5% Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen; parfums, benzyl salicylate, hexyl cinnamal.
Voor hardnekkige aanslag: laat tot 5 min. intrekken. Goed afspoelen. Indien nodig herhalen.
Als je momenteel dus zowat dagelijks antikalk in je wc gooit, kun je daar wel mee ophouden. Eén keer per week je wc ontkalken is ruim genoeg voor de meeste regio's. Als je op een plek woont met heel hard water, kan het zijn dat je wat vaker moet spuiten.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Hoewel je zowel schoonmaak azijn als gewone azijn kunt gebruiken voor je wasmachine, is gewone azijn wel wat milder. Schoonmaakazijn is twee keer zo zuur als gewone azijn, en daardoor agressiever.
Risico's voor de gebruiker
Afhankelijk van de concentratie is er kans op huidirritatie en ernstige oogirritatie (vanaf 10% azijnzuur), ernstige brandwonden en oogletsel (vanaf 25% azijnzuur). Bij het inademen van azijndampen kunnen luchtwegen geïrriteerd raken.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Natuurlijk werkt schoonmaakazijn beter omdat het een sterker zuur is. Ik heb altijd azijn in huis, daarom gebruikte ik gewone azijn voor het ontkalken van de waterkoker. Sinds ik een water filter kan gebruik hoef ik mijn waterkoker nooit meer te ontkalken.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
WC REINIGER
Met een doekje de pot goed inzepen, en even kort laten intrekken., Maak daarna een sopje van een likje groene zeep, met een klein scheutje azijn, en spoel goed na. Je kunt ook in een oude fles 200 gram groene zeep, een flinke scheut azijn met heet water goed mengen.
Als handzeep
Gebruik groene zeep niet als alternatief voor handzeep. Als je echt intens vieze handen hebt, bijvoorbeeld van het klussen, dan kun je het gebruiken maar als reguliere handzeep is het middel te agressief. De ontvettende werking is slecht voor je huid bij frequent gebruik.
Voetbad met azijn
Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Om hardnekkige kalk te verwijderen raden we je aan om een speciaal anti-kalk schoonmaakproduct te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Cif Power & Shine om kalk in de badkamer te verwijderen. Door dit regelmatig te gebruiken voorkom je dat de kalkaanslag zich opstapelt en daardoor hardnekkiger wordt.
Kalk verwijderen van douchedeur
Een douchedeur ontkalk je met schoonmaakazijn. Je vult een plantenspuit met puur azijn en verstuift dit op de douchedeur. Om te voorkomen dat het allemaal afdruipt kan je er keukenpapier tegen plakken. Zo blijft de azijn op z'n plaats en kan het beter inwerken.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.