Kani: is krab(stick) Kappe: is komkommer; dit wordt soms gebruikt als neta in maki-sushi.
Surimi recepten & tips
Surimi is een Japans product en eigenlijk een pasta gemaakt van viseiwitten van koolvis, wijting en kabeljauw. Er wordt een krab smaakje aan de pasta toegevoegd, het wordt opgerold en kleurstof gebruikt om de bekende rood-oranje buitenkant van surimi sticks te creëren.
Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus.
Surimi is een Japans visproduct dat bestaat uit gemalen witvis. Denk aan kabeljauw, koolvis of wijting. De gemalen vis wordt gemengd met andere ingrediënten en smaakmakers en vervolgens gekookt. Zo krijgt het een stevige structuur en blijft het langer houdbaar.
Surimi is een volwaardig, gezond product dat heel veel proteïnen bevat, zeer weinig koolhydraten en geen vet. Het is goede voeding voor actieve mensen, maar ook een lekker vieruurtje.”
Grote surimi of imitatie garnalen (gekookt). Lekker bij rijst, pasta's en in salades. Een grootverpakking bevat 1kg nettogewicht.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Nigiri Zalm is de populairste sushi onder Nederlandse sushi-eters. Dit blijkt uit onderzoek van eten bestel-site Hungry.
Wat betreft Japanse sushi, staat traditionele Japanse sushi bekend om zijn waardering voor de natuurlijke smaak van vis en rijst. Nigiri sushi en sashimi zijn twee veelvoorkomende vormen van sushi waarbij de vis een belangrijke rol speelt. De focus ligt op de kwaliteit en versheid van de ingrediënten.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet dat goed is voor het hart. Onze sushi is rijk aan eiwitten en zit boordevol essentiële voedingsstoffen. Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis.
Urumaki sushi (inside out roll)
De Noordzeekrab heeft tien poten en is één van de lekkerste krabsoorten, geliefd om zijn kenmerkende smaak. In de voorste twee geschaarde poten zit het meeste en lekkerste vlees van de krab! Noordzeekrab is erg bekend om zijn heerlijke zoete vlees in de scharen.
Het vlees is voorgekookt, heeft een fijne structuur en heeft een zoete smaak. Dit échte krabvlees is niet totaal niet te vergelijken met surimi! Het bestaat voor 40% uit het vlees uit de poten en voor 60% uit het vlees uit de buik van de krab. Één portie krabvlees bestaat uit 380 gram.
Of het nu in sushi, gerookt, in de vorm van schaaldieren of surimi is, rauwe vis moet absoluut worden vermeden. Deze voedingsmiddelen kunnen, als ze ongekookt worden gegeten, listeriose bevatten. Deze zeldzame ziekte voor mama's kan ernstige gevolgen hebben voor een baby, zoals vroeggeboorte of zelfs een miskraam.
Het duurste exemplaar ging zaterdag naar Kiyoshi Kimura, baas van de restaurantketen Sushi Zanmai. Hij tekende ook al voor het vorige record in 2013 en legde ditmaal zo'n 2,7 miljoen euro voor de vis neer. De tonijn zal vandaag nog versneden worden en verkocht worden als sushi.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
Tori: betekent kip. Kip wordt meestal niet in sushi gebruikt, maar wel in grillgerechten die je in sushi-restaurants vaak ook kunt eten.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Sushi wordt volgens de traditionele Japanse wijze gegeten als het hoofdgerecht. Omdat een stuk sushi vaak in een hap wordt gegeten is er geen scheiding tussen voor en hoofdgerechten. Wel zijn er altijd bijgerechten die de sushi complementeren.
Voor een gemiddelde portie reken je volgende hoeveelheden. Plan je sushi als avondeten of hoofdmaaltijd dan mik je best op 12 tot 16 stuks per volwassen persoon. Heb je zin in sushi als lunch, dan volstaan 8 à 12 stuks.
Surimigarnalen, ook wel 'imitatiegarnalen' worden gemaakt van Pollack, een familielid van de kabeljauw. De Pollackfilets worden verpulverd en omgevormd tot surimi.
Surimi wordt voor tal van gerechten gebruikt, maar de bekendste zijn toch echt sushi en goedkopere varianten van de krabsalade. De smaak is erg zoet en lijkt wat ons betreft niet op die van echte krab.
De meeste delen van de krab kunnen gegeten worden maar vaak worden alleen de scharen verkocht, die in sommige landen als een echte lekkernij beschouwd. Het vlees is mild, visachtig en heeft een typische zoetige smaak. Vrouwtjes zijn beter gevuld dan de mannetjes en smaken ook beter.