Augustus is de ideale maand om kuipplanten zoals Pelargonium, beter bekend als geranium, te stekken.
Neem een scherp mesje en snij daarmee en enkele toppen met wat blaadjes van de stengels van uw planten. Laat de afgesneden plantenstukjes een dag op een koele plek wat indrogen. Steek ze daarna afzonderlijk in potten met zaai- of stekgrond (in feite zandige compost). Druk de grond goed rond de stekken aan.
Het beste kunnen Pelargoniums overwinteren op een zo licht mogelijke plek bijvoorbeeld vensterbank, kas en serre. De temperatuur is van minder belang, zolang het minimaal vorstvrij is en overdag maar boven de 4 graden komt. Belangrijker is eigenlijk een plaats met een zo laag mogelijke luchtvochtigheid.
Snoei je geranium direct na de bloei
Voor de meeste geldt dat direct na de bloei (rond juli) ze teruggesnoeid moeten worden. Wanneer je vroegbloeiende soorten direct na de bloei sterk terug snoeit zullen ze nog een keer bloeien. Stel het snoeien van bladverliezende en vorstgevoelige geraniums uit tot het voorjaar.
Om een lange, prachtige en maandenlange bloei te krijgen, moeten regelmatig uitgebloeide bloemen en verwelkte bladeren verwijderd worden, en de planten teruggesnoeid worden. Uitgebloeide of bruine plantendelen worden eruit geknipt of eruit gebroken en bij het bioafval gedaan.
Geraniums laten overwinteren is in principe heel eenvoudig.De planten worden met pot en al op een koel, licht plekje gezet. De temperatuur moet ongeveer 10 tot 14° C zijn. Onder de 10° C zou het echter niet moeten komen. Snoeien in de herfst is niet noodzakelijk, omdat dat ook nog in de lente kan plaatsvinden.
Geranium planten
Geranium cinereum en Geranium sanguineum willen graag volle zon en droge grond. Geranium x cantabrigiense en Geranium phaeum kunnen veel schaduw verdragen. Bijna alle soorten Geranium groeien en bloeien prima in de volle zon of halfschaduw.
De geranium, ook wel ooievaarsbek, is een winterharde plant. In de volksmond wordt met de geranium vaak het eenjarige plantje hangend aan de balkons bedoeld. Maar dit is eigenlijk de pelargonium. Met geranium bedoelen wij de ooievaarsbek, een meerjarige plant.
Je hoeft bij je geranium alleen de uitgebloeide stengels te snoeien en lelijk blad weg te halen. De citroengeranium kan goed tegen snoeien, als de plant te groot wordt, kun je er gerust wat van af knippen.
Vanaf half mei kun je geraniums zonder zorgen buiten zetten. Vaak is het in april al warm genoeg om te genieten op een fleurig terras. Hou voor de zekerheid nog wel de weerberichten in de gaten.
Diepe schaduw of volle zon, nat of droog, voor elke plek in de tuin is wel een Geranium te vinden. Voor enkele soorten is zelfs droge schaduw geen probleem. Sommige Geraniums kunnen 'eindeloos' blijven doorbloeien. Die eigenschap draagt bij aan hun immense populariteit.
Onder een afdak in de zon
Helaas kun je er heel weinig aan doen, je kunt de regen immers niet tegenhouden. De enige oplossing is dan ook: je geraniums onder een afdak, maar wel in de zon zetten. En vergeet niet de aangetaste bloemen uit je plant te halen!
Bijna elke geranium kan worden vermeerderd door stekken. Het leuke eraan is dat de vermeerderde geraniums 1: 1 overeenkomen met de eigenschappen van de moederplant en volledig identiek zijn. Nadat de scheuten volgroeid zijn en wat steviger aanvoelen, kunnen ze worden gesnoeid met een scherpe schaar of een mes.
Je kunt ze in de volle zon, half schaduw, of lichte schaduw zetten. Geraniums voelen zich het best bij vijf tot zes uur zon per dag, hoewel iets meer of minder geen probleem is. Het is het beste geraniums in goed doorlatende grond te planten. Ze houden niet van natte voeten en te natte grond maakt de plant ziek.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
2 theelepels op 10 liter water mag een pelargonium wel hebben. Af en toe ook wat gedroogde koemest gebruiken is zeker aan te bevelen. Let op!! Geef een pelargonium nooit teveel voeding want dan bloeien ze juist minder.
Geraniums zijn alleen wat gevoeliger voor regen wanneer ze in volle bloei zijn en bescherming tegen regen wordt dan aanbevolen.
Prachtige bloemen en planten creëer je met de meststoffen van DCM. Je hebt natuurlijk niet voor niets prachtige bloemen zoals geraniums in je tuin. Om voor een weelderige bloei met intenste bloemkleuren te zorgen, kan je de Meststof Geraniums & Bloeiende Planten van DCM gebruiken.
Geranium 'Orion'
Dit is een van de sterkste soorten. Deze fantastische plant heeft grote, lavendelblauwe bloemen met roodpaarse aderen en witte ogen. Hij bloeit de hele zomer en breidt zich uit met hoopjes ingesneden blad.
Geranium 'Rozanne' is de langst bloeiende blauwe Geranium! Dit is de beste blauwe Geranium. Rozanne bloeit rijk en onafgebroken van mei/ juni tot eind oktober. Hoogte 40cm, groeit breeduit.
1. Een volwassen geranium 'Rozanne' (Jolly Bee) kun je gemakkelijk in het voorjaar of in het najaar vermeerderen door scheuren of delen. Delen in het najaar: knip eerst al het blad af voordat je 'Rozanne' vermeerdert. Delen in het voorjaar: wacht eerst de nieuwe groei af voordat je 'Rozanne' vermeerdert.
Je Pelargonium verzorgen
Geef de plant twee keer per week water, direct in de pot, niet op de plant zelf. Dit mag je overslaan als het buiten regent. En verwijder dan meteen de verwelkte bloemen en bladeren voor meer bloei. Er vormen zich dan weer nieuwe bloemknoppen.
De plant kan gerust een paar dagen zonder water, dus een spontaan weekend weg is geen probleem. Om een rijkelijke bloei op lange termijn te garanderen, moeten geraniums regelmatig en royaal water krijgen.
Verkleurde bladeren kunnen ook veroorzaakt worden door een hongerige plant: geef wat extra voeding. Gevlekt blad – bruine of gele vlekken met zwarte randen; zorg voor goede luchtventilatie. Verwijder bladeren met deze vlekken onmiddelijk. Als de hele plant er mee onder zit is het helaas te laat en moet je deze wegdoen.