Soms is het verstandig naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij kinderen met hoofdpijn, bij zeer ernstige pijn of bij pijn na een ongeluk. Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen.
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad. U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek. U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig. Soms kunt u zelf iets doen aan de oorzaak. Bij veel hoofdpijn kunt u af en toe een pijnstiller nemen, zoals paracetamol. Bel uw huisarts voor een afspraak als u vaak hoofdpijn heeft.
Veel voorkomende soorten hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, hoofdpijnaanvallen door migraine en clusterhoofdpijn. Hoofdpijn kan kloppend, stekend, bonkend, zeurend of drukkend zijn. Als je vaak hoofdpijn hebt en het je dagelijks leven beïnvloedt, is het goed om naar de huisarts te gaan.
In de volgende gevallen is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat: Als uw hoofdpijn niet binnen een paar dagen verdwijnt met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of pijnstillers. Bij plotselinge ernstige hoofdpijn die u nooit eerder heeft gehad (zeker als u ouder dan 50 bent).
Vermijd cafeïne
Als je dan een kop koffie of een glas cola drinkt, lijkt het wel alsof de hoofdpijn overgaat en zou je kunnen denken dat koffie of cola tegen hoofdpijn helpt. Je vermindert op dat moment gewoon de ontwenning maar dat is absoluut geen structurele oplossing.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Deze klachten houden soms meerdere maanden of zelfs langer aan. De aard en de ernst van de klachten verschilt per persoon. Bij sommige mensen worden de klachten minder in de loop van de tijd. Voor langdurige klachten na corona werd eerder de Engelse term 'Long COVID' gebruikt.
Spanningshoofdpijn en symptomen
Vaak beschrijven mensen deze vorm van hoofdpijn als een drukkende pijn aan beide zijkanten van je hoofd, er rondom heen tot aan de nek. Ook de kaken kunnen hierdoor op spanning staan. De pijn komt vaak geleidelijk opzetten en variëren van soms enkele minuten tot wel enkele dagen.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Anders dan u denkt. Veel mensen denken dat hoofdpijn een teken is van een hersentumor. Niets is minder waar. Hoofdpijn komt veel voor (50 tot 80 procent van alle Nederlanders), maar wordt gevoeld in de buitenkant van het hoofd: de schedel, vliezen, spieren en bloedvaten.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
'Covid-19 kan ook beginnen met een beetje hoofdpijn, diarree, smaak- of reukverlies. Je hoeft je niet ziek te voelen, maar als er iets in je lichamelijke situatie verandert of je vertrouwt het niet: vraag bij je leidinggevende om een test.
'Gewone' hoofdpijn kan worden veroorzaakt door koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij de menstruatie, pilgebruik, de overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met het gebit of de kaak.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
De tumoren ontstaan meestal rond het 50e tot 60e levensjaar, maar kunnen ook veel eerder of later optreden. Wat dat betreft is er een grote spreiding. Mannen en vrouwen lopen min of meer in gelijke mate het risico een hersentumor te krijgen.
Voor de definitieve diagnose neemt de arts een stukje weefsel uit de tumor. Een neurochirurg doet deze ingreep. Dit is een chirurg die gespecialiseerd is in operaties van het zenuwstelsel. De ingreep kan gebeuren via een stereotactische biopsie of een grotere operatie (craniotomie).
Hoofdpijn door slechte slaaphouding
Dit kan in veel gevallen opgelost worden door een gepast hoofdkussen. Kies dus voor een hoofdkussen dat een correcte steun biedt aan uw nek en hoofd, zoals een ergonomisch traagschuim hoofdkussen of een ergonomisch latex hoofdkussen.
Laat gefrituurd voedsel, worstjes en ander overduidelijk vet eten staan en haal je eiwitten en andere voedingsstoffen uit vetarme bronnen zoals gevogelte. Vis – en dan vooral witte vis – is ook een prima alternatief omdat het rijk is aan onverzadigde vetten.
Hoofdpijn door migraine straalt vaak uit naar de achterkant of de zijkant van het oog. Ook bij clusterhoofdpijn is er hevige pijn in het ooggebied langs één kant. Er zijn daarnaast andere neurologische oorzaken (bijv. trigeminusneuralgie) die de klachten kunnen verklaren.
Soms is het verstandig naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij kinderen met hoofdpijn, bij zeer ernstige pijn of bij pijn na een ongeluk. Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen.